Jak zrobić owsiankę na mleku, a jak na wodzie?

Owsianka na mleku to proste i szybkie w przygotowaniu danie, które sprawdza się świetnie zwłaszcza na śniadanie. Dowiedz się, jak ugotować owsiankę na mleku oraz na wodzie. Poznaj sugerowane proporcje składników oraz wskazówki, jak podkreślić smak płatków owsianych.

Jak ugotować owsiankę na mleku?

Tradycyjną owsiankę gotuje się na krowim mleku. W przepisach dla dwóch osób zwykle proporcje wynoszą 80 gramów płatków (około 8 łyżek) na dwie szklanki mleka. Należy gotować płatki na mleku przez około 5 minut. W międzyczasie warto co jakiś czas mieszać zawartość, aby nie doszło do przypalenia garnka. Można również w razie potrzeby dodać nieco więcej mleka lub wody.

Istnieją również przepisy na owsiankę wege. Wystarczy w tym celu zastąpić zwykłe mleko napojem roślinnym, np. ryżowym, migdałowym, owsianym, orkiszowym czy kokosowym. Tego typu zamienniki mleka są łatwo dostępne w sklepach, ale można również zrobić je samemu, np. z wiórków kokosowych, orzechów, migdałów, ryżu czy płatków owsianych. Uda wam się to przy użyciu blendera, którym zmiksujecie namoczone wcześniej składniki, a następnie przecedzicie przez sito lub gazę.

Jak zrobić owsiankę na wodzie?

Do ugotowania owsianki wcale nie potrzebujecie mleka. Równie dobrze możecie ugotować płatki owsiane na wodzie. W tym celu zalejcie płatki wodą do poziomu ich powierzchni, a następnie gotujcie przez kilka minut – do czasu, aż będą miękkie. Podobnie jak w przypadku gotowania owsianki na mleku, w tym przypadku również uważajcie, aby garnek się nie przypalił. Po kilku minutach zdejmij naczynie z palnika i przykryj pokrywką, aby płatki nie przestygły.

Jak zrobić owsiankę na wodzie bez gotowania? To bardzo proste – wystarczy zalać płatki wrzątkiem i pozostawić na kilkanaście minut pod przykryciem. Najlepiej nadają się do tego owsiane płatki błyskawiczne.

Jakie składniki dodać do owsianki?

Niezależnie od tego, czy gotujecie owsiankę na mleku, czy wodzie, możecie do niej dodać podobne składniki. Płatki owsiane świetnie komponują się zwłaszcza z różnymi owocami. Warto pokroić i dodać do owsianki m.in.:

  • banany,
  • jabłka,
  • gruszki,
  • śliwki,
  • borówki,
  • brzoskwinie.

Polecamy zrobić owsiankę na mleku z jabłkiem i cynamonem. Jabłka możecie zetrzeć na tarce, a następnie przez kilka minut poddusić z cynamonem na patelni.

Zarówno do owsianki na mleku, jak i wodzie pasują różnego rodzaju orzechy, np. drobno pokrojone nerkowce, orzechy włoskie czy laskowe. W celu nadania daniu słodkości możesz zamiast cukru dodać łyżkę miodu, daktyle czy rodzynki, a także posypać płatki karobem lub wiórkami czekoladowy.

Owsianka na mleku lub wodzie – taka, jaką lubisz!

Pyszną owsiankę możesz więc przygotować na wiele różnych sposobów. Jak zrobić owsiankę na mleku? Warto potraktować gotowe przepisy jako inspirację, a następnie samemu eksperymentować z doborem składników oraz ich proporcji. Owsianka w tradycyjnej wersji jest gotowana na mleku, lecz możecie również przygotować ją w wersji wegańskiej – na wodzie lub napoju roślinnym. Z płatków owsianych przygotujecie także delikatne placki owsiane, a także obiadowe owsiane kotleciki. Za to do herbaty polecają się ciasteczka owsiane. Sprawdźcie nasze propozycje!