PRZEPISY.PL
Kaczka po poznańsku - autor: przepisy.pl

Kaczka po poznańsku

  • 90
  • 5
  • Łatwe
  • 0
330
osób dodało do Mniamlisty
330
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • ząbek czosnku2 szt
  • cebula1 szt
  • czerwone wino1 szklanka
  • margaryna1 łyżka
  • cukier1 łyżka
  • sok z 1 cytryny
Kaczka po poznańsku – krok 1

Krok 1

Kaczkę umyj i przetnij na pół. Poodcinaj skrzydła, szyję i kręgosłup.
Kaczka po poznańsku – krok 2

Krok 2

Mięso zamarynuj w startym czosnku i Przyprawie do mięs Knorr przez 12 godzin.
Kaczka po poznańsku – krok 3

Krok 3

Połówki kaczki obsmaż na smalcu. Następnie wstaw do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika na 1,5 godziny.
Kaczka po poznańsku – krok 4

Krok 4

Słoninę i cebulę pokrój w kostkę. Usmaż w rondlu, dodaj poszatkowaną kapustę.
Kaczka po poznańsku – krok 5

Krok 5

Po chwili smażenia dodaj margarynę, podlej wodą oraz winem. Duś 30 minut.
Kaczka po poznańsku – krok 6

Krok 6

Dopraw kapustę do smaku cukrem i sokiem z cytryny. Oprósz mąką, dokładnie wymieszaj.
Kaczka po poznańsku – krok 7

Krok 7

Miękką kaczkę podziel na porcje, obłóż kapustą i wstaw ponownie do piekarnika. Piecz kolejne 30 minut w 150 stopniach. Najlepiej smakuje z ziemniakami, pyzami lub kopytkami.

Więcej przepisów z tym produktem

Przyprawa do mięs KnorrZobacz wszystkie

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

1204
osoby dodały do Mniamlisty
90''
4
Łatwe
90
osób dodało do Mniamlisty
30''
4
Łatwe
150
osób dodało do Mniamlisty
45''
4
Łatwe
310
osób dodało do Mniamlisty
45''
4
Łatwe