Potrawy z Kaczki Pieczonej | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Kaczka pieczona

6 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kaczka pieczonaKaczka pieczona

Stoisz przed zadaniem przygotowania wystawnej kolacji lub uroczystego obiadu, ale nie wiesz, co ugotować? Zdecyduj się na pieczoną kaczkę. Danie to uchodzi za potrawę elegancką i wykwintną, pamiętaj jednak, że „wykwintny” nie jest synonimem słowa „trudny”. Kaczka, choć obecna na polskich stołach od dawna, wiąż cieszy się mniejszą popularnością niż kurczak, wołowina czy wieprzowina. Czas jednak odczarować ten rodzaj mięsa i przekonać się, jak pyszne są dania, w których jest on głównym składnikiem. Pamiętaj, że możliwości masz równie wiele, co w przypadku potraw z dodatkiem drobiu innego typu. Wielkim atutem kaczki jest to, że świetnie komponuje się ze składnikami owocowymi. Najpowszechniejsze są oczywiście jabłka – pieczona kaczka z jabłkami to w końcu absolutny kulinarny klasyk. Równie dobrze drób ten wypada jednak w towarzystwie innych owoców, szczególnie cytrusowych. Kaczkę podawaj na przykład z sosem cytrynowym czy pomarańczowym, które nadadzą daniu wyjątkowych walorów smakowych. Możesz również zdecydować się na przygotowanie farszu. W tym celu wykorzystaj warzywa, grzyby albo właśnie owoce, a następnie nadzieniem wypełnij środek kaczki. Drób przed włożeniem do piekarnika natrzyj przyprawami, co sprawi, że w chrupiącej i złocistej skórce zamknięte zostanie całe bogactwo smaków. Nie musisz też od razu decydować się na przyrządzenie całej kaczki. Wypróbuj na przykład propozycji na pieczone kacze uda albo piersi, które z powodzeniem zastąpią kurczaka czy schab na rodzinnym obiedzie. Znakomicie smakują również sałatki z kaczką w roli głównej. Można je podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło. Jako pozostałych składników użyj serów różnego typu, sałat oraz suszonych owoców. Gdy raz wypróbujesz tego mięsa, będziesz już do niego wracać zawsze. Sałatka z kaczką i kozim serem, pieczona kaczka z sosem rodzynkowym, kaczka po pekińsku, po poznańsku, z warzywami, w sosie cytrynowym, w pomarańczach, w karmelu z jabłkami czy z sosem rodzynkowym? Na którą wersję dania z kaczką masz dziś ochotę?