Miodowo-musztardowa potrawka z kurczaka
łatwe
230 osób zapisało

Składniki
3 sztuki
1 opakowanie
1 szklanka
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
50 mililitrów
1 szczypta
2 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi pokrój w cienkie paski. Cebulę pokrój w piórka, a marchewkę wzdłuż na pół, a następnie pod skosem w cienkie plastry.
Krok 2
Na rozgrzanej oliwie przesmaż pokrojone piersi. Następnie dodaj cebulę i plastry marchewki.
Krok 3
Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj ze szklanką zimnej wody. Przygotowany Fix wlej na patelnię z mięsem oraz warzywami i doprowadź do wrzenia.
Krok 4
Następnie zmniejsz ogień, dodaj śmietanę oraz miód i gotuj jeszcze 8 minut. Pod koniec gotowania dodaj musztardę oraz pieprz i dokładnie wymieszaj. Gotową potrawkę podawaj z ryżem
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Fix Danie orientalne z kurczakiem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Miodowo-musztardowa potrawka z kurczaka
Kurczak jest niezwykle uniwersalnym składnikiem sałatek i dań obiadowych. Przyrządza się go na wiele sposobów, ale dzięki swojej delikatności szczególnie smaczny jest w wersji słodko-pikantnej. Soczyste mięso, którego smak podkreślają wyraziste dodatki, stanowi doskonałą propozycję na codzienny obiad. Potrawka z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym ma nieco orientalny charakter. Pierś z kurczaka, pokrojoną na kawałki, smaży się z cebulą i marchewką, a następnie dusi z dodatkiem wody i przypraw. Do całości dołącza się śmietanę i miód, a na końcu musztardę oraz pieprz. Dzięki tym dodatkom potrawa zyskuje wyrazistość. Powstaje gęsty, kremowy sos, który doskonale łączy soczyste mięso z warzywami. Tak przygotowane danie serwuje się z ryżem. Sprawdzi się zwłaszcza delikatnie słodkawy ryż jaśminowy. Danie będzie też wyśmienite z kluskami śląskimi lub kopytkami. Podawaj potrawkę z kurczaka w sosie miodowym z sałatką z ogórka, sezamu i sosu sojowego. Przekonaj się, jak łatwo ją przyrządzić, wykorzystując podany przepis.