Składniki
1 sztuka
0.5 sztuki
1 łyżka
2 łyżki
50 gramów
100 mililitrów
20 gramów
50 mililitrów
1 łyżeczka
1 łyżka
farsz:
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
2 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj farsz do kaczki: jabłko, pomarańcz oraz cebulę pokrój w cząstki, dodaj rozgnieciony ząbek czosnku i majeranek – wymieszaj.
Krok 2
Kaczkę oczyść i opłucz. Przyprawę do kurczaka Knorr wymieszaj w szklance z majerankiem i łyżką miodu – posmaruj wewnętrzną stronę kaczki.
Krok 3
Przygotuj sos: na maśle przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj rodzynki, wymieszaj i zalej winem, gotuj aż wino prawie zupełnie odparuje, dodaj 200 ml ciepłej wody i Sos do pieczeni jasny Knorr, dokładnie wymieszaj. Zagotuj, dodaj miód, żurawinę. Gotuj 5 minut.
Krok 4
Kaczkę wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika . Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz jeszcze przez co najmniej 90 minut. Po upieczeniu kaczkę wyluzuj z kości, wyporcjuj i ułóż na półmisku. Podawaj z przygotowanym sosem.
Krok 5
Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 140 stopni i piecz kaczkę jeszcze około 35 minut. Po upieczeniu usuń farsz ze środka, kaczkę wyluzuj z kości, wyporcjuj i ułóż na półmisku. Podawaj z przygotowanym sosem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNa zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczona kaczka z sosem rodzynkowym
Pieczona kaczka z sosem rodzynkowym jest wyrafinowanym daniem, którego nie powstydziłaby się elegancka restauracja. Wewnątrz nadziana owocowym farszem, z chrupiącą skórką polaną gęstym rodzynkowo-winnym sosem – taką potrawę przyrządzisz według tego przepisu. Przede wszystkim będziesz potrzebować całej kaczki. Składnikami farszu są pomarańcze, czosnek i cebula. Dobrze dodać do niego również jabłka – wybierz ich winną odmianę, np. golster lub spartan. Do przyprawienia użyj suszonego majeranku. Bazą do przygotowania sosu jest wytrawne lub półwytrawne czerwone wino, znajdą się w nim także rodzynki, płynny miód, cebula i świeża żurawina, która nada całości cierpkiego posmaku. Cebulę podsmaż, dodaj rodzynki, zalej winem i gotuj, aż prawie cały płyn odparuje, na koniec dodaj żurawinę i miód. Kaczkę piecz w naczyniu żaroodpornym. Po upieczeniu usuń nadzienie ze środka i wyluzuj kaczkę z kości, a następnie podziel na porcje. Podawaj na gorąco, polaną przygotowanym wcześniej sosem. Dobrym dodatkiem do tego dania będzie purée z ziemniaków. Koniecznie skorzystaj z naszego przepisu.