Miodowo-musztardowa potrawka z kurczaka

- Krok 1Piersi pokrój w cienkie paski. Cebulę pokrój w piórka, a marchewkę wzdłuż na pół, a następnie pod skosem w cienkie plastry.
- Krok 2Na rozgrzanej oliwie przesmaż pokrojone piersi. Następnie dodaj cebulę i plastry marchewki.
- Krok 3Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj ze szklanką zimnej wody. Przygotowany Fix wlej na patelnię z mięsem oraz warzywami i doprowadź do wrzenia.
- Krok 4Następnie zmniejsz ogień, dodaj śmietanę oraz miód i gotuj jeszcze 8 minut. Pod koniec gotowania dodaj musztardę oraz pieprz i dokładnie wymieszaj. Gotową potrawkę podawaj z ryżem

Kurczak jest niezwykle uniwersalnym składnikiem sałatek i dań obiadowych. Przyrządza się go na wiele sposobów, ale dzięki swojej delikatności szczególnie smaczny jest w wersji słodko-pikantnej. Soczyste mięso, którego smak podkreślają wyraziste dodatki, stanowi doskonałą propozycję na codzienny obiad. Potrawka z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym ma nieco orientalny charakter. Pierś z kurczaka, pokrojoną na kawałki, smaży się z cebulą i marchewką, a następnie dusi z dodatkiem wody i przypraw. Do całości dołącza się śmietanę i miód, a na końcu musztardę oraz pieprz. Dzięki tym dodatkom potrawa zyskuje wyrazistość. Powstaje gęsty, kremowy sos, który doskonale łączy soczyste mięso z warzywami. Tak przygotowane danie serwuje się z ryżem. Sprawdzi się zwłaszcza delikatnie słodkawy ryż jaśminowy. Danie będzie też wyśmienite z kluskami śląskimi lub kopytkami. Podawaj potrawkę z kurczaka w sosie miodowym z sałatką z ogórka, sezamu i sosu sojowego. Przekonaj się, jak łatwo ją przyrządzić, wykorzystując podany przepis.