Kaczka pieczona po królewsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kaczka pieczona po królewsku

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

2

21 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
7 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

27 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

60 gramów

2 szczypty

2 szczypty

2 łyżki

1 kilogram

30 mililitrów

2 sztuki

1 sztuka

50 mililitrów

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj kaczkę, odetnij szyję i skrzydła. Następnie natrzyj przyprawami i pozostaw w chłodnym miejscu na godzinę.

Krok 3

Dodaj umyte i wypestkowane śliwki pod koniec pieczenia. Gdy kaczka będzie już miękka – wyjmij ją z piekarnika, pokrój na porcje i ułóż na półmisku. Ostudź sos, przetrzyj, wymieszaj z rumem.

Krok 4

Następnie dopraw i połącz z ubitą pianą z białek. Obłóż dekoracyjnie kaczkę i zapiekaj. Najlepiej podawać z ryżem i surówkami.

Krok 2

Po godzinie polej tłuszczem, skrop naparem z herbaty i piecz około 60 minut polewając od czasu do czasu wytworzonym sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kaczka pieczona po królewsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kaczka pieczona po królewsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kaczka pieczona po królewsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kaczka pieczona po królewsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kaczka pieczona po królewsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kaczka pieczona po królewsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kaczka pieczona po królewsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kaczka pieczona po królewsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.

Czytaj więcej

Bez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.

Czytaj więcej