Śródziemnomorski omlet ze smażoną brukselką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Śródziemnomorski omlet ze smażoną brukselką

Autor: DIETETYK DietaAli

ratingratingratingratingrating

1

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

10 sztuk

2 łyżki

1 łyżka

1 gram

1 gram

2 sztuki

2 łyżki

4 łyżki

1 szczypta

6 sztuk

8 sztuk

1 sztuka

1 gram

6 listki

2 łyżki

4 plastry

2 plastry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój cebulę i suszone pomidory w kostkę. Na maśle podsmaż cebulę, następnie dodaj przekrojone na połówki brukselki i dopraw wszystkimi przyprawami.

Krok 2

Białka jaja ubij na sztywno, dodają w trakcie sól. Następnie dodaj żółtka, mleko i mąkę i wymieszaj. Dodaj pokojoną w kosteczkę szynkę, żółty ser i pomidory suszone.

Krok 3

Rozgrzej olej na patelni i wylej ciasto. Następnie wrzuć na ciasto brukselkę i świeże połówki pomidorków koktajlowych. Smaż na małym ogniu ok. 3 minuty bez przykrycia i 2 pod przykryciem zarówno z jednej jak i z drugiej strony/ możesz też po 2 minutach smażenia wsadzić patelnię do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.

Krok 4

Podawaj ze świeżą bazylią i parmezanem. Możesz zrobić także domowy sos czosnkowy i posmarować nim omlet.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śródziemnomorski omlet ze smażoną brukselką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śródziemnomorski omlet ze smażoną brukselką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śródziemnomorski omlet ze smażoną brukselką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śródziemnomorski omlet ze smażoną brukselką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śródziemnomorski omlet ze smażoną brukselką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śródziemnomorski omlet ze smażoną brukselką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śródziemnomorski omlet ze smażoną brukselką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Śródziemnomorski omlet ze smażoną brukselką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej