Kaczka pieczona po królewsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kaczka pieczona po królewsku

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

3

heart
21 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
7 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

28 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

60 gramów

2 szczypty

2 szczypty

2 łyżki

1 kilogram

30 mililitrów

2 sztuki

1 sztuka

50 mililitrów

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj kaczkę, odetnij szyję i skrzydła. Następnie natrzyj przyprawami i pozostaw w chłodnym miejscu na godzinę.

Krok 3

Dodaj umyte i wypestkowane śliwki pod koniec pieczenia. Gdy kaczka będzie już miękka – wyjmij ją z piekarnika, pokrój na porcje i ułóż na półmisku. Ostudź sos, przetrzyj, wymieszaj z rumem.

Krok 4

Następnie dopraw i połącz z ubitą pianą z białek. Obłóż dekoracyjnie kaczkę i zapiekaj. Najlepiej podawać z ryżem i surówkami.

Krok 2

Po godzinie polej tłuszczem, skrop naparem z herbaty i piecz około 60 minut polewając od czasu do czasu wytworzonym sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kaczka pieczona po królewsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kaczka pieczona po królewsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kaczka pieczona po królewsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kaczka pieczona po królewsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kaczka pieczona po królewsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kaczka pieczona po królewsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kaczka pieczona po królewsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kaczka pieczona po królewsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Cukinia z kurczakiem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej