Ciasteczka marchewkowe z marmoladą

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

13

16 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

390 osób wydrukowało

Pobierz pdf

243 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

600 gramów

300 gramów

1 opakowanie

2 łyżeczki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy Kasię i siekamy.

Krok 2

Marchew obieramy, myjemy i ścieramy na drobnej tarce, dodajemy do mąki z Kasią i wyrabiamy ciasto.

Krok 3

Formujemy wałek i schładzamy ciasto w lodówce 30 minut.

Krok 4

Ciasto dzielimy na pół, rozwałkowujemy na grubość 4-5 mm. Wykrawamy kwadraty, smarujemy marmoladą i zwijamy rulon. Układamy na blasze posmarowanej olejem.

Krok 5

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 st. C i pieczemy około 30 minut na złoty kolor. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasteczka marchewkowe z marmoladąCiasteczka marchewkowe z marmoladą

Ciasteczka marchewkowe nadziewane owocową marmoladą to ciekawy sposób na przekąskę do kawy. Dodatek marchwi sprawia, że zyskują oryginalny pomarańczowy kolor oraz delikatną słodycz. Żeby ciasto było idealnie kruche, użyj do niego silnie schłodzonych składników, tak by przed połączeniem się w gładką masę, stworzyły drobną kruszonkę. Posiekaj margarynę z mąką, dodaj drobno startą marchewkę, a następnie zagnieć ciasto. Wykorzystaj mąką krupczatkę, o konsystencji przypominającej drobną kaszę. Jest to mąka dość gruba, dzięki czemu przyrządzone z niej ciasto jest twardsze, doskonale nadaje się więc do kruchych wypieków. Schłodź ciasto w lodówce, żeby łatwiej było je rozwałkować, po czym podziel na płaskie placki i wycinaj z nich kwadraty. Na każdy kawałek nałóż porcję marmolady o dowolnym smaku i zwijaj w rulony. Możesz przygotować także kruche rogaliki (wtedy ciasto wycinaj w trójkąty). Po upieczeniu i schłodzeniu posyp ciasteczka marchewkowe cukrem pudrem albo polej lukrem cytrynowym. Smacznego!