Soczysty kurczak z patelni z cebulową konfiturą

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

2

418 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

144 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

140 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

3 łyżki

konfitura cebulowa:

4 sztuki

100 gramów

200 mililitrów

2 sztuki

50 mililitrów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozetrzyj kostkę rosołową Knorr z 3 łyżkami oleju. Tak przygotowaną marynatą natrzyj podwójną pierś z kurczaka. Piersi smaż na patelni przez około 15 minut obracając je co jakiś czas.

Soczysty kurczak z patelni z cebulową konfiturą - Krok 1

Krok 2

W między czasie przygotuj konfiturę cebulową. Na patelni skarmelizuj cukier. Powinien być lekko brązowawy. Do cukru dodaj goździki, cynamon i cebulę. Całość smaż chwilę, po czym dodaj ocet i sok z porzeczki. Wszystko razem gotuj około 20 minut na mocnym ogniu tak, aby płyn zupełnie odparował. Na koniec dodaj łyżkę masła i całość wymieszaj.

Soczysty kurczak z patelni z cebulową konfiturą - Krok 2

Krok 3

Usmażone piersi kurczaka pokrój w grube plastry i nałóż na nie sporą ilość konfitury.

Soczysty kurczak z patelni z cebulową konfiturą - Krok 3

Krok 4

Kurczaka podawaj z pieczonymi ziemniaczkami. Rada: Piersi kurczaka przed smażeniem możesz pokroić na cieńsze plasterki, co skróci czas ich smażenia.

Soczysty kurczak z patelni z cebulową konfiturą - Krok 4
12

Opinie o przepisie

  • Matt Wiukanon

    Matt Wiukanon, 12.05.2016

    Super wyszło rodzinka była zadowolona polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lukasz Kalnik

    Lukasz Kalnik, 10.05.2016

    pyszne i proste!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Denczew

    Barbara Denczew, 09.05.2016

    Dziewczyny zlitujcie się ,aż mi ślinka leci B|

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Piątkowski

    Jerzy Piątkowski, 09.05.2016

    Smacznego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Jastrzębski

    Jerzy Jastrzębski, 09.05.2016

    Znacie to uczucie? zjadłbym ale lekarz nie pozwala bo zaszkodzi?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Woźnica

    Małgorzata Woźnica, 09.05.2016

    Musze spróbować- Lubie nowości . :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Pietrzak

    Anna Pietrzak, 09.05.2016

    Kurczak spoko ale ta cebula...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aurelia Nowopolska

    Aurelia Nowopolska, 09.05.2016

    spróbuję-zawsze warto korzystać z fajnych przepisów

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dominik Kowalczyk

    Dominik Kowalczyk, 09.05.2016

    W pełni się zgadzam !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alfred Jesionowski

    Alfred Jesionowski, 09.05.2016

    Wolę to danie, zdecydowanie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Pluta

    Piotr Pluta, 29.09.2015

    rewelacja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • magdalena sygulka

    magdalena sygulka, 28.09.2015

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Soczysty kurczak z patelni z cebulową konfiturą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Soczysty kurczak z patelni z cebulową konfiturą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Soczysty kurczak z patelni z cebulową konfiturą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Soczysty kurczak z patelni z cebulową konfiturą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Soczysty kurczak z patelni z cebulową konfiturą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Soczysty kurczak z patelni z cebulową konfiturą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Soczysty kurczak z patelni z cebulową konfiturą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kurczak z brukselką
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Soczysty kurczak z patelni z cebulową konfiturąSoczysty kurczak z patelni z cebulową konfiturą

Masz ochotę na intensywne wrażenia kulinarne a w lodówce tylko nieco kurczaka i cebuli? Wypróbuj przepis na soczystego kurczaka z patelni z wyśmienitą cebulową konfiturą, która obłędnie pachnie korzennymi przyprawami. Będziesz zaskoczony efektem, jaki powstanie z połączenia słodkich i ostrych smaków. Przygotowanie konfitury cebulowej jest bajecznie proste. W rondu skarmelizuj cukier, dodaj do niego goździki, aromatyczny cynamon oraz cebulę. Następnie dolej odrobinę octu i wyrazistego w smaku soku porzeczkowego. Na koniec dodaj tłuszcz, który sprawi, że sos będzie idealnie kremowy. Gotową konfiturę nałóż na perfekcyjnie przygotowanego kurczaka, którego zamarynujesz i upieczesz w międzyczasie, i podawaj w towarzystwie pieczonych ziemniaków. Udekoruj danie świeżym rozmarynem i… zyskaj miano mistrza kuchni.