Omlet z pieczarkami i szpinakiem
NOWY PRZEPIS
łatwe
1106 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
2 sztuki
20 gramów
20 gramów
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Pieczarki oczyść, obierz i pokrój na plastry wzdłuż i wraz ze trzonkiem. Żółty ser zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Liście szpinaku obierz, umyj i wysusz na ściereczce lub papierowym ręczniku.

Krok 2
Do niewielkiej miski wbij jajka, dodaj soli, pieprzu i słodkiej mielonej papryki do smaku, a następnie całość roztrzep tak, by żółtko połączyło się z białkiem.

Krok 3
Na patelnię wlej trochę oleju. Gdy tłuszcz będzie gorący, wrzuć pieczarki i obsmaż je z każdej strony. Następnie dodaj liście szpinaku. Wszystko smaż jeszcze przez chwilę, często mieszając. Do pieczarek i szpinaku wlej roztrzepane jaja. Zmniejsz ogień i smaż pod przykryciem, dopóki masa jajeczna się nie zetnie (przez około 5 min). Gotowy omlet przełóż na płaski talerz, posyp tartym serem i zwiń w rulon.


Dobra rada:
Jeśli chcesz, by ser żółty apetycznie się ciągnął, posyp nim omlet tuż przed zdjęciem z ognia i potrzymaj jeszcze przez chwilę pod przykryciem.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Omlet z pieczarkami i szpinakiem
Zawsze dobrze mieć w lodówce, choć kilka jajek, z których dosłownie w parę chwil można wyczarować prawdziwe cuda. Aby przygotować wyśmienity omlet z pieczarkami i szpinakiem dla jednej osoby potrzebujesz zaledwie dwóch sztuk. To w sam raz, gdy planujesz szybki posiłek przed wyjściem z domu. Pozwól się przekonać, że kilka smacznych dodatków jest w stanie całkowicie odmienić oblicze tej znanej i popularnej potrawy. Do dzieła!
Dla kogo?
Zdarza się, że na przygotowanie złożonych, wieloskładnikowych dań po prostu brakuje czasu albo energii. Gdy nie masz ochoty na kuchenne eksperymentowanie, sięgnij po przepis na omlet z pieczarkami i szpinakiem, który jest wyjątkowo prosty i mało czasochłonny.
Na jaką okazję?
Wyśmienity i niezwykle aromatyczny omlet z pieczarkami i szpinakiem doskonale się sprawdzi zarówno na śniadanie jak i kolację. Jego skład możesz dowolnie modyfikować w zależności od smaku i humoru.
Czy wiesz, że?
Pierwsze receptury omletów pojawiały się w kuchniach starożytnego Rzymu, a do Polski trafiły dzięki Marysieńce – żonie króla Jana III Sobieskiego, która rozpowszechniła je w czasie licznych podróży po kraju.
Dla urozmaicenia:
W ramach serowego dodatku szczególnie polecamy pikantny cheddar lub gruyere. Omlet z pieczarkami i szpinakiem będzie miał jeszcze ciekawszy smak, gdy dodasz do niego podsmażone piórka z białej cebuli, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe lub drobno siekaną natkę pietruszki. Smacznego!