Jagody goji, czyli owoce kolcowoju chińskiego albo pospolitego, popularne są w Azji od tysięcy lat. Na tym właśnie kontynencie wykorzystuje się je od wieków w medycynie naturalnej. W Polsce pojawiły się stosunkowo niedawno, coraz szersze jest jednak ich zastosowanie. Trudno się dziwić – ich właściwości prozdrowotne są nie do przecenienia. Z tego powodu zaliczane są do grupy tzw. superfoods, czyli superżywności. Ponadto świetnie urozmaicają wygląd wielu potraw i przekąsek. Ze względu na dużą zawartość przeciwutleniaczy, wykorzystanie znalazły również w przemyśle kosmetycznym.

Te do jedzenia, dostępne w formie suszonej, charakteryzują się intensywnie czerwoną lub jasnopomarańczową barwą. Uważa się, że najwartościowsze są jagody goji rosnące w okolicach Himalajów i Tybetu. Tam też uprawia się je bez użycia chemicznych środków ochrony roślin. Kupując je, warto zatem zwrócić uwagę na miejsce ich pochodzenia. Jakie są właściwości owoców goji, jaką mają wartość odżywczą i do czego najlepiej je wykorzystać? – o tym przeczytasz w naszym artykule.

 

Wartość odżywcza

Jagody goji to prawdziwa skarbnica witaminy A oraz C. Duża jest w nich też zawartość błonnika. Warto wspomnieć, że owoce te są praktycznie pozbawione tłuszczu. Szczegółowe informacje o suszonych jagodach goji poznasz poniżej:

Wartość odżywcza w 100 gramach
energia 349 kcal
tłuszcz 0,4 g
w tym kwasy nasycone 0 g
węglowodany 77 g
w tym cukry 46 g
błonnik 13 g
białko 14 g
sól 0,7 g

 

Witaminy i składniki mineralne w 100 gramach
witamina A 8046,6 μg
witamina C 48 mg (60% DRWS)
wapń 190 mg (24% DRWS)
żelazo 7 mg (50% DRWS)

Źródło: United States Department of Agriculture

 

Jagody goji – właściwości

Owoce kolcowoju wykazują szereg prozdrowotnych właściwości. Nie bez znaczenia jest zawarty w nich kompleks polisacharydowy (LBP). To właśnie on wpływa na glikemię (poziom glukozy we krwi) i prawidłową gospodarkę lipidową organizmu. Z kolei witaminy A i C pomagają wzmacniać odporność oraz wykazują właściwości przeciwutleniające, czyli opóźniające procesy starzenia się organizmu. Jagody goji są zatem nie tylko skarbnicą zdrowia, ale również urody. Wciąż jest także badany wpływ jagód goji na czynniki ryzyka chorób nowotworowych.

 

Jak smakują owoce goji?

Smak suszonych jagód goji trudno pomylić z jakimkolwiek innym. Na początku wyczuwalna jest słodycz, owoce kolcowoju mają jednak również gorzkie nuty. W smaku przypominają nieco żurawinę, jednak ze względu na większą cierpkość, nie każdemu będą odpowiadać. Do przygotowywania przekąsek i mini dań – jagód goji używa się jednak stosunkowo mało. Stają się w nich ledwo wyczuwalne, łatwo je więc „przemycić” do codziennej diety.

 

Jak jeść owoce goji?

Owoce goji w formie suszonej będą świetne jako urozmaicenie porannej owsianki lub musli. Można je również dodać, wraz z innymi suszonymi owocami, do jogurtu naturalnego – w ten sposób otrzymasz zdrowe i pełnowartościowe drugie śniadanie. Używane bywają też do domowych ciast, kisieli czy budyniów. Sprawdzą się do przygotowania napojów: kompotów czy herbaty (wybornie skomponują się z czerwoną). Więcej inspiracji na użycie jagód goji znajdziesz poniżej.

Warto pamiętać, że dziennie nie powinno się spożywać więcej niż 12 gramów suszonych owoców, co odpowiada trzem łyżeczkom do herbaty. Wynika to z możliwości występowania w nich atropiny, która w zbyt dużych ilościach może mieć negatywny wpływ na zdrowie organizmu. Sugerowana dawka jest jednak bezpieczna dla zdrowej osoby dorosłej.

 

Przepisy z jagodami goji

Jagody goji wykorzystuj nie tylko jako element deserów, ale również kolorowych sałatek. Znakomite będą np. w połączeniu z jarmużem, gruszką i Twoim ulubionym dressingiem. Będą też wyśmienite do prostego mini dania na bazie miksu sałat, pomidorów, czerwonej cebuli, pestek słonecznika i sosu włoskiego. Sprawdzą się m.in. do domowych batonów crunchy. Połącz je z płatkami owsianymi, ziarnami słonecznika i pestkami dyni, a otrzymasz poręczne chrupiące przekąski. Owinięte w kawałki pergaminu i przewiązane sznurkiem, będą prezentowały się bardzo efektownie. Będą odpowiednie jako poczęstunek do kawy w większym gronie lub drugie śniadanie. Innym sposobem na przekąskę z owocami kolcowoju jest przygotowanie z nimi sezamków, znacznie zdrowszej alternatywy dla tych kupowanych w sklepie. Pamiętaj jedynie, aby spożywać je z umiarem – ich kaloryczność jest bowiem wysoka.

Umiejętnie spożywane jagody goji pomogą zadbać o zdrowie i dobre samopoczucie. Wykorzystaj bogactwo składników odżywczych zamknięte w tych małych owocach.