Miodowo-musztardowa potrawka z kurczaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Miodowo-musztardowa potrawka z kurczaka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
187 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

164 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

231 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 opakowanie

1 szklanka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

50 mililitrów

1 szczypta

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi pokrój w cienkie paski. Cebulę pokrój w piórka, a marchewkę wzdłuż na pół, a następnie pod skosem w cienkie plastry.

Krok 2

Na rozgrzanej oliwie przesmaż pokrojone piersi. Następnie dodaj cebulę i plastry marchewki.

Krok 3

Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj ze szklanką zimnej wody. Przygotowany Fix wlej na patelnię z mięsem oraz warzywami i doprowadź do wrzenia.

Krok 4

Następnie zmniejsz ogień, dodaj śmietanę oraz miód i gotuj jeszcze 8 minut. Pod koniec gotowania dodaj musztardę oraz pieprz i dokładnie wymieszaj. Gotową potrawkę podawaj z ryżem

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Miodowo-musztardowa potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Miodowo-musztardowa potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Miodowo-musztardowa potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Miodowo-musztardowa potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Miodowo-musztardowa potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Miodowo-musztardowa potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Miodowo-musztardowa potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Miodowo-musztardowa potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Placek lotaryński
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Miodowo-musztardowa potrawka z kurczakaMiodowo-musztardowa potrawka z kurczaka

Kurczak jest niezwykle uniwersalnym składnikiem sałatek i dań obiadowych. Przyrządza się go na wiele sposobów, ale dzięki swojej delikatności szczególnie smaczny jest w wersji słodko-pikantnej. Soczyste mięso, którego smak podkreślają wyraziste dodatki, stanowi doskonałą propozycję na codzienny obiad. Potrawka z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym ma nieco orientalny charakter. Pierś z kurczaka, pokrojoną na kawałki, smaży się z cebulą i marchewką, a następnie dusi z dodatkiem wody i przypraw. Do całości dołącza się śmietanę i miód, a na końcu musztardę oraz pieprz. Dzięki tym dodatkom potrawa zyskuje wyrazistość. Powstaje gęsty, kremowy sos, który doskonale łączy soczyste mięso z warzywami. Tak przygotowane danie serwuje się z ryżem. Sprawdzi się zwłaszcza delikatnie słodkawy ryż jaśminowy. Danie będzie też wyśmienite z kluskami śląskimi lub kopytkami. Podawaj potrawkę z kurczaka w sosie miodowym z sałatką z ogórka, sezamu i sosu sojowego. Przekonaj się, jak łatwo ją przyrządzić, wykorzystując podany przepis.