Śródziemnomorski omlet ze smażoną brukselką
łatwe
8 osób zapisało

Składniki
10 sztuk
2 łyżki
1 łyżka
1 gram
1 gram
2 sztuki
2 łyżki
4 łyżki
1 szczypta
6 sztuk
8 sztuk
1 sztuka
1 gram
6 listki
2 łyżki
4 plastry
2 plastry
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój cebulę i suszone pomidory w kostkę. Na maśle podsmaż cebulę, następnie dodaj przekrojone na połówki brukselki i dopraw wszystkimi przyprawami.
Krok 2
Białka jaja ubij na sztywno, dodają w trakcie sól. Następnie dodaj żółtka, mleko i mąkę i wymieszaj. Dodaj pokojoną w kosteczkę szynkę, żółty ser i pomidory suszone.
Krok 3
Rozgrzej olej na patelni i wylej ciasto. Następnie wrzuć na ciasto brukselkę i świeże połówki pomidorków koktajlowych. Smaż na małym ogniu ok. 3 minuty bez przykrycia i 2 pod przykryciem zarówno z jednej jak i z drugiej strony/ możesz też po 2 minutach smażenia wsadzić patelnię do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
Krok 4
Podawaj ze świeżą bazylią i parmezanem. Możesz zrobić także domowy sos czosnkowy i posmarować nim omlet.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa pikantna grubo mielona Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuŚwieże truskawki pojawiają się na straganach na przełomie maja i czerwca. Czerwone, słodkie, soczyste i pachnące latem owoce są prawdziwą gratką dla wielu smakoszy.
Czytaj więcejBób to smaczne i coraz bardziej popularne warzywo, które warto dodawać do wielu dań i jeść niezależnie od pory roku. Jak ugotować bób i z czym go podawać? Sprawdź!
Czytaj więcej