Omlet z pieczarkami i szpinakiem - przepis z serem | Przepisy.pl pixel

Omlet z pieczarkami i szpinakiem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

303 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

377 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1078 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

20 gramów

20 gramów

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Pieczarki oczyść, obierz i pokrój na plastry wzdłuż i wraz ze trzonkiem. Żółty ser zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Liście szpinaku obierz, umyj i wysusz na ściereczce lub papierowym ręczniku.

Omlet z pieczarkami i szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Do niewielkiej miski wbij jajka, dodaj soli, pieprzu i słodkiej mielonej papryki do smaku, a następnie całość roztrzep tak, by żółtko połączyło się z białkiem.

Omlet z pieczarkami i szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Na patelnię wlej trochę oleju. Gdy tłuszcz będzie gorący, wrzuć pieczarki i obsmaż je z każdej strony. Następnie dodaj liście szpinaku. Wszystko smaż jeszcze przez chwilę, często mieszając. Do pieczarek i szpinaku wlej roztrzepane jaja. Zmniejsz ogień i smaż pod przykryciem, dopóki masa jajeczna się nie zetnie (przez około 5 min). Gotowy omlet przełóż na płaski talerz, posyp tartym serem i zwiń w rulon.

Omlet z pieczarkami i szpinakiem - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli chcesz, by ser żółty apetycznie się ciągnął, posyp nim omlet tuż przed zdjęciem z ognia i potrzymaj jeszcze przez chwilę pod przykryciem.

1

Opinie o przepisie

  • Maciek

    Maciek , 08.04.2022

    Często przygotowuję omlety na śniadanie. Dziękuję za przepis. Omlet ze szpinakiem i pieczarkami lekko modyfikuję dodając pomidory suszone. Polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Omlet z pieczarkami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Omlet z pieczarkami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Omlet z pieczarkami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Omlet z pieczarkami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Omlet z pieczarkami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Omlet z pieczarkami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Omlet z pieczarkami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Omlet z pieczarkami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Omlet z pieczarkami i szpinakiemOmlet z pieczarkami i szpinakiem

Zawsze dobrze mieć w lodówce, choć kilka jajek, z których dosłownie w parę chwil można wyczarować prawdziwe cuda. Aby przygotować wyśmienity omlet z pieczarkami i szpinakiem dla jednej osoby potrzebujesz zaledwie dwóch sztuk. To w sam raz, gdy planujesz szybki posiłek przed wyjściem z domu. Pozwól się przekonać, że kilka smacznych dodatków jest w stanie całkowicie odmienić oblicze tej znanej i popularnej potrawy. Do dzieła!

Dla kogo?

Zdarza się, że na przygotowanie złożonych, wieloskładnikowych dań po prostu brakuje czasu albo energii. Gdy nie masz ochoty na kuchenne eksperymentowanie, sięgnij po przepis na omlet z pieczarkami i szpinakiem, który jest wyjątkowo prosty i mało czasochłonny.

Na jaką okazję?

Wyśmienity i niezwykle aromatyczny omlet z pieczarkami i szpinakiem doskonale się sprawdzi zarówno na śniadanie jak i kolację. Jego skład możesz dowolnie modyfikować w zależności od smaku i humoru.

Czy wiesz, że?

Pierwsze receptury omletów pojawiały się w kuchniach starożytnego Rzymu, a do Polski trafiły dzięki Marysieńce – żonie króla Jana III Sobieskiego, która rozpowszechniła je w czasie licznych podróży po kraju.

Dla urozmaicenia:

W ramach serowego dodatku szczególnie polecamy pikantny cheddar lub gruyere. Omlet z pieczarkami i szpinakiem będzie miał jeszcze ciekawszy smak, gdy dodasz do niego podsmażone piórka z białej cebuli, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe lub drobno siekaną natkę pietruszki. Smacznego!