Pieczona kaczka z sosem rodzynkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczona kaczka z sosem rodzynkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

176 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

238 osób wydrukowało

Pobierz pdf

276 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.5 sztuki

1 łyżka

2 łyżki

50 gramów

100 mililitrów

20 gramów

50 mililitrów

1 łyżeczka

1 łyżka

farsz:

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj farsz do kaczki: jabłko, pomarańcz oraz cebulę pokrój w cząstki, dodaj rozgnieciony ząbek czosnku i majeranek – wymieszaj.

Pieczona kaczka z sosem rodzynkowym - Krok 1

Krok 2

Kaczkę oczyść i opłucz. Przyprawę do kurczaka Knorr wymieszaj w szklance z majerankiem i łyżką miodu – posmaruj wewnętrzną stronę kaczki.

Pieczona kaczka z sosem rodzynkowym - Krok 2

Krok 3

Przygotuj sos: na maśle przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj rodzynki, wymieszaj i zalej winem, gotuj aż wino prawie zupełnie odparuje, dodaj 200 ml ciepłej wody i Sos do pieczeni jasny Knorr, dokładnie wymieszaj. Zagotuj, dodaj miód, żurawinę. Gotuj 5 minut.

Pieczona kaczka z sosem rodzynkowym - Krok 3

Krok 4

Kaczkę wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika . Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz jeszcze przez co najmniej 90 minut. Po upieczeniu kaczkę wyluzuj z kości, wyporcjuj i ułóż na półmisku. Podawaj z przygotowanym sosem.

Pieczona kaczka z sosem rodzynkowym - Krok 4

Krok 5

Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 140 stopni i piecz kaczkę jeszcze około 35 minut. Po upieczeniu usuń farsz ze środka, kaczkę wyluzuj z kości, wyporcjuj i ułóż na półmisku. Podawaj z przygotowanym sosem.

Pieczona kaczka z sosem rodzynkowym - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Anna Sturfält

    Anna Sturfält , 03.05.2016

    Czy po kroku 4 zrobic krok 5 zmniejszajac temperature na 140 C pszez 35 min ??

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Gajda

    Elżbieta Gajda , 14.03.2015

    krok 4 : krok 5 - nie bardzo rozumiem po którym kroku mogę jeść, cz koniecznie po 4 muszę robić 5 krok

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona kaczka z sosem rodzynkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona kaczka z sosem rodzynkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona kaczka z sosem rodzynkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona kaczka z sosem rodzynkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona kaczka z sosem rodzynkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona kaczka z sosem rodzynkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona kaczka z sosem rodzynkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona kaczka z sosem rodzynkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.

Czytaj więcej

Nuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona kaczka z sosem rodzynkowymPieczona kaczka z sosem rodzynkowym

Pieczona kaczka z sosem rodzynkowym jest wyrafinowanym daniem, którego nie powstydziłaby się elegancka restauracja. Wewnątrz nadziana owocowym farszem, z chrupiącą skórką polaną gęstym rodzynkowo-winnym sosem – taką potrawę przyrządzisz według tego przepisu. Przede wszystkim będziesz potrzebować całej kaczki. Składnikami farszu są pomarańcze, czosnek i cebula. Dobrze dodać do niego również jabłka – wybierz ich winną odmianę, np. golster lub spartan. Do przyprawienia użyj suszonego majeranku. Bazą do przygotowania sosu jest wytrawne lub półwytrawne czerwone wino, znajdą się w nim także rodzynki, płynny miód, cebula i świeża żurawina, która nada całości cierpkiego posmaku. Cebulę podsmaż, dodaj rodzynki, zalej winem i gotuj, aż prawie cały płyn odparuje, na koniec dodaj żurawinę i miód. Kaczkę piecz w naczyniu żaroodpornym. Po upieczeniu usuń nadzienie ze środka i wyluzuj kaczkę z kości, a następnie podziel na porcje. Podawaj na gorąco, polaną przygotowanym wcześniej sosem. Dobrym dodatkiem do tego dania będzie purée z ziemniaków. Koniecznie skorzystaj z naszego przepisu.