
Składniki
300 gramów
100 gramów
200 gramów
4 sztuki
1 sztuka
0.5 łyżeczki
1 szczypta
150 gramów
50 gramów
100 gramów
50 gramów
100 gramów
100 gramów
100 gramów
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj kaszę jaglaną. Mąkę z ciecierzycy zaparz około 150 ml wrzątku i dokładnie wymieszaj.

Krok 2
Z grubsza rozdrobnij orzechy nerkowca i włoskie. Cytrynę sparz wrzątkiem, otrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok.

Krok 3
Kaszę jaglaną, sparzoną mąkę, masło orzechowe, daktyle, banany, sok i skórkę z cytryny, ekstrakt wanilii, cynamon, imbir, gałkę muszkatową, szczyptę soli, sodę oraz olej umieść w kielichu miksera i zmiksuj z grubsza tak żeby składniki się połączyły lub przepuść przez maszynkę do mielenia.

Krok 4
Masę połącz z pozostałymi składnikami - nasionami goi, ziarnem słonecznika, orzechami nerkowca, płatkami owsianymi i orzechami włoskimi. Masa powinna być dość gęsta.

Krok 5
Rozłóż ją na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem, formując okrągłe 5-8 cm ciastka. Całość piecz w temperaturze 200°C przez około 25 minut do momentu aż ciastka się zarumienią.


Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciastka owsiane słodzone bananem
Są uwielbiane przez kucharzy na każdym etapie kulinarnego wtajemniczenia. Z prostym przepisem na ciastka owsiane (słodzone bananem!) mogą zmierzyć się nawet początkujący szefowie kuchni. Tym bardziej doświadczonym do gustu przypadną zastosowane w recepturze niebanalne składniki. Oto ciasteczka, które mają szansę stać się deserowym numerem jeden!
Dla kogo?
Ciastka owsiane cieszą się dużą popularnością, więc trudno byłoby znaleźć osobę, która nie skusi się na degustację. Nasza wersja wypieku słodzonego bananem zdobędzie serca smakoszów, którzy szukają nieoczywistego sposobu na ten rodzaj deseru.
Na jaką okazję?
Przepis na ciastka owsiane słodzone bananem nie jest skomplikowany, więc smakiem wypieków można cieszyć się zawsze wtedy, gdy pojawi się ochota na coś słodkiego. Choć bywa to trudne, spróbujcie zostawić kilka egzemplarzy na później – sprawdzą się jako przekąska do szkoły lub pracy.
Czy wiesz, że?
Płatki owsiane zostały nazwane produktem wszechczasów przez profesora Henryka Gąsiorowskiego – znawcę żywności zbożowej. Warto mieć ich zapas w kuchni!
Dla urozmaicenia:
Smak bananowych ciastek owsianych fantastycznie uzupełniają rodzynki, pestki granatu oraz suszona żurawina.






























