Zapiekanka z szynką i brokułami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z szynką i brokułami

Autor: Kinga Borowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

100 gramów

200 gramów

1 opakowanie

200 gramów

50 gramów

150 gramów

100 gramów

500 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy śmietanę 18% oraz Zapiefix. Podgrzewamy.

Krok 2

Szynkę kroimy w kostkę, a brokuł dzielimy na mniejsze części.

Krok 3

W garnku gotujemy wodę z 1 łyżeczką soli. Do wrzącej wody wrzucamy makaron i gotujemy al dente.

Krok 4

Gotowy makaron odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Krok 5

Brokuł i szynkę przekładamy do gotującego się sosu. Gotujemy razem dwie minuty i wykładamy całość na makaron.

Krok 6

Wierzch posypujemy niebieskim serem z pleśnią i układamy pomidorki koktajlowe.

Krok 7

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni około 25-30 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z szynką i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z szynką i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z szynką i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z szynką i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z szynką i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z szynką i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z szynką i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z szynką i brokułami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej