Zapiekanka z szynką i brokułami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z szynką i brokułami

Autor: Kinga Borowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

100 gramów

200 gramów

1 opakowanie

200 gramów

50 gramów

150 gramów

100 gramów

500 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy śmietanę 18% oraz Zapiefix. Podgrzewamy.

Krok 2

Szynkę kroimy w kostkę, a brokuł dzielimy na mniejsze części.

Krok 3

W garnku gotujemy wodę z 1 łyżeczką soli. Do wrzącej wody wrzucamy makaron i gotujemy al dente.

Krok 4

Gotowy makaron odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Krok 5

Brokuł i szynkę przekładamy do gotującego się sosu. Gotujemy razem dwie minuty i wykładamy całość na makaron.

Krok 6

Wierzch posypujemy niebieskim serem z pleśnią i układamy pomidorki koktajlowe.

Krok 7

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni około 25-30 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z szynką i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z szynką i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z szynką i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z szynką i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z szynką i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z szynką i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z szynką i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z szynką i brokułami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej