Potrawy z Kaczki Pieczonej | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Kaczka pieczona

6 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kaczka pieczonaKaczka pieczona

Stoisz przed zadaniem przygotowania wystawnej kolacji lub uroczystego obiadu, ale nie wiesz, co ugotować? Zdecyduj się na pieczoną kaczkę. Danie to uchodzi za potrawę elegancką i wykwintną, pamiętaj jednak, że „wykwintny” nie jest synonimem słowa „trudny”. Kaczka, choć obecna na polskich stołach od dawna, wiąż cieszy się mniejszą popularnością niż kurczak, wołowina czy wieprzowina. Czas jednak odczarować ten rodzaj mięsa i przekonać się, jak pyszne są dania, w których jest on głównym składnikiem. Pamiętaj, że możliwości masz równie wiele, co w przypadku potraw z dodatkiem drobiu innego typu. Wielkim atutem kaczki jest to, że świetnie komponuje się ze składnikami owocowymi. Najpowszechniejsze są oczywiście jabłka – pieczona kaczka z jabłkami to w końcu absolutny kulinarny klasyk. Równie dobrze drób ten wypada jednak w towarzystwie innych owoców, szczególnie cytrusowych. Kaczkę podawaj na przykład z sosem cytrynowym czy pomarańczowym, które nadadzą daniu wyjątkowych walorów smakowych. Możesz również zdecydować się na przygotowanie farszu. W tym celu wykorzystaj warzywa, grzyby albo właśnie owoce, a następnie nadzieniem wypełnij środek kaczki. Drób przed włożeniem do piekarnika natrzyj przyprawami, co sprawi, że w chrupiącej i złocistej skórce zamknięte zostanie całe bogactwo smaków. Nie musisz też od razu decydować się na przyrządzenie całej kaczki. Wypróbuj na przykład propozycji na pieczone kacze uda albo piersi, które z powodzeniem zastąpią kurczaka czy schab na rodzinnym obiedzie. Znakomicie smakują również sałatki z kaczką w roli głównej. Można je podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło. Jako pozostałych składników użyj serów różnego typu, sałat oraz suszonych owoców. Gdy raz wypróbujesz tego mięsa, będziesz już do niego wracać zawsze. Sałatka z kaczką i kozim serem, pieczona kaczka z sosem rodzynkowym, kaczka po pekińsku, po poznańsku, z warzywami, w sosie cytrynowym, w pomarańczach, w karmelu z jabłkami czy z sosem rodzynkowym? Na którą wersję dania z kaczką masz dziś ochotę?