Duszona kaczka z jabłkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

47

1318 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

761 osób wydrukowało

Pobierz pdf

784 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

3 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

200 mililitrów

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Osuszone udka natrzyj rozgniecionym czosnkiem i posyp majerankiem. Odstaw na kilka minut w chłodne miejsce.

Duszona kaczka z jabłkami - Krok 1

Krok 2

W misce rozmieszaj wino, 200 ml wody oraz Fix Knorr. Dodaj żurawinę.

Duszona kaczka z jabłkami - Krok 2

Krok 3

Cebulę oraz jabłka pokrój w cząstki i przesmaż wraz z rozmarynem na rozgrzanej patelni. Wlej przygotowany Fix i zagotuj.

Duszona kaczka z jabłkami - Krok 3

Krok 4

W naczyniu żaroodpornym ułóż udka. Wlej przygotowany Fix, dodaj jabłka i pozostałe składniki. Naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na 45 minut.

Duszona kaczka z jabłkami - Krok 4

Krok 5

Po tym czasie naczynie odkryj. Sos wraz z jabłkami zlej do rondelka, przetrzyj przez sito i dopraw do smaku.

Duszona kaczka z jabłkami - Krok 5

Krok 6

Mięso z powrotem umieść w piekarniku i zapiecz na ruszcie, aby skórka była chrupiąca. Gotowe udka podawaj z sosem i purée.

Duszona kaczka z jabłkami - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Paweł

    Paweł , 06.01.2015

    Właśnie ten przepis robię i nie mogę się już doczekać bo zapach jest naprawdę extra! :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Duszona kaczka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Duszona kaczka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Duszona kaczka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Duszona kaczka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Duszona kaczka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Duszona kaczka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Duszona kaczka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Duszona kaczka z jabłkamiDuszona kaczka z jabłkami

Niezwykle szlachetne, a przecież powszechnie dostępne, mięso kaczki ma niesłuszną renomę trudnego w przygotowaniu. Tymczasem wystarczy znać kilka reguł jego przyrządzania, by zawsze rozpływało się w ustach. Duszona kaczka z jabłkami jest o wiele prostsza do przygotowania niż może się wydawać. W naszym przepisie smakuje najlepiej w towarzystwie jabłek, żurawiny i kremowego sosu curry. Owoce bardzo dobrze komponują się z ciemnym mięsem kaczki, nadając jej delikatnej słodyczy i soczystości – sok z owoców sprawia, że mięso kruszeje. By kaczka była miękka, potrzebuje czasu. Mięso musi poleżeć najpierw w marynacie, potem w piekarniku, ale cierpliwość się opłaca. W tym przepisie kaczkę dusi się w czerwonym winie, więc podaj je także w kieliszku, gdy potrawa będzie już gotowa. To typowo polski zestaw, który możesz podać na rodzinne uroczystości lub wystawną kolację we dwoje.