Owsianka to proste i szybkie w przygotowaniu danie, które sprawdza się świetnie zwłaszcza na śniadanie. Dowiedz się, jak ugotować owsiankę na mleku oraz na wodzie. Poznaj sugerowane proporcje składników oraz wskazówki, jak podkreślić smak płatków.
Jak ugotować owsiankę na mleku?
Tradycyjną owsiankę gotuje się na krowim mleku. W przepisach dla dwóch osób zwykle proporcje wynoszą 80 gramów płatków (około 8 łyżek) na dwie szklanki mleka. Należy gotować płatki na mleku przez około 5 minut. W międzyczasie warto co jakiś czas mieszać zawartość, aby nie doszło do przypalenia garnka. Można również w razie potrzeby dodać nieco więcej mleka lub wody.
Istnieją również przepisy na owsiankę wege. Wystarczy w tym celu zastąpić zwykłe mleko napojem roślinnym, np. ryżowym, migdałowym, owsianym, orkiszowym czy kokosowym. Tego typu zamienniki mleka są łatwo dostępne w sklepach, ale można również zrobić je samemu, np. z wiórków kokosowych, orzechów, migdałów, ryżu czy płatków owsianych. Uda ci się to przy użyciu blendera, którym zmiksujesz namoczone wcześniej składniki, a następnie przecedzisz przez sito lub gazę.
Jak zrobić owsiankę na wodzie?
Do ugotowania owsianki wcale nie potrzebujesz mleka. Równie dobrze możesz ugotować płatki owsiane na wodzie. W tym celu zalej płatki wodą do poziomu ich powierzchni, a następnie gotuj przez kilka minut – do czasu aż będą miękkie. Podobnie jak w przypadku gotowania owsianki na wodzie, w tym przypadku również uważaj, aby garnek się nie przypalił. Po kilku minutach zdejmij naczynie z palnika i przykryj pokrywką, aby płatki nie przestygły.
Jak zrobić owsiankę na wodzie bez gotowania? To bardzo proste – wystarczy zalać płatki wrzątkiem i pozostawić na kilkanaście minut pod przykryciem. Najlepiej nadają się do tego owsiane płatki błyskawiczne.
Jakie składniki dodać do owsianki?
Niezależnie od tego, czy gotujesz owsiankę na mleku, czy wodzie, możesz do niej dodać podobne składniki. Płatki owsiane świetnie komponują się zwłaszcza z różnymi owocami. Warto pokroić i dodać do owsianki m.in.:
- banany,
- jabłka,
- gruszki,
- śliwki,
- borówki,
- brzoskwinie.
Polecamy zrobić owsiankę na mleku z jabłkiem i cynamonem. Jabłka możesz zetrzeć na tarce, a następnie przez kilka minut poddusić z cynamonem na patelni.
Zarówno do owsianki na mleku, jak i wodzie pasują różnego rodzaju orzechy, np. drobno pokrojone nerkowce, orzechy włoskie czy laskowe. W celu nadania daniu słodkości możesz zamiast cukru dodać łyżkę miodu, daktyle czy rodzynki, a także posypać płatki karobem lub wiórkami czekoladowy.
Owsianka na mleku i wodzie taka jaką lubisz!
Pyszną owsiankę możesz więc przygotować na wiele różnych sposobów. Warto potraktować gotowe przepisy jako inspirację, a następnie samemu eksperymentować z doborem składników oraz ich proporcji. Owsianka w tradycyjnej wersji jest gotowana na mleku, lecz możesz również przygotować ją w wersji wegańskiej – na wodzie lub napoju roślinnym.
Komentarze (0)