Soczysty kurczak z patelni z cebulową konfiturą
łatwe
149 osób zapisało
Składniki
400 gramów
1 sztuka
3 łyżki
konfitura cebulowa:
4 sztuki
100 gramów
200 mililitrów
2 sztuki
50 mililitrów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozetrzyj kostkę rosołową Knorr z 3 łyżkami oleju. Tak przygotowaną marynatą natrzyj podwójną pierś z kurczaka. Piersi smaż na patelni przez około 15 minut obracając je co jakiś czas.
Krok 2
W między czasie przygotuj konfiturę cebulową. Na patelni skarmelizuj cukier. Powinien być lekko brązowawy. Do cukru dodaj goździki, cynamon i cebulę. Całość smaż chwilę, po czym dodaj ocet i sok z porzeczki. Wszystko razem gotuj około 20 minut na mocnym ogniu tak, aby płyn zupełnie odparował. Na koniec dodaj łyżkę masła i całość wymieszaj.
Krok 3
Usmażone piersi kurczaka pokrój w grube plastry i nałóż na nie sporą ilość konfitury.
Krok 4
Kurczaka podawaj z pieczonymi ziemniaczkami. Rada: Piersi kurczaka przed smażeniem możesz pokroić na cieńsze plasterki, co skróci czas ich smażenia.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuZimowe lody topnieją w jednym szczególnym dniu. 14 lutego obchodzimy święto miłości czyli Walentynki. W ten dzień okazujemy miłość i przyjaźń naszym najbliższym, w ten dzień celebrujemy to co nas łączy i to co w nas najlepsze.
Czytaj więcejDelikatne, puszyste pączki. Z jednej strony proste w przygotowaniu, z drugiej – wymagające uwagi. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Soczysty kurczak z patelni z cebulową konfiturą
Masz ochotę na intensywne wrażenia kulinarne a w lodówce tylko nieco kurczaka i cebuli? Wypróbuj przepis na soczystego kurczaka z patelni z wyśmienitą cebulową konfiturą, która obłędnie pachnie korzennymi przyprawami. Będziesz zaskoczony efektem, jaki powstanie z połączenia słodkich i ostrych smaków. Przygotowanie konfitury cebulowej jest bajecznie proste. W rondu skarmelizuj cukier, dodaj do niego goździki, aromatyczny cynamon oraz cebulę. Następnie dolej odrobinę octu i wyrazistego w smaku soku porzeczkowego. Na koniec dodaj tłuszcz, który sprawi, że sos będzie idealnie kremowy. Gotową konfiturę nałóż na perfekcyjnie przygotowanego kurczaka, którego zamarynujesz i upieczesz w międzyczasie, i podawaj w towarzystwie pieczonych ziemniaków. Udekoruj danie świeżym rozmarynem i… zyskaj miano mistrza kuchni.