Kaczka po poznańsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kaczka po poznańsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

36

405 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

419 osób wydrukowało

Pobierz pdf

712 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 łyżki

25 gramów

75 dekagramów

50 gramów

2 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

1 szklanka

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaczkę umyj i przetnij na pół. Poodcinaj skrzydła, szyję i kręgosłup.

Kaczka po poznańsku - Krok 1

Krok 2

Mięso zamarynuj w startym czosnku i Przyprawie do mięs Knorr przez 12 godzin.

Kaczka po poznańsku - Krok 2

Krok 3

Połówki kaczki obsmaż na smalcu. Następnie wstaw do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika na 1,5 godziny.

Kaczka po poznańsku - Krok 3

Krok 4

Słoninę i cebulę pokrój w kostkę. Usmaż w rondlu, dodaj poszatkowaną kapustę.

Kaczka po poznańsku - Krok 4

Krok 5

Po chwili smażenia dodaj margarynę, podlej wodą oraz winem. Duś 30 minut.

Kaczka po poznańsku - Krok 5

Krok 6

Dopraw kapustę do smaku cukrem i sokiem z cytryny. Oprósz mąką, dokładnie wymieszaj.

Kaczka po poznańsku - Krok 6

Krok 7

Miękką kaczkę podziel na porcje, obłóż kapustą i wstaw ponownie do piekarnika. Piecz kolejne 30 minut w 150 stopniach. Najlepiej smakuje z ziemniakami, pyzami lub kopytkami.

Kaczka po poznańsku - Krok 7
2

Opinie o przepisie

  • Zibi Zibiko

    Zibi Zibiko , 03.12.2017

    pyszne i łatwe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Kuczewska

    Urszula Kuczewska , 03.12.2016

    Ta kaczka mi nie odpowiada, obsmażanie tłustej kaczki na tłuszczu to nie dla mnie. Wolę kaczkę pieczoną w piekarniku, a ta jeszcze przypalona.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kaczka po poznańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kaczka po poznańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kaczka po poznańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kaczka po poznańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kaczka po poznańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kaczka po poznańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kaczka po poznańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kaczka po poznańskuKaczka po poznańsku

Kaczka po poznańsku pieczona w czerwonej kapuście z dodatkiem słoniny, cebuli oraz soku z cytryny jest wyjątkowo soczysta. Mięso najpierw marynuje się przez dość długi czas, natarte czosnkiem i przyprawami, a następnie podsmaża. Dzięki temu jest pikantne i dobrze komponuje się z dość łagodnym smakiem kapusty. Podczas pieczenia warto od czasu do czasu polać je powstałym sosem. Kaczkę po poznańsku serwuje się z pyzami lub kopytkami. Będzie dobrze współgrała również z gotowanymi ziemniakami. Ze względu na czerwoną kapustę, warzywny dodatek nie jest konieczny. Jednak jeśli nie wyobrażasz sobie dania z mięsem bez świeżych warzyw, serwuj do kaczki sałatkę. Sprawdzi się np. roszponka ze startą marchewką, suszoną żurawiną, ogórkiem szklarniowym i musztardowo-miodowym sosem. Kaczka z kapustą stanowić będzie smaczny obiad. Sprawdzi się również na spotkaniach z przyjaciółmi. Tak przyrządzony drób zasmakuje zwłaszcza fanom pieczonych mięs. Przygotuj tę smaczną potrawę według podanego przepisu. Smacznego.