Śródziemnomorski omlet ze smażoną brukselką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Śródziemnomorski omlet ze smażoną brukselką

Autor: DIETETYK DietaAli

ratingratingratingratingrating

1

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

10 sztuk

2 łyżki

1 łyżka

1 gram

1 gram

2 sztuki

2 łyżki

4 łyżki

1 szczypta

6 sztuk

8 sztuk

1 sztuka

1 gram

6 listki

2 łyżki

4 plastry

2 plastry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój cebulę i suszone pomidory w kostkę. Na maśle podsmaż cebulę, następnie dodaj przekrojone na połówki brukselki i dopraw wszystkimi przyprawami.

Krok 2

Białka jaja ubij na sztywno, dodają w trakcie sól. Następnie dodaj żółtka, mleko i mąkę i wymieszaj. Dodaj pokojoną w kosteczkę szynkę, żółty ser i pomidory suszone.

Krok 3

Rozgrzej olej na patelni i wylej ciasto. Następnie wrzuć na ciasto brukselkę i świeże połówki pomidorków koktajlowych. Smaż na małym ogniu ok. 3 minuty bez przykrycia i 2 pod przykryciem zarówno z jednej jak i z drugiej strony/ możesz też po 2 minutach smażenia wsadzić patelnię do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.

Krok 4

Podawaj ze świeżą bazylią i parmezanem. Możesz zrobić także domowy sos czosnkowy i posmarować nim omlet.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śródziemnomorski omlet ze smażoną brukselką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śródziemnomorski omlet ze smażoną brukselką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śródziemnomorski omlet ze smażoną brukselką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śródziemnomorski omlet ze smażoną brukselką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śródziemnomorski omlet ze smażoną brukselką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śródziemnomorski omlet ze smażoną brukselką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śródziemnomorski omlet ze smażoną brukselką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Śródziemnomorski omlet ze smażoną brukselką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej