Omlet ziemniaczany - jajeczny z boczkiem: przepis | Przepisy.pl pixel

Omlet ziemniaczany z wędzonką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

63

977 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

398 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1415 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 sztuka

100 gramów

2 sztuki

2 sztuki

6 sztuk

30 mililitrów

1 szczypta

2 łyżki

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki podgotuj w mundurkach, obierz i pokrój w plastry.

Omlet ziemniaczany z wędzonką - Krok 1

Krok 2

Dymki posiekaj, pomidory pokrój w plasterki, a bekon w kostkę. Bazylię posiekaj.

Omlet ziemniaczany z wędzonką - Krok 2

Krok 3

Tłuszcz roztop, dodaj bekon, cebulę i ziemniaki.

Omlet ziemniaczany z wędzonką - Krok 3

Krok 4

Dopraw pokruszoną mini kostką Knorr i pieprzem i podsmaż do zrumienienia.

Omlet ziemniaczany z wędzonką - Krok 4

Krok 5

Jajka roztrzep, dodaj mleko, szczyptę pieprzu i bazylię i wylej na patelnię.

Omlet ziemniaczany z wędzonką - Krok 5

Krok 6

Na wierzch ułóż pomidorki. Podsmaż pod przykryciem, aż jajka się zetną.

Omlet ziemniaczany z wędzonką - Krok 6
4

Opinie o przepisie

  • Oliiwa

    Oliiwa , 28.06.2021

    Daje 8/10 więc dałam zadużo Bazyli za krótko gotowałam ziemniaki a tak to oki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lidia Dębska

    Lidia Dębska , 29.12.2020

    Bardzo dobre poleca.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Money Makers

    Money Makers , 16.09.2020

    Dobre, tylko trochę za dużo bazylii

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edyta Grześków

    Edyta Grześków , 09.08.2015

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Omlet ziemniaczany z wędzonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Omlet ziemniaczany z wędzonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Omlet ziemniaczany z wędzonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Omlet ziemniaczany z wędzonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Omlet ziemniaczany z wędzonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Omlet ziemniaczany z wędzonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Omlet ziemniaczany z wędzonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Omlet ziemniaczany z wędzonką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Omlet ziemniaczany z wędzonkąOmlet ziemniaczany z wędzonką

Zwykły omlet może zamienić się w przepyszny konkretny obiad. Puszysta konsystencja dania przypadnie do gustu każdemu łasuchowi. Połączenie jajek i mięsa to tradycja pochodząca prosto z Ameryki – tam tradycyjne śniadanie to jajecznica na bekonie. Zalewanie jajkami ziemniaków to z kolei pomysł hiszpański, gdzie w podobny sposób przygotowuje się frittatę. My proponujemy omlet na wędzonym boczku z ziemniakami i pomidorami. Danie wcale nie jest trudne w przygotowaniu, praca zajmuje około 40 minut, czyli mniej więcej tyle, ile tradycyjny obiad. Rodzinie na pewno zasmakuje taka zapiekanka. Prace zacznij od podsmażenia ziemniaków z boczkiem cebulką – gdy przybiorą rumiany kolor, wylej na patelnię roztrzepane jajka z mlekiem. Możesz dodać odrobinę świeżych ziół i innych przypraw. Podsmaż omlet przez chwilę, a następnie ułóż na wierzchu pokrojone w plastry pomidory. Przykryj patelnie, zmniejsz ogień i pozwól ściąć się całość. Uważaj jedynie by omlet nie przypalił się od spodu. Podawaj na gorąco.