Ciastka owsiane słodzone bananem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciastka owsiane słodzone bananem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

8

352 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

31 osób wydrukowało

Pobierz pdf

238 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

100 gramów

200 gramów

4 sztuki

1 sztuka

0.5 łyżeczki

1 szczypta

150 gramów

50 gramów

100 gramów

50 gramów

100 gramów

100 gramów

100 gramów

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj kaszę jaglaną. Mąkę z ciecierzycy zaparz około 150 ml wrzątku i dokładnie wymieszaj.

Ciastka owsiane słodzone bananem - Krok 1

Krok 2

Z grubsza rozdrobnij orzechy nerkowca i włoskie. Cytrynę sparz wrzątkiem, otrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok.

Ciastka owsiane słodzone bananem - Krok 2

Krok 3

Kaszę jaglaną, sparzoną mąkę, masło orzechowe, daktyle, banany, sok i skórkę z cytryny, ekstrakt wanilii, cynamon, imbir, gałkę muszkatową, szczyptę soli, sodę oraz olej umieść w kielichu miksera i zmiksuj z grubsza tak żeby składniki się połączyły lub przepuść przez maszynkę do mielenia.

Ciastka owsiane słodzone bananem - Krok 3

Krok 4

Masę połącz z pozostałymi składnikami - nasionami goi, ziarnem słonecznika, orzechami nerkowca, płatkami owsianymi i orzechami włoskimi. Masa powinna być dość gęsta.

Ciastka owsiane słodzone bananem - Krok 4

Krok 5

Rozłóż ją na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem, formując okrągłe 5-8 cm ciastka. Całość piecz w temperaturze 200°C przez około 25 minut do momentu aż ciastka się zarumienią.

Ciastka owsiane słodzone bananem - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciastka owsiane słodzone bananem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciastka owsiane słodzone bananem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciastka owsiane słodzone bananem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciastka owsiane słodzone bananem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciastka owsiane słodzone bananem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciastka owsiane słodzone bananem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciastka owsiane słodzone bananem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciastka owsiane słodzone bananem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciastka owsiane słodzone bananemCiastka owsiane słodzone bananem

Są uwielbiane przez kucharzy na każdym etapie kulinarnego wtajemniczenia. Z prostym przepisem na ciastka owsiane (słodzone bananem!) mogą zmierzyć się nawet początkujący szefowie kuchni. Tym bardziej doświadczonym do gustu przypadną zastosowane w recepturze niebanalne składniki. Oto ciasteczka, które mają szansę stać się deserowym numerem jeden!

Dla kogo?

Ciastka owsiane cieszą się dużą popularnością, więc trudno byłoby znaleźć osobę, która nie skusi się na degustację. Nasza wersja wypieku słodzonego bananem zdobędzie serca smakoszów, którzy szukają nieoczywistego sposobu na ten rodzaj deseru.

Na jaką okazję?

Przepis na ciastka owsiane słodzone bananem nie jest skomplikowany, więc smakiem wypieków można cieszyć się zawsze wtedy, gdy pojawi się ochota na coś słodkiego. Choć bywa to trudne, spróbujcie zostawić kilka egzemplarzy na później – sprawdzą się jako przekąska do szkoły lub pracy.

Czy wiesz, że?

Płatki owsiane zostały nazwane produktem wszechczasów przez profesora Henryka Gąsiorowskiego – znawcę żywności zbożowej. Warto mieć ich zapas w kuchni!

Dla urozmaicenia:

Smak bananowych ciastek owsianych fantastycznie uzupełniają rodzynki, pestki granatu oraz suszona żurawina.