Co to jest granola? Z czym można ją jeść?
Granola to przysmak, o którym zapewne już słyszeliście. Nie raz bowiem w telewizji czy internecie w kontekście przeróżnych diet przytaczany jest termin granoli i musli. Ale czym ona jest? Przeczytajcie artykuł i dowiedzcie się, co to jest granola i z czym można ją jeść?
Granola – co to jest?
Granola to inaczej mieszanka kilku składników, w tym tych podstawowych, czyli:
- Płatków – pszennych, owsianych lub kukurydzianych.
- Orzechów – włoskich, migdałów, laskowych.
- Otrębów.
- Suszonych owoców – rodzynki, morele, śliwki.
- Słodkiego spoiwa – cukru lub miodu.
- Własnych dodatków.
Taką mieszankę piecze się w piekarniku, aż do uzyskania odpowiedniej chrupkości.
Co to jest granola i czym różni się od musli?
Warto podkreślić, że granola to, co innego niż musli, choć nierzadko ludzie używają tych słów, jako synonimów. Różnica między produktami polega na tym, że granola ma słodką glazurę, a musli to zazwyczaj mieszanka sypka.
Granola – z czym jeść i jak ją zrobić?
Do przygotowania granoli można użyć przeróżnych składników, które zależą od Waszych upodobań. Poza podstawowymi, które również można stosować wymiennie, użyjcie np. zamiast cukru – syrop klonowy, czy też zamiast surowych nasion – prażone pestki dyni. Granolę można wzbogacić o różnorodne smaki.
Doskonałym na to przykładem są nieoczywiste, choć w efekcie świetnie komponujące się do tego typu dań dodatki takie, jak ekstrakt waniliowy, masło orzechowe, olej kokosowy, czy szczypta drobnej soli morskiej. Podczas przygotowywania granoli nie trzeba trzymać się utartych szlaków, ponieważ bez problemu można przygotować własną mieszankę, która będzie idealnie wpisywać się w gusta Waszego podniebienia.
Z czym jeść granolę?
Warto podkreślić, że sama mieszanka może wydawać się nieco sucha, stąd jej łączenie z mlekiem, jogurtem, liofilizowanymi lub świeżymi owocami jest jak najbardziej na miejscu. Do mieszanki najlepiej wykorzystywać świeże owoce, które nie tylko będą soczyste, ale również pełne smaku, co sprawi, że mieszanka będzie odżywcza, sycąca, a przede wszystkim przepyszna.
Z czym można jeść granolę?
Jeśli szukacie sprawdzonych przepisów na granolę, to poniżej znajdziecie kilka połączeń, które niemalże zawsze się sprawdzają. Stanowią bowiem połączenia, które świetnie do siebie pasują i urozmaicają danie nie tylko o smak, ale również o nietypową teksturę.
Oto one:
- Baza pod granolę: płatki owsiane, orzechy, cukier/miód.
- Baza pod granolę + suszony banan + mleczna czekolada
- Baza pod granolę + suszone śliwki + kakao
- Baza pod granolę + suszone morele + kokos + gorzka czekolada
- Baza pod granolę + migdały + żurawina + biała czekolada
Z czym można jeść granolę? Inne pomysły na śniadanie
Jeśli szukacie ciekawego przepisu, który możecie wypróbować we własnej kuchni, to domowa granola musli z miodem to świetny punkt wyjścia do Waszych kuchennych wojaży. Ciekawym pomysłem na śniadanie mogą być także bułeczki z rodzynkami. Wielbicielom śniadań na słono proponujemy omlet z pieczarkami i szpinakiem albo kanapkę z awokado i szarpanym łososiem. Po takim śniadaniu z energią rozpoczniesz dzień!
Komentarze (0)