Kaczka po poznańsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

34

402 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

412 osób wydrukowało

Pobierz pdf

682 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 łyżki

25 gramów

75 dekagramów

50 gramów

2 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

1 szklanka

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaczkę umyj i przetnij na pół. Poodcinaj skrzydła, szyję i kręgosłup.

Kaczka po poznańsku - Krok 1

Krok 2

Mięso zamarynuj w startym czosnku i Przyprawie do mięs Knorr przez 12 godzin.

Kaczka po poznańsku - Krok 2

Krok 3

Połówki kaczki obsmaż na smalcu. Następnie wstaw do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika na 1,5 godziny.

Kaczka po poznańsku - Krok 3

Krok 4

Słoninę i cebulę pokrój w kostkę. Usmaż w rondlu, dodaj poszatkowaną kapustę.

Kaczka po poznańsku - Krok 4

Krok 5

Po chwili smażenia dodaj margarynę, podlej wodą oraz winem. Duś 30 minut.

Kaczka po poznańsku - Krok 5

Krok 6

Dopraw kapustę do smaku cukrem i sokiem z cytryny. Oprósz mąką, dokładnie wymieszaj.

Kaczka po poznańsku - Krok 6

Krok 7

Miękką kaczkę podziel na porcje, obłóż kapustą i wstaw ponownie do piekarnika. Piecz kolejne 30 minut w 150 stopniach. Najlepiej smakuje z ziemniakami, pyzami lub kopytkami.

Kaczka po poznańsku - Krok 7
2

Opinie o przepisie

  • Zibi Zibiko

    Zibi Zibiko , 03.12.2017

    pyszne i łatwe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Kuczewska

    Urszula Kuczewska , 03.12.2016

    Ta kaczka mi nie odpowiada, obsmażanie tłustej kaczki na tłuszczu to nie dla mnie. Wolę kaczkę pieczoną w piekarniku, a ta jeszcze przypalona.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kaczka po poznańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kaczka po poznańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kaczka po poznańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kaczka po poznańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kaczka po poznańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kaczka po poznańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kaczka po poznańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kaczka po poznańskuKaczka po poznańsku

Kaczka po poznańsku pieczona w czerwonej kapuście z dodatkiem słoniny, cebuli oraz soku z cytryny jest wyjątkowo soczysta. Mięso najpierw marynuje się przez dość długi czas, natarte czosnkiem i przyprawami, a następnie podsmaża. Dzięki temu jest pikantne i dobrze komponuje się z dość łagodnym smakiem kapusty. Podczas pieczenia warto od czasu do czasu polać je powstałym sosem. Kaczkę po poznańsku serwuje się z pyzami lub kopytkami. Będzie dobrze współgrała również z gotowanymi ziemniakami. Ze względu na czerwoną kapustę, warzywny dodatek nie jest konieczny. Jednak jeśli nie wyobrażasz sobie dania z mięsem bez świeżych warzyw, serwuj do kaczki sałatkę. Sprawdzi się np. roszponka ze startą marchewką, suszoną żurawiną, ogórkiem szklarniowym i musztardowo-miodowym sosem. Kaczka z kapustą stanowić będzie smaczny obiad. Sprawdzi się również na spotkaniach z przyjaciółmi. Tak przyrządzony drób zasmakuje zwłaszcza fanom pieczonych mięs. Przygotuj tę smaczną potrawę według podanego przepisu. Smacznego.