Omlet z pieczarkami i szpinakiem
NOWY PRZEPIS
łatwe
1119 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
2 sztuki
20 gramów
20 gramów
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Pieczarki oczyść, obierz i pokrój na plastry wzdłuż i wraz ze trzonkiem. Żółty ser zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Liście szpinaku obierz, umyj i wysusz na ściereczce lub papierowym ręczniku.

Krok 2
Do niewielkiej miski wbij jajka, dodaj soli, pieprzu i słodkiej mielonej papryki do smaku, a następnie całość roztrzep tak, by żółtko połączyło się z białkiem.

Krok 3
Na patelnię wlej trochę oleju. Gdy tłuszcz będzie gorący, wrzuć pieczarki i obsmaż je z każdej strony. Następnie dodaj liście szpinaku. Wszystko smaż jeszcze przez chwilę, często mieszając. Do pieczarek i szpinaku wlej roztrzepane jaja. Zmniejsz ogień i smaż pod przykryciem, dopóki masa jajeczna się nie zetnie (przez około 5 min). Gotowy omlet przełóż na płaski talerz, posyp tartym serem i zwiń w rulon.


Dobra rada:
Jeśli chcesz, by ser żółty apetycznie się ciągnął, posyp nim omlet tuż przed zdjęciem z ognia i potrzymaj jeszcze przez chwilę pod przykryciem.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Omlet z pieczarkami i szpinakiem
Zawsze dobrze mieć w lodówce, choć kilka jajek, z których dosłownie w parę chwil można wyczarować prawdziwe cuda. Aby przygotować wyśmienity omlet z pieczarkami i szpinakiem dla jednej osoby potrzebujesz zaledwie dwóch sztuk. To w sam raz, gdy planujesz szybki posiłek przed wyjściem z domu. Pozwól się przekonać, że kilka smacznych dodatków jest w stanie całkowicie odmienić oblicze tej znanej i popularnej potrawy. Do dzieła!
Dla kogo?
Zdarza się, że na przygotowanie złożonych, wieloskładnikowych dań po prostu brakuje czasu albo energii. Gdy nie masz ochoty na kuchenne eksperymentowanie, sięgnij po przepis na omlet z pieczarkami i szpinakiem, który jest wyjątkowo prosty i mało czasochłonny.
Na jaką okazję?
Wyśmienity i niezwykle aromatyczny omlet z pieczarkami i szpinakiem doskonale się sprawdzi zarówno na śniadanie jak i kolację. Jego skład możesz dowolnie modyfikować w zależności od smaku i humoru.
Czy wiesz, że?
Pierwsze receptury omletów pojawiały się w kuchniach starożytnego Rzymu, a do Polski trafiły dzięki Marysieńce – żonie króla Jana III Sobieskiego, która rozpowszechniła je w czasie licznych podróży po kraju.
Dla urozmaicenia:
W ramach serowego dodatku szczególnie polecamy pikantny cheddar lub gruyere. Omlet z pieczarkami i szpinakiem będzie miał jeszcze ciekawszy smak, gdy dodasz do niego podsmażone piórka z białej cebuli, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe lub drobno siekaną natkę pietruszki. Smacznego!































