
Składniki
100 gramów
200 gramów
1 opakowanie
200 gramów
50 gramów
150 gramów
100 gramów
500 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy śmietanę 18% oraz Zapiefix. Podgrzewamy.
Krok 2
Szynkę kroimy w kostkę, a brokuł dzielimy na mniejsze części.
Krok 3
W garnku gotujemy wodę z 1 łyżeczką soli. Do wrzącej wody wrzucamy makaron i gotujemy al dente.
Krok 4
Gotowy makaron odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Krok 5
Brokuł i szynkę przekładamy do gotującego się sosu. Gotujemy razem dwie minuty i wykładamy całość na makaron.
Krok 6
Wierzch posypujemy niebieskim serem z pleśnią i układamy pomidorki koktajlowe.
Krok 7
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni około 25-30 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej