
Składniki
1 sztuka
4 łyżki
25 gramów
75 dekagramów
50 gramów
2 łyżki
2 sztuki
1 sztuka
1 szklanka
1 łyżka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaczkę umyj i przetnij na pół. Poodcinaj skrzydła, szyję i kręgosłup.

Krok 2
Mięso zamarynuj w startym czosnku i Przyprawie do mięs Knorr przez 12 godzin.

Krok 3
Połówki kaczki obsmaż na smalcu. Następnie wstaw do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika na 1,5 godziny.

Krok 4
Słoninę i cebulę pokrój w kostkę. Usmaż w rondlu, dodaj poszatkowaną kapustę.

Krok 5
Po chwili smażenia dodaj margarynę, podlej wodą oraz winem. Duś 30 minut.

Krok 6
Dopraw kapustę do smaku cukrem i sokiem z cytryny. Oprósz mąką, dokładnie wymieszaj.

Krok 7
Miękką kaczkę podziel na porcje, obłóż kapustą i wstaw ponownie do piekarnika. Piecz kolejne 30 minut w 150 stopniach. Najlepiej smakuje z ziemniakami, pyzami lub kopytkami.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kaczka po poznańsku
Kaczka po poznańsku pieczona w czerwonej kapuście z dodatkiem słoniny, cebuli oraz soku z cytryny jest wyjątkowo soczysta. Mięso najpierw marynuje się przez dość długi czas, natarte czosnkiem i przyprawami, a następnie podsmaża. Dzięki temu jest pikantne i dobrze komponuje się z dość łagodnym smakiem kapusty. Podczas pieczenia warto od czasu do czasu polać je powstałym sosem. Kaczkę po poznańsku serwuje się z pyzami lub kopytkami. Będzie dobrze współgrała również z gotowanymi ziemniakami. Ze względu na czerwoną kapustę, warzywny dodatek nie jest konieczny. Jednak jeśli nie wyobrażasz sobie dania z mięsem bez świeżych warzyw, serwuj do kaczki sałatkę. Sprawdzi się np. roszponka ze startą marchewką, suszoną żurawiną, ogórkiem szklarniowym i musztardowo-miodowym sosem. Kaczka z kapustą stanowić będzie smaczny obiad. Sprawdzi się również na spotkaniach z przyjaciółmi. Tak przyrządzony drób zasmakuje zwłaszcza fanom pieczonych mięs. Przygotuj tę smaczną potrawę według podanego przepisu. Smacznego.