Kaczka duszona z jabłkami w sosie własnym | Przepisy.pl pixel

Duszona kaczka z jabłkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

77

heart
1399 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

947 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1088 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

3 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

200 mililitrów

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Osuszone udka natrzyj rozgniecionym czosnkiem i posyp majerankiem. Odstaw na kilka minut w chłodne miejsce.

Duszona kaczka z jabłkami - Krok 1

Krok 2

W misce rozmieszaj wino, 200 ml wody oraz Fix Knorr. Dodaj żurawinę.

Duszona kaczka z jabłkami - Krok 2

Krok 3

Cebulę oraz jabłka pokrój w cząstki i przesmaż wraz z rozmarynem na rozgrzanej patelni. Wlej przygotowany Fix i zagotuj.

Duszona kaczka z jabłkami - Krok 3

Krok 4

W naczyniu żaroodpornym ułóż udka. Wlej przygotowany Fix, dodaj jabłka i pozostałe składniki. Naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na 80 minut.

Duszona kaczka z jabłkami - Krok 4

Krok 5

Po tym czasie naczynie odkryj. Sos wraz z jabłkami zlej do rondelka, przetrzyj przez sito i dopraw do smaku.

Duszona kaczka z jabłkami - Krok 5

Krok 6

Mięso z powrotem umieść w piekarniku i zapiecz na ruszcie, aby skórka była chrupiąca. Gotowe udka podawaj z sosem i purée.

Duszona kaczka z jabłkami - Krok 6
4

Opinie o przepisie

  • Karolina

    Karolina , 29.03.2022

    Czy można zastąpić udko z kaczki piersią z kurczaka?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (2)
  • Paweł

    Paweł , 06.01.2015

    Właśnie ten przepis robię i nie mogę się już doczekać bo zapach jest naprawdę extra! :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Duszona kaczka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Duszona kaczka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Duszona kaczka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Duszona kaczka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Duszona kaczka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Duszona kaczka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Duszona kaczka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Duszona kaczka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Duszona kaczka z jabłkamiDuszona kaczka z jabłkami

Niezwykle szlachetne, a przecież powszechnie dostępne, mięso kaczki ma niesłuszną renomę trudnego w przygotowaniu – nasz przepis na kaczkę smażoną z jabłkami udowadnia, że nie taki diabeł straszny. Wystarczy znać kilka reguł przyrządzania mięsa, by zawsze rozpływało się w ustach. Duszona kaczka z jabłkami jest o wiele prostsza do przygotowania niż może się wydawać. Podejmij to kulinarne wyzwanie, a przekonasz się, że dla chcącego nic trudnego.

Dla kogo? Owoce bardzo dobrze komponują się z ciemnym mięsem kaczki, nadając jej delikatnej słodyczy i soczystości – sok z owoców sprawia, że mięso kruszeje. Duszona kaczka podbije serca miłośników wykwintnych mięsnych specjałów.

Na jaką okazję? Kaczka duszona w jabłkach to typowo polski zestaw, który możesz podać na rodzinne uroczystości lub wystawną kolację we dwoje. To danie, którym zaimponujesz rodzicom, teściom, dziadkom i wszystkim znajomym.

Czy wiesz, że? By kaczka duszona była miękka, potrzebuje czasu. Mięso musi poleżeć najpierw w marynacie, potem w piekarniku, ale cierpliwość się opłaca. W tym przepisie kaczkę z jabłkami dusi się w czerwonym winie, więc podaj je także w kieliszku, gdy potrawa będzie już gotowa.

Dla urozmaicenia: Duszona kaczka z powodzeniem można łączyć z różnorodnymi dodatkami. By obiad był kompletny, do kaczki duszonej z jabłkami podaj ziemniaczane purée, kluski śląskie, kaszę perłową albo gryczaną.