Dla zdrowia!

Lekkostrawność to jej znak rozpoznawczy, dlatego stanowi ważny składnik dziecięcej diety oraz jadłospisu osób z problemami trawiennymi.
Pamiętajmy jednak, że kasza manna powstająca z ziaren pszenicy zawiera w sobie gluten. Ludzie cierpiący na jego nietolerancję muszą trzymać się od niej z daleka.
Nie zwlekaj. Najwyższa pora wrócić do zapomnianego smaku z dzieciństwa i odkryć go na nowo. Kasza w dłoń!
powrót do góry
Zainspiruj się!

Wydaje Ci się, że przygotowanie ciekawego dania z taką prostą, swojską kaszą wymaga nie lada gimnastyki? Ona nie boi się wyzwań! Pysznie dogaduje się z mięsem i to nawet po włosku. Dowód w tej sprawie stanowią pulpety gotowane w sosie Napoli, które swoją jednolitą i delikatną konsystencję zawdzięczają kaszy mannie. Ostatnio brak Ci pomysłu na nowości w obiadowym menu? Zaszalej z aromatyczną i idealnie kremową zupą rybną. Odpowiednia również na rodzinne, świąteczne spotkanie! Chcesz zaimponować teściowej albo oczarować dziewczynę Twoich marzeń? Sernik wiedeński z borówkami to gwarancja sukcesu - nawet jeśli debiutujesz w kuchni! Kasza manna jest Twoim tajnym agentem. Niemalże niewidoczna, a potrafi sporo namieszać. Dzisiejsza misja specjalna? Elegancka przystawka. Efektowne tymbaliki z marchewki to zadanie wykonane w stu procentach smakowicie. Wegetarianie, czas na kotlet! Bez paniki, w grę wchodzą kotlety z marchewki - łagodne w smaku i proste do zrobienia. Chcecie pokazać mięsożercom, że Wasza dieta nie jest nudna? Przy najbliższej okazji poczęstujcie ich pasztetem z cukinii i zielonego groszku. Zobaczycie, że zniknie ze stołu szybciej niż wędlina.
Kasza manna już dawno zerwała z niewinnym wizerunkiem i kocha eksperymenty. Dołączysz do niej?
powrót do góryCzy wiesz, że

Według Biblii słowo „manna” pochodzi od hebrajskiego pytania „man hu?” („co to jest?”). Mieli je zadać Izraelici, gdy po raz pierwszy zobaczyli pokarm zesłany im przez Boga w czasie długiej i wyczerpującej wędrówki przez pustynię. Badacze tekstów biblijnych twierdzą, że były to najprawdopodobniej niewielkie owoce lub stwardniały sok tamaryszku, który do dziś jest przysmakiem ludzi pustyni. Z racji jasnego koloru i słodkiego smaku łatwo było zakwalifikować zagadkowe pożywienie do dobrze znanych na rodzimym podwórku kasz.
Ta sama biblijna opowieść wyjaśnia pochodzenie związku frazeologicznego „manna z nieba”. Oznacza on coś bardzo wartościowego, wymarzonego, co niespodziewanie otrzymaliśmy. Powiedzenie funkcjonuje w kuchni i poza nią.
Kasze można wytwarzać z niemal każdego zboża, więc nic dziwnego, że zyskały popularność ze względu na dostępność i różnorodność. Zdarzały się wyjątki! Na Rusi kasza manna była zarezerwowana wyłącznie dla osób majętnych. Produkowana w niewielkich ilościach, osiągała taką cenę, że niewielu mogło sobie na nią pozwolić.
Grysik nie wszędzie oznacza to samo! Przyjęło się, że to synonim kaszy manny. Dopuszcza się tłumaczenie, że grysik to ogólnie drobna kasza, a kasza manna to grysik pszenny.
Różnego rodzaju kasze przez wieki panowały na stołach polskich królów. Podobno ich wielkim smakoszem był Kazimierz Wielki. Dobra passa trwała aż do XIX wieku. Wtedy zostały zdetronizowane przez… ziemniaki! Na szczęście dziś kasze wracają do łask.
Z czym to się je?

Żywa legenda. Należy do najstarszych produktów spożywczych. Łatwo dostępna, prosta w przygotowaniu i sycąca. Kilkadziesiąt lat temu punkt obowiązkowy każdego śniadania. Weteranka mlecznych poranków. Znana jako popularny grysik. Lekkostrawna, więc kojarzona jako produkt dla dzieci oraz osób z wrażliwym układem pokarmowych. Kasza manna jest jednak dużo bardziej wszechstronna! Odkryj smak swoich dziecięcych lat na nowo i przekonaj się, jak wiele ta panna ma do zaoferowania.
Ugotowanie kaszy manny jest dziecinnie proste. Istnieją dwa jej rodzaje: kasza manna i kasza manna preparowana. Ta druga jest poddana wstępnej obróbce termicznej, dzięki której gotuje się bardzo szybko. Dobrą jakość kaszy poznasz po jej kolorze – białym, ewentualnie lekko żółtawym. Wolisz przygotować ją z mlekiem czy z wodą? Na gęsto czy w wersji bardziej płynnej? Kasza dostosuje się do Twoich preferencji, wybierz tylko składniki i ich proporcje. Pewnie wydaje Ci się, że taki grysik to nuda. Błąd! Dodaj do niego świeże lub suszone owoce, konfiturę, orzechy, sok malinowy, cynamon. Do wyboru, do koloru!
Kasza manna jest także wybitną postacią wśród indyjskich deserów. Rava Laddu to bardzo słodkie, aromatyczne kulki wytwarzane z kaszy manny. Są tradycyjnym daniem przygotowywanym z okazji święta Diwali. Nie musisz rezerwować lotu do Azji, by przekonać się, jak grysik odnajduje się w połączeniu ze słodkościami. We własnej kuchni wykorzystasz go jako krem do ciasta, nadzienie do muffinek lub pudding. Obsyp kaszą manną brzegi formy do pieczenia, a zadziała tak, jak bułka tarta – zapobiegnie przywieraniu ciasta do brzegów brytfanny.
Nie samymi słodkościami człowiek żyje. Kasza manna wie o tym doskonale i jest na posterunku! Stanowi zdrowy sposób na zagęszczenie zup i sosów. Dociekliwi kucharze poznali jej sekret – obłędnie smakuje jako uzupełnienie pulpetów, pasztetów, pierogów i kotletów! Monotonia w kuchni? Na pewno nie z kaszą manną!
powrót do góry
Komentarze (0)