Omlet z pieczarkami i szpinakiem

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

15

252 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

188 osób wydrukowało

Pobierz pdf

350 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

240 gramów

4 garść

6 sztuk

4 sztuki

4 łyżeczki

8 sztuk

1 pęczek

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pieczarki umyj i osusz. Odkrój ogonki, a kapelusze pokrój na cienkie plasterki. Szalotkę obierz i pokrój w cienkie plasterki, czosnek obierz i posiekaj drobno, szpinak umyj i odetnij gałązki.

Omlet z pieczarkami i szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Na patelni na rozgrzanej oliwie przesmaż czosnek i szalotkę, dodaj pieczarki i szpinak, dopraw do smaku.

Omlet z pieczarkami i szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Jaja wbij do miski, roztrzep, a następnie masę jajeczną wlej na patelnię ze szpinakiem. Gotuj pod przykryciem do ścięcia jajek.

Omlet z pieczarkami i szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Gotowy omlet podawaj posypany natką pietruszki.

Omlet z pieczarkami i szpinakiem - Krok 4

Krok 5

Chleb graham włóż do tostera, po wyjęciu posmaruj Florą ProActiv i podawaj razem z omletem.

Omlet z pieczarkami i szpinakiem - Krok 5
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: fosforu, żelaza, cynku, miedzi, witamin: A, E, B2, C, B12, D.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Omlet z pieczarkami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Omlet z pieczarkami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Omlet z pieczarkami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Omlet z pieczarkami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Omlet z pieczarkami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Omlet z pieczarkami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Omlet z pieczarkami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Omlet z pieczarkami i szpinakiemOmlet z pieczarkami i szpinakiem

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Warto pamiętać, by było nie tylko pożywne, ale i skomponowane z takich produktów, które dostarczają wartościowych składników. Takie kryteria spełnia omlet z pieczarkami i szpinakiem. Polecam serwować go w towarzystwie chrupiących grzanek z chleba graham.

Dla kogo?

To znakomite rozwiązanie nie tylko dla osób, które chcą kontrolować stężenie cholesterolu, dbających o swoją dietę oraz dążących do uzyskania szczupłej sylwetki. Danie z pewnością przypadnie do gustu zwolennikom zdrowego żywienia, którzy cenią sobie smaczne, a jednocześnie sycące potrawy.

Na zdrowie!

Omlet z pieczarkami i szpinakiem to bez wątpienia śniadanie, które zagwarantuje Ci zdrowy start w nadchodzący dzień. Wysoka zawartość łatwo przyswajalnego białka (17,2 g, czyli 24% RWS) wzmocni Twój organizm oraz doda mu sił w walce z codziennymi wyzwaniami. Również duża obecność fosforu (349,8 mg, czyli 50% RWS) sprawi, że Twoje kości będą funkcjonować bez zarzutu, co jest szczególnie istotnie dla osób aktywnych oraz tych uprawiających rozmaite sporty.

Czy wiesz, że?

Omlet to potrawa znana od stuleci. Przyrządzano ją już w starożytnym Rzymie, lecz dopiero Francuzi ulepszyli i uatrakcyjnili jej smak. Do naszego kraju przepis na omlet sprowadziła żona Jana III Sobieskiego – Marysieńka Sobieska.