Dla zdrowia!
Makadamia zajmują pierwsze miejsce w rankingu najbardziej kalorycznych i tłustych orzechów. 100 gramów dostarcza ponad 700 kalorii i w około 75 procentach pochodzą z tłuszczu. Padł na Ciebie blady strach? Niesłusznie! W większości są to zdrowe tłuszcze nienasycone, które znakomicie zastępują te szkodliwe nasycone. Ponadto dostarczanie ich w diecie przyczynia się do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Te orzechy nie powiedziały jeszcze ostatniego słowa! Mieszczą w sobie regulujący ciśnienie potas, zbawienną dla układu nerwowego niacynę i wzmacniający kości fosfor. Znalazło się w nich miejsce dla żelaza, magnezu, witamin z grupy B (tiamina, niacyna, wit B6). Łap za torbę, idziemy na zakupy! Twoja kuchnia długo czekała na te orzechy!
powrót do góryZainspiruj się!
Czy można lepiej okazać gorące uczucia niż poprzez własnoręczne wypieki? Koniec z wielogodzinnym snuciem się po galeriach handlowych! Czekoladowe ciasteczka z żurawiną i orzechami makadamia to sposób na efektowny i oryginalny prezent od serca. Nie musisz czekać na walentynki! Po brownie z mąki razowej z orzechami ich loty nadal będą wysokie. Twoje notowania też poszybują w górę. Nie od dziś wiadomo, że przez żołądek do serca. Nie osiadaj na laurach. Swoją dobrą passę wykorzystaj na zorganizowanie grilla dla znajomych. Odpuść sobie tradycyjną kiełbasę i karkówkę. Zaskakujący zestaw przypraw do szaszłyczków drobiowych wzniesie tradycyjne grillowanie na nowy poziom. Orzechy makadamia uwielbiają kuchenne niespodzianki. Dodaj je do sałatki z marynowanym tofu, a nie opędzisz się od pytań o przepis. Nowości są super! Myślisz, że sałatka owocowa to banał? Co prawda dziecinnie prosta do zrobienia, ale orzechy i suszone daktyle zmieniają ją w intrygującą przystawkę, lekki deser albo drugie śniadanie do pracy. Jedno jest pewne – pokochają ją nie tylko dzieci! Makaron soba z brokułami i orzechami makadamia to z kolei potrawa uwielbiana przez wszystkich pracusiów. Danie błyskawiczne - piętnaście minut i po krzyku!
powrót do góryCzy wiesz, że
Australijczycy wiedzą, jak obchodzić się z orzechami. A nawet ich resztkami! Teoretycznie zbędne łupiny są wykorzystywane w tamtejszych elektrowniach do produkcji energii elektrycznej. Ich wartość opałowa jest porównywalna z węglem brunatnym.
Trudno jest trafić na orzechy makadamia sprzedawane luzem, na wagę. Zresztą lepiej ich unikać. Przez dużą zawartość tłuszczu, szybko jełczeją. Dużo bezpieczniejszym rozwiązaniem jest kupowanie ich w paczkach. Opakowanie chroni przed wilgocią, powietrzem i światłem, co pozytywnie wpływa na trwałość produktu.
Australia to ojczyzna orzechów makadamia i do tej pory ich największy producent oraz eksporter. Na szeroką skalę są uprawiane także na Hawajach, w Afryce Południowej, Boliwii, Stanach Zjednoczonych, Nowej Zelandii i Kolumbii.
powrót do góryZ czym to się je?
Wygrzewają się w tropikalnych lasach na północno-wschodnich krańcach ojczyzny torbaczy. Wiecznie zielone drzewa o lśniących, skórzastych liściach wydają na świat owoce wielkością zbliżone do dwuzłotowej monety, schowane w twardej skorupce. Małe, skromne orzechy? Pozory mylą! Makadamia mają moc! Słynne powiedzenie o twardym orzechu do zgryzienia to mało. Niejeden ząb przegrałby tę nierówną walkę. Wbrew oczekiwaniom, dużo łatwiej jest pokonać skorupę orzecha kokosowego. Wystarczą proste narzędzia, które każdy ma w domowym wyposażeniu. Orzechy makadamia wymagają specjalnej łuszczarki, która pozbędzie się łupiny, ale nie naruszy delikatnego środka. Operacja dla ludzi o mocnych nerwach! Twarde sztuki na szczęście zostały ujarzmione. W sklepach dostępne są już pozbawione skorup nasiona o naturalnym, słodkim, kremowym smaku. Tak oswojona wersja będzie znakomitym towarzyszem kuchennych przygód.
Bez łupiny dadzą się schrupać w całości. Nie po to odbyły tak długą podróż z drugiego końca świata, byś teraz sięgał po inne przekąski. Chipsy i krakersy - łatwo będzie Ci o nich zapomnieć. Przybyli władcy chrupania! Swoim masłowym posmakiem i drogocennymi właściwościami podbili Australię. Teraz z łatwością wprowadzą reformy w Twoim menu. Mają na to odpowiednio dużo środków. Zmodernizują każdą sałatkę. Połączenie ich z awokado, jabłkiem i gorgonzolą zaowocuje królewską ucztą. Makadamia i owoce to zawsze udane połączenia. Mandarynki, suszone śliwki, pistacje, mozzarella, ulubiona sałata i orzechy makadamia załatwią sprawę letniej kolacji. Wszystkie składniki idealnie połączy winegret w nowej wersji - z miodem, octem winnym i oliwą.
Twarde orzechy przełamią śniadaniową rutynę. Chrupiąca owsianka albo musli to zdrowy początek dnia. Paliwo na cały poranek! Zmielona wersja nada wyjątkowego smaku farszom i pastom do chleba. Orzechowy deser skruszy serca wszystkich łasuchów. Muffinki, ciasta, ciasteczka i lody – koniecznie połączone z czekoladą. Apetyczny aromat z piekarnika prawdopodobnie dotrze nawet do ojczyzny tych małych twardzieli. Z powodzeniem wykorzystasz również tłoczony na zimno olej z orzechów makadamia. Jego stosunkowo wysoki punkt dymienia umożliwi krótkie podsmażanie na nim potraw, a zapach podkreśli walory przygotowywanych dań. Delikatnie osłodzi kawę i koktajle owocowo-warzywne. Niby taki niedostępny, a daje od siebie wszystko, co najlepsze.
powrót do góry
Komentarze (0)