Tradycyjne owocowe przetwory to prawdziwy przysmak! Smakują wyśmienicie jako dodatek do kanapek, wypieków, naleśników, a także bardziej wykwintnych dań. Są jednym z najprostszych sposobów na zachowanie smaków lata i wczesnej jesieni na dłużej. Nic tak nie rozgrzewa w czasie mrozów, jak herbata ze słodkim, owocowym dodatkiem. Mimo to ich nazewnictwo i zróżnicowanie mogą wprowadzać zamieszanie w kuchni. Czym się różni dżem od konfitury? Marmolada a dżem – jak je rozpoznać? Przedstawiamy krótkie podsumowanie, dzięki któremu staniecie się specjalistami w dziedzinie domowych przetworów.

Dżem na dzień dobry

Słoiczek dżemu zawsze warto mieć w zapasie, by urozmaicić nim kanapki, grzanki, twarożek albo jogurt. Proporcje cukru i owoców nie są ściśle określone. Dżem wytwarzany jest z owoców gotowanych w całości lub pokrojonych na nieco mniejsze kawałki. W garnku dopuszcza się umieszczenie zarówno tych bardziej, jak i mniej dorodnych egzemplarzy – tym dżem różni się od konfitury. Do zrobienia dżemu nadają się między innymi:

- truskawki,

- wiśnie,

- maliny,

- jagody,

- brzoskwinie,

- porzeczki.

Konfitura a dżem

Produkty są do siebie podobne, lecz istnieją istotne różnice w ich przygotowaniu. Czym się różni konfitura od dżemu? Jest zdecydowanie słodsza. O ile zazwyczaj do zrobienia dżemu używa się około 60 g cukru na 1 kg owoców, o tyle w przypadku konfitury stosuje się nawet 1 kg cukru na 1 kg owoców. Dodatkowo do zrobienia konfitury używa się wyłącznie najlepszych owoców, smażonych w szerokim rondlu w całości. Najlepiej wybierać owoce, które pod wpływem temperatury nie rozpadają się. Świetnie smakuje konfitura z porzeczek, czereśni, agrestu, płatków róży, pigwy. Konfitury są znakomitym dodatkiem do herbaty i dań mięsnych.

Marmolada a dżem

Przyrządza się ją z przetartych i maksymalnie rozgotowanych owoców, co stanowi główną różnicę między marmoladą a dżemem. Dobrze zrobiona marmolada powinna mieć gładką konsystencję musu. Z tego względu najlepiej jest wybierać produkty, które szybko rozpadają się podczas obróbki, np. jabłka i gruszki. Nie poleca się używania zbyt dużej ilości cukru. Jest to maksymalnie 50 g na 1 kg owoców. W efekcie powinniśmy uzyskać gęstą i zwartą marmoladę.

Powidła a dżem

Najbardziej popularne są powidła zrobione ze śliwek węgierek. Na tym jednak możliwości kulinarne nie kończą się. Ważne jest, by wybierać słodkie i miękkie owoce, więc sprawdzą się również dojrzałe morele. Czym powidła różnią się od dżemu i pozostałych przetworów? Choć czasem wyglądają podobnie, powidła a dżem lub marmolada to zupełnie różne sprawy. Do ich wykonania używa się minimalnej porcji cukru, można z niego całkowicie zrezygnować. Owoce należy smażyć na patelni tak długo, aż woda całkowicie wyparuje, a powstała masa będzie gęsta i gładka.

Przetwory w kuchni

Domowe przetwory zachwycają kolorami i doskonałym smakiem. Aż chce się je wyjadać prosto ze słoika bez żadnych dodatków! Może skusicie się na oryginalny dżem z dyni – tego trzeba spróbować. Wiedząc już, czym różni się konfitura od dżemu, nabraliście ochoty na kolejne eksperymenty? W przepisie na grzanki z serem znajdziecie marmoladę chili. Swoją przygodę z przetworami chcecie zacząć bardziej tradycyjnie? Apetyczne rogaliki z dżemem Was nie zawiodą.

Nie bójcie się łączyć słodkich dodatków z mięsnymi frykasami. Pieczeń ze schabu w glazurze z dżemu morelowego z cebulą i jabłkiem to danie idealne na świąteczny stół. Dodatek powideł do śledzi z żurawiną sprawia, że smak przystawki jest kompletny. Dzięki soczystemu kurczakowi z patelni z cebulową konfiturą nawet na co dzień można jeść stylowo. Grillowana karkówka w śliwowicy z grzankami z powidłami śliwkowymi pozostawia w tyle wszystkie tradycyjne smakołyki, które najczęściej lądują na ruszcie.