Ciasteczka marchewkowe z marmoladą
NOWY PRZEPIS
łatwe
472 osoby zapisały

Składniki
100 gramów
220 gramów
0.5 łyżeczki
100 gramów
2 łyżeczki
0.25 łyżeczki
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder, pokrojone w kostkę masło oraz startą na tarce o drobnych oczkach marchewkę.

Krok 2
Wyrabiamy ciasto. Gdyby było zbyt klejące oddajemy więcej mąki.

Krok 3
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm i wykrawamy krążki o średnicy ok 5-6 cm.

Krok 4
Połowę krążków odkładamy, a na drugiej połowie wycinamy w środku mniejsze kółeczko, tak aby powstał kształt oponki.

Krok 5
Pełne krążki smarujemy marmoladą i przykrywamy krążkiem z dziurką.

Krok 6
Układamy ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ciastka w temp. 200 stopni C ok. 25 min.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasteczka marchewkowe z marmoladą
Marchewka nadaje się do zrobienia nie tylko surówki, która świetnie komponuje się z wytrawnymi daniami obiadowymi. To bardzo wdzięczny składnik różnorodnych deserów. Przepis na ciasteczka marchewkowe z marmoladą to prosty sposób na pyszny i oryginalny smakołyk.
Dla kogo?
Warzywne składniki coraz częściej znajdują zastosowanie jako element łakoci. Słodkawa marchewka sprawdza się w tej roli perfekcyjnie, co docenią miłośnicy nie do końca oczywistych rozwiązań kulinarnych.
Na jaką okazję?
Macie ochotę na coś słodkiego? Ciasteczka marchewkowe z powidłami przygotujecie szybko, więc nawet nie trzeba specjalnie szukać dla nich miejsca w napiętym terminarzu. Poczęstunek idealny, gdy zapraszacie znajomych na niezobowiązującą, popołudniową filiżankę herbaty.
Czy wiesz, że?
Konfiturę różaną wytwarza się z kwaskowatych owoców dzikiej róży. Wykorzystać można również różane płatki.
Dla urozmaicenia:
Ciastka z marchewką podzielcie na kilka części i każdą przygotujcie z innym nadzieniem. Wspaniale pasują powidła śliwkowe oraz dżem z aronii.