PRZEPISY.PL

Kaczka pieczona po królewsku

Autor: garlic
  • 90
  • 7
  • Średnie
  • 0
21
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • kaczka 1 szt
  • śliwki węgierki1 kg
  • herbata150 ml
  • tłuszcz60 gr
  • rum50 ml
  • białko jajka2 szt
  • sól2 szczypty
  • pieprz2 szczypty
  • cukier2 łyżki
    • Krok 1

      Umyj kaczkę, odetnij szyję i skrzydła. Następnie natrzyj przyprawami i pozostaw w chłodnym miejscu na godzinę.
    • Krok 2

      Dodaj umyte i wypestkowane śliwki pod koniec pieczenia. Gdy kaczka będzie już miękka – wyjmij ją z piekarnika, pokrój na porcje i ułóż na półmisku. Ostudź sos, przetrzyj, wymieszaj z rumem.
    • Krok 3

      Następnie dopraw i połącz z ubitą pianą z białek. Obłóż dekoracyjnie kaczkę i zapiekaj. Najlepiej podawać z ryżem i surówkami.
    • Krok 4

      Po godzinie polej tłuszczem, skrop naparem z herbaty i piecz około 60 minut polewając od czasu do czasu wytworzonym sosem.

    Komentarze (0)

    Podobne przepisy:

    153
    osoby dodały do Mniamlisty
    30''
    4
    Łatwe
    122
    osoby dodały do Mniamlisty
    30''
    4
    Łatwe
    53
    osoby dodały do Mniamlisty
    90''
    4
    Łatwe
    741
    osób dodało do Mniamlisty
    45''
    4
    Łatwe