Soczysty kurczak z patelni z cebulową konfiturą
łatwe
171 osób zapisało

Składniki
400 gramów
konfitura cebulowa:
4 sztuki
100 gramów
2 sztuki
1 łyżka
1 sztuka
200 mililitrów
3 łyżki
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozetrzyj kostkę rosołową Knorr z 3 łyżkami oleju. Tak przygotowaną marynatą natrzyj podwójną pierś z kurczaka. Piersi smaż na patelni przez około 15 minut obracając je co jakiś czas.

Krok 2
W między czasie przygotuj konfiturę cebulową. Na patelni skarmelizuj cukier. Powinien być lekko brązowawy. Do cukru dodaj goździki, cynamon i cebulę. Całość smaż chwilę, po czym dodaj ocet i sok z porzeczki. Wszystko razem gotuj około 20 minut na mocnym ogniu tak, aby płyn zupełnie odparował. Na koniec dodaj łyżkę masła i całość wymieszaj.

Krok 3
Usmażone piersi kurczaka pokrój w grube plastry i nałóż na nie sporą ilość konfitury.

Krok 4
Kurczaka podawaj z pieczonymi ziemniaczkami. Rada: Piersi kurczaka przed smażeniem możesz pokroić na cieńsze plasterki, co skróci czas ich smażenia.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Soczysty kurczak z patelni z cebulową konfiturą
Masz ochotę na intensywne wrażenia kulinarne a w lodówce tylko nieco kurczaka i cebuli? Wypróbuj przepis na soczystego kurczaka z patelni z wyśmienitą cebulową konfiturą, która obłędnie pachnie korzennymi przyprawami. Będziesz zaskoczony efektem, jaki powstanie z połączenia słodkich i ostrych smaków. Przygotowanie konfitury cebulowej jest bajecznie proste. W rondu skarmelizuj cukier, dodaj do niego goździki, aromatyczny cynamon oraz cebulę. Następnie dolej odrobinę octu i wyrazistego w smaku soku porzeczkowego. Na koniec dodaj tłuszcz, który sprawi, że sos będzie idealnie kremowy. Gotową konfiturę nałóż na perfekcyjnie przygotowanego kurczaka, którego zamarynujesz i upieczesz w międzyczasie, i podawaj w towarzystwie pieczonych ziemniaków. Udekoruj danie świeżym rozmarynem i… zyskaj miano mistrza kuchni.