
Składniki
200 gramów
15 gramów
30 gramów
10 gramów
20 gramów
30 gramów
50 gramów
40 gramów
80 gramów
3 szczypty
1 szczypta
30 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Migdały, wszystkie orzechy i nerkowce pokrój na mniejsze kawałki
Krok 2
Wszystkie suche składniki z wyjątkiem żurawiny, cynamonu i soli połącz w misce.
Krok 3
Zagotuj masło, z miodem i przyprawami w rondelku.
Krok 4
Do suchych składników wlej zawartość rondelka i szybko oraz dokładnie wymieszaj.
Krok 5
Granolę rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (tak, by nie nachodziła na siebie).
Krok 6
Blachę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz ok. 15 minut. Po połowie czasu granolę przemieszaj.
Krok 7
Do gotowej granoli dodaj żurawinę i wymieszaj.
Krok 8
Podawaj ją z jogurtem i świeżymi owocami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Planujecie danie z gotowanej dyni i zastanawiacie się, jak ugotować dynię, żeby smakowała wybornie? Sprawdźcie, jak gotować dynię, żeby zachować jej smak, kolor i zapach.
Czytaj więcejJak uprażyć orzechy? Do tej czynności przydadzą się patelnia albo piekarnik. Jak uprażyć orzechy włoskie, a jak zabrać się za laskowe lub fistaszki? Wszystkiego dowiesz się z naszego krótkiego poradnika dotyczącego prażenia orzechów.
Czytaj więcej