Dla zdrowia!
Przygotowując posiłki, możemy korzystać z kilku rodzajów otrębów, jednak to te owsiane są uważane za najbardziej wartościowe. Zawarty w nich błonnik stanowi bowiem ważny element diety każdego z nas. Można go podzielić na frakcję rozpuszczalną i nierozpuszczalną. Najważniejszym rozpuszczalnym składnikiem włókna pokarmowego owsa są β-glukany, które pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Co jeszcze wyróżnia otręby owsiane na tle innych? Przede wszystkim produkty na ich bazie np. olej owsiany, są bogate w dobroczynne kwasy tłuszczowe nienasycone, które także wykazują korzystny wpływ na parametry lipidowe w organizmie. Co więcej, w otrębach znajdziemy też wiele składników mineralnych, w tym żelazo, magnez, cynk, fosfor. Jedz owsiane otręby na zdrowie! Smacznie i przyjemnie, ciesz się lepszym samopoczuciem już dziś!
powrót do góryZainspiruj się!
Zacznij dobrze dzień! Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, także już rano ciesz się delikatną słodyczą owsianki z jogurtem i pomarańczą. Na obiad zafunduj sobie omlet z warzywami i otrębami. Twoja talia Ci podziękuje! Nie możesz żyć bez słodkości, ale boisz się o wagę? Przygotuj szarlotkę z otrębami! Chcesz więcej? Ciasteczka z płatków owsianych i otrębów sprawdzą się jako doskonała przekąska w ciągu dnia. Do kanapek idealnie nada się natomiast chleb z ziarnami, bez mąki. Dbanie o zdrowie nigdy nie było prostsze! Myślisz, że dania z otrębami są nudne? Nic bardziej mylnego! Spróbuj przyrządzić grillowane szparagi na lekkiej sałatce z dodatkiem otrębów, a zmienisz zdanie. Jako składnik pulpetów w sosie bolońskim będą częścią doskonałego przepisu na danie w wersji fit. Na koniec jeszcze jeden deser – muffinki z otrębami. Pysznie, oryginalnie, modnie!
powrót do góryCzy wiesz, że
Owies wzbogaca codzienną dietę już od ponad dwóch tysięcy lat.
Otręby owsiane to w rzeczywistości odpad powstający w trakcie przemiału ziaren owsa na mąkę lub kaszę.
Otręby rządzą nie tylko w kuchni! Rozpieść skórę twarzy, zapewniając jej maseczkę na bazie otrębów owsianych. Wystarczą 4 łyżki zmieszane z łyżką miodu, odrobiną wody i mleka, aby cieszyć się odżywioną i nienagannie gładką cerą.
powrót do góryZ czym to się je?
Otręby owsiane sprawdzą się świetnie zarówno solo, jak i jako dodatek do wielu potraw czy przekąsek. Dobrym pomysłem jest zastąpienie otrębami mąki używanej do panierowania np. mięsa. Wystarczy wymieszać otręby z ulubionymi przyprawami i obtoczyć produkt przed obróbką. Dodane do kotletów pomogą związać ich składniki tak samo jak bułka tarta, obniżając jednak kaloryczność posiłku.
Do zalet otrębów należy neutralny smak, dzięki czemu znajdują zastosowanie zarówno w daniach wytrawnych, jak i słodkich. Możemy je dodawać do wypieków, takich jak ciasta i ciasteczka, ale także do pizzy i chleba. Otręby mogą też być składnikiem sałatek. Wyśmienicie nadają się do musli lub porannej owsianki. Możemy zalać je mlekiem, jogurtem, kefirem oraz maślanką. Otręby wzbogacą koktajl mleczno-owocowy w błonnik, a zmieszane z owocami, świeżymi lub suszonymi, sprawdzą się jako doskonała przekąska w ciągu dnia. Wspaniale nadadzą się również do gulaszów i potrawek.
powrót do góry
Komentarze (0)