Kaczka pieczona po królewsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kaczka pieczona po królewsku

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

3

heart
21 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
7 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

28 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

60 gramów

2 szczypty

2 szczypty

2 łyżki

1 kilogram

30 mililitrów

2 sztuki

1 sztuka

50 mililitrów

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj kaczkę, odetnij szyję i skrzydła. Następnie natrzyj przyprawami i pozostaw w chłodnym miejscu na godzinę.

Krok 3

Dodaj umyte i wypestkowane śliwki pod koniec pieczenia. Gdy kaczka będzie już miękka – wyjmij ją z piekarnika, pokrój na porcje i ułóż na półmisku. Ostudź sos, przetrzyj, wymieszaj z rumem.

Krok 4

Następnie dopraw i połącz z ubitą pianą z białek. Obłóż dekoracyjnie kaczkę i zapiekaj. Najlepiej podawać z ryżem i surówkami.

Krok 2

Po godzinie polej tłuszczem, skrop naparem z herbaty i piecz około 60 minut polewając od czasu do czasu wytworzonym sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kaczka pieczona po królewsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kaczka pieczona po królewsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kaczka pieczona po królewsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kaczka pieczona po królewsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kaczka pieczona po królewsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kaczka pieczona po królewsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kaczka pieczona po królewsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kaczka pieczona po królewsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej