Pieczony kurczak nadziewany kaszą gryczaną z ziołami
łatwe
183 osoby zapisały

Składniki
1 sztuka
200 gramów
1 opakowanie
1 pęczek
1 sztuka
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaszę ugotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu. Do przestudzonej kaszy dodaj posiekane zioła.
Krok 2
Fix wymieszaj w 150 ml ciepłej wody i odstaw na 3 minuty. Następnie wymieszaj dokładnie z ugotowaną kaszą.
Krok 3
Umytego kurczaka osusz i natrzyj wewnątrz i na zewnątrz przyprawą do kurczaka. Następnie wypełnij jego środek przygotowaną kaszą i zepnij otwór wykałaczkami lub zszyj dratwą.
Krok 4
Kurczaka ułóż w brytfance i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 70 minut. Po 35 minutach obróć kurczaka i piecz kolejne 35 minut. Upieczonego kurczaka podawaj z chrupiącymi sałatami lub np. mizerią.
Dobra rada:
Zamiast kaszy gryczanej możesz użyć innego rodzaju kaszy, np. pęczaku.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Soczyste Kotlety Mielone Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPrzygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczony kurczak nadziewany kaszą gryczaną z ziołami
Kurczak nadziewany kaszą gryczaną z ziołami to dosyć prosty sposób na mięso pieczone w całości. Kurczak jest mięsem kruchym, delikatnym, nie wymaga długiej obróbki i wielogodzinnego marynowania, sprawdzi się więc na każdą okazję, zarówno na uroczysty obiad, jak i codzienne danie. Nadziej go kaszą gryczaną i ziołami. Kasza ta ma charakterystyczny smak i zapach, który doskonale urozmaici delikatne w smaku mięso drobiowe. Jeśli wolisz inną kaszę, użyj np. gryczanej niepalonej albo jęczmiennej. Wymieszaj ją ze świeżym rozmarynem i pietruszką (dobrym dodatkiem będzie też kolendra), a następnie z rozrobionymi przyprawami do mięs. Dzięki temu farsz nabierze głębszego smaku i będzie tworzył jednolitą masę. Nadziej nim mięso i zapiecz, obracając je co jakiś czas. Pamiętaj o tym, by dokładnie zaszyć otwór. Gotowego kurczaka podawaj z różnego rodzaju sałatami, mizerią i sosami. Dobry będzie na przykład ziołowy, czosnkowy lub majonezowy. Sprawdź nasz przepis na kurczaka nadziewanego kaszą gryczaną i ziołami, a swoją opinią podziel się w komentarzu.