Przepisy na Kaczka pieczona
6 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej
Kaczka pieczona
Stoisz przed zadaniem przygotowania wystawnej kolacji lub uroczystego obiadu, ale nie wiesz, co ugotować? Zdecyduj się na pieczoną kaczkę. Danie to uchodzi za potrawę elegancką i wykwintną, pamiętaj jednak, że „wykwintny” nie jest synonimem słowa „trudny”. Kaczka, choć obecna na polskich stołach od dawna, wiąż cieszy się mniejszą popularnością niż kurczak, wołowina czy wieprzowina. Czas jednak odczarować ten rodzaj mięsa i przekonać się, jak pyszne są dania, w których jest on głównym składnikiem. Pamiętaj, że możliwości masz równie wiele, co w przypadku potraw z dodatkiem drobiu innego typu. Wielkim atutem kaczki jest to, że świetnie komponuje się ze składnikami owocowymi. Najpowszechniejsze są oczywiście jabłka – pieczona kaczka z jabłkami to w końcu absolutny kulinarny klasyk. Równie dobrze drób ten wypada jednak w towarzystwie innych owoców, szczególnie cytrusowych. Kaczkę podawaj na przykład z sosem cytrynowym czy pomarańczowym, które nadadzą daniu wyjątkowych walorów smakowych. Możesz również zdecydować się na przygotowanie farszu. W tym celu wykorzystaj warzywa, grzyby albo właśnie owoce, a następnie nadzieniem wypełnij środek kaczki. Drób przed włożeniem do piekarnika natrzyj przyprawami, co sprawi, że w chrupiącej i złocistej skórce zamknięte zostanie całe bogactwo smaków. Nie musisz też od razu decydować się na przyrządzenie całej kaczki. Wypróbuj na przykład propozycji na pieczone kacze uda albo piersi, które z powodzeniem zastąpią kurczaka czy schab na rodzinnym obiedzie. Znakomicie smakują również sałatki z kaczką w roli głównej. Można je podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło. Jako pozostałych składników użyj serów różnego typu, sałat oraz suszonych owoców. Gdy raz wypróbujesz tego mięsa, będziesz już do niego wracać zawsze. Sałatka z kaczką i kozim serem, pieczona kaczka z sosem rodzynkowym, kaczka po pekińsku, po poznańsku, z warzywami, w sosie cytrynowym, w pomarańczach, w karmelu z jabłkami czy z sosem rodzynkowym? Na którą wersję dania z kaczką masz dziś ochotę?