
Składniki
100 gramów
200 gramów
1 opakowanie
200 gramów
50 gramów
150 gramów
100 gramów
500 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy śmietanę 18% oraz Zapiefix. Podgrzewamy.
Krok 2
Szynkę kroimy w kostkę, a brokuł dzielimy na mniejsze części.
Krok 3
W garnku gotujemy wodę z 1 łyżeczką soli. Do wrzącej wody wrzucamy makaron i gotujemy al dente.
Krok 4
Gotowy makaron odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Krok 5
Brokuł i szynkę przekładamy do gotującego się sosu. Gotujemy razem dwie minuty i wykładamy całość na makaron.
Krok 6
Wierzch posypujemy niebieskim serem z pleśnią i układamy pomidorki koktajlowe.
Krok 7
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni około 25-30 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej