Batony Crunch

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

166

964 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1752 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2969 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

40 mililitrów

2 łyżki

150 gramów

70 gramów

70 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przejrzyj pestki dyni i słonecznika. Sprawdź, czy nie zaplątały się gdzieś łupiny. Jeśli jagody goji są twarde, przelej je wrzątkiem na sicie.

Batony Crunch - Krok 1

Krok 2

W rondelku roztop Kasię, dodaj cukier i mleko. Mieszaj, aż cukier się rozpuści, a masa zacznie gęstnieć.

Batony Crunch - Krok 2

Krok 3

Do gorącej masy dodaj płatki owsiane i gotuj ciągle mieszając, aż płatki wchłoną płyn, a na ściankach rondla osadzi się biały cukrowy osad.

Batony Crunch - Krok 3

Krok 4

Następnie zdejmij rondel z palnika dodaj miód, pestki słonecznika, dyni i jagody goji, wymieszaj.

Batony Crunch - Krok 4

Krok 5

Metalową foremkę o wymiarach 10 x 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do formy przełóż masę, równo rozprowadź i ugnieć łyżką. Wstaw do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piecz 15 - 20 minut. Gdy całkowicie wystygną pokrój na batony.

Batony Crunch - Krok 5
5

Opinie o przepisie

  • Igor Milewski

    Igor Milewski

    SUPER

    Odpowiedz Odpowiedz
  • magda gim

    magda gim

    Pyszne ale mi niestety nie wyszły batony, ponieważ masa jest zbyt miękka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa   Przybysz

    Teresa Przybysz

    Bardzo łatwa słodka przekąska do zrobienia. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna  Wojdak

    Grazyna Wojdak

    wypróbuję

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ilona Bugdoł

    Ilona Bugdoł

    przy najbliższej okazji wypróbuję , cały czas szukałam czegoś takiego dziękuję

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Batony Crunch - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Batony Crunch - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Batony Crunch - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Batony Crunch - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Batony Crunch - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Batony Crunch - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Batony Crunch - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Batony CrunchBatony Crunch

Pełne płatków owsianych i bakalii batony crunch – to chrupiąca przekąska, doskonała zwłaszcza na drugie śniadanie. Przygotujesz je ze słodkiej, gęstej masy na bazie m.in. miodu, mleka oraz licznych dodatków. Płatki owsiane ugotuj w przygotowanej wcześniej mieszance, a kiedy wchłoną cały płyn, dodaj pozostałe składniki, czyli pestki dyni, słonecznika i jagody goi – te ostatnie zyskują w Polsce coraz większą popularność. Są słodkie, nieco przypominają w smaku rodzynki, a dzięki intensywnie czerwonej barwie świetnie sprawdzają się jako dekoracja ciast i deserów. Owoce te zastąpisz ewentualnie innymi bakaliami, np. suszoną żurawiną albo pokrojonymi na mniejsze kawałki suszonymi morelami. Sprawdzi się także dodatek orzechów włoskich albo laskowych, dzięki którym batony crunch będą bardziej chrupiące. Masę owsiano-bakaliową przełóż do keksówki i dokładnie ugnieć, by była mocno zbita. Po upieczeniu i przestudzeniu pokrój ją na równe batony. Dobrze będą smakować z dodatkiem jogurtu i świeżych owoców. Smacznego!