Miodowo-musztardowa potrawka z kurczaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Miodowo-musztardowa potrawka z kurczaka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
187 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

164 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

231 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 opakowanie

1 szklanka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

50 mililitrów

1 szczypta

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi pokrój w cienkie paski. Cebulę pokrój w piórka, a marchewkę wzdłuż na pół, a następnie pod skosem w cienkie plastry.

Krok 2

Na rozgrzanej oliwie przesmaż pokrojone piersi. Następnie dodaj cebulę i plastry marchewki.

Krok 3

Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj ze szklanką zimnej wody. Przygotowany Fix wlej na patelnię z mięsem oraz warzywami i doprowadź do wrzenia.

Krok 4

Następnie zmniejsz ogień, dodaj śmietanę oraz miód i gotuj jeszcze 8 minut. Pod koniec gotowania dodaj musztardę oraz pieprz i dokładnie wymieszaj. Gotową potrawkę podawaj z ryżem

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Miodowo-musztardowa potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Miodowo-musztardowa potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Miodowo-musztardowa potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Miodowo-musztardowa potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Miodowo-musztardowa potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Miodowo-musztardowa potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Miodowo-musztardowa potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Miodowo-musztardowa potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Miodowo-musztardowa potrawka z kurczakaMiodowo-musztardowa potrawka z kurczaka

Kurczak jest niezwykle uniwersalnym składnikiem sałatek i dań obiadowych. Przyrządza się go na wiele sposobów, ale dzięki swojej delikatności szczególnie smaczny jest w wersji słodko-pikantnej. Soczyste mięso, którego smak podkreślają wyraziste dodatki, stanowi doskonałą propozycję na codzienny obiad. Potrawka z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym ma nieco orientalny charakter. Pierś z kurczaka, pokrojoną na kawałki, smaży się z cebulą i marchewką, a następnie dusi z dodatkiem wody i przypraw. Do całości dołącza się śmietanę i miód, a na końcu musztardę oraz pieprz. Dzięki tym dodatkom potrawa zyskuje wyrazistość. Powstaje gęsty, kremowy sos, który doskonale łączy soczyste mięso z warzywami. Tak przygotowane danie serwuje się z ryżem. Sprawdzi się zwłaszcza delikatnie słodkawy ryż jaśminowy. Danie będzie też wyśmienite z kluskami śląskimi lub kopytkami. Podawaj potrawkę z kurczaka w sosie miodowym z sałatką z ogórka, sezamu i sosu sojowego. Przekonaj się, jak łatwo ją przyrządzić, wykorzystując podany przepis.