Soczysty kurczak z patelni z cebulową konfiturą
łatwe
171 osób zapisało

Składniki
400 gramów
konfitura cebulowa:
4 sztuki
100 gramów
2 sztuki
1 łyżka
1 sztuka
200 mililitrów
3 łyżki
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozetrzyj kostkę rosołową Knorr z 3 łyżkami oleju. Tak przygotowaną marynatą natrzyj podwójną pierś z kurczaka. Piersi smaż na patelni przez około 15 minut obracając je co jakiś czas.

Krok 2
W między czasie przygotuj konfiturę cebulową. Na patelni skarmelizuj cukier. Powinien być lekko brązowawy. Do cukru dodaj goździki, cynamon i cebulę. Całość smaż chwilę, po czym dodaj ocet i sok z porzeczki. Wszystko razem gotuj około 20 minut na mocnym ogniu tak, aby płyn zupełnie odparował. Na koniec dodaj łyżkę masła i całość wymieszaj.

Krok 3
Usmażone piersi kurczaka pokrój w grube plastry i nałóż na nie sporą ilość konfitury.

Krok 4
Kurczaka podawaj z pieczonymi ziemniaczkami. Rada: Piersi kurczaka przed smażeniem możesz pokroić na cieńsze plasterki, co skróci czas ich smażenia.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Soczysty kurczak z patelni z cebulową konfiturą
Masz ochotę na intensywne wrażenia kulinarne a w lodówce tylko nieco kurczaka i cebuli? Wypróbuj przepis na soczystego kurczaka z patelni z wyśmienitą cebulową konfiturą, która obłędnie pachnie korzennymi przyprawami. Będziesz zaskoczony efektem, jaki powstanie z połączenia słodkich i ostrych smaków. Przygotowanie konfitury cebulowej jest bajecznie proste. W rondu skarmelizuj cukier, dodaj do niego goździki, aromatyczny cynamon oraz cebulę. Następnie dolej odrobinę octu i wyrazistego w smaku soku porzeczkowego. Na koniec dodaj tłuszcz, który sprawi, że sos będzie idealnie kremowy. Gotową konfiturę nałóż na perfekcyjnie przygotowanego kurczaka, którego zamarynujesz i upieczesz w międzyczasie, i podawaj w towarzystwie pieczonych ziemniaków. Udekoruj danie świeżym rozmarynem i… zyskaj miano mistrza kuchni.