Miodowo-musztardowa potrawka z kurczaka przepis – Zobacz na przepisy.pl

Miodowo-musztardowa potrawka z kurczaka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

167 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

139 osób wydrukowało

Pobierz pdf

182 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 opakowanie

1 szklanka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

50 mililitrów

1 szczypta

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi pokrój w cienkie paski. Cebulę pokrój w piórka, a marchewkę wzdłuż na pół, a następnie pod skosem w cienkie plastry.

Krok 2

Na rozgrzanej oliwie przesmaż pokrojone piersi. Następnie dodaj cebulę i plastry marchewki.

Krok 3

Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj ze szklanką zimnej wody. Przygotowany Fix wlej na patelnię z mięsem oraz warzywami i doprowadź do wrzenia.

Krok 4

Następnie zmniejsz ogień, dodaj śmietanę oraz miód i gotuj jeszcze 8 minut. Pod koniec gotowania dodaj musztardę oraz pieprz i dokładnie wymieszaj. Gotową potrawkę podawaj z ryżem

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Miodowo-musztardowa potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Miodowo-musztardowa potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Miodowo-musztardowa potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Miodowo-musztardowa potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Miodowo-musztardowa potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Miodowo-musztardowa potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Miodowo-musztardowa potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
5 osób ogląda przepis:
Klasyczna karkówka
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Miodowo-musztardowa potrawka z kurczakaMiodowo-musztardowa potrawka z kurczaka

Kurczak jest niezwykle uniwersalnym składnikiem sałatek i dań obiadowych. Przyrządza się go na wiele sposobów, ale dzięki swojej delikatności szczególnie smaczny jest w wersji słodko-pikantnej. Soczyste mięso, którego smak podkreślają wyraziste dodatki, stanowi doskonałą propozycję na codzienny obiad. Potrawka z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym ma nieco orientalny charakter. Pierś z kurczaka, pokrojoną na kawałki, smaży się z cebulą i marchewką, a następnie dusi z dodatkiem wody i przypraw. Do całości dołącza się śmietanę i miód, a na końcu musztardę oraz pieprz. Dzięki tym dodatkom potrawa zyskuje wyrazistość. Powstaje gęsty, kremowy sos, który doskonale łączy soczyste mięso z warzywami. Tak przygotowane danie serwuje się z ryżem. Sprawdzi się zwłaszcza delikatnie słodkawy ryż jaśminowy. Danie będzie też wyśmienite z kluskami śląskimi lub kopytkami. Podawaj potrawkę z kurczaka w sosie miodowym z sałatką z ogórka, sezamu i sosu sojowego. Przekonaj się, jak łatwo ją przyrządzić, wykorzystując podany przepis.