Pieczony kurczak nadziewany kaszą gryczaną z ziołami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pieczony kurczak nadziewany kaszą gryczaną z ziołami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

70 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

173 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

118 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

200 gramów

1 opakowanie

1 pęczek

1 sztuka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę ugotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu. Do przestudzonej kaszy dodaj posiekane zioła.

Pieczony kurczak nadziewany kaszą gryczaną z ziołami - Krok 1

Krok 2

Fix wymieszaj w 150 ml ciepłej wody i odstaw na 3 minuty. Następnie wymieszaj dokładnie z ugotowaną kaszą.

Pieczony kurczak nadziewany kaszą gryczaną z ziołami - Krok 2

Krok 3

Umytego kurczaka osusz i natrzyj wewnątrz i na zewnątrz przyprawą do kurczaka. Następnie wypełnij jego środek przygotowaną kaszą i zepnij otwór wykałaczkami lub zszyj dratwą.

Pieczony kurczak nadziewany kaszą gryczaną z ziołami - Krok 3

Krok 4

Kurczaka ułóż w brytfance i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 70 minut. Po 35 minutach obróć kurczaka i piecz kolejne 35 minut. Upieczonego kurczaka podawaj z chrupiącymi sałatami lub np. mizerią.

Pieczony kurczak nadziewany kaszą gryczaną z ziołami - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast kaszy gryczanej możesz użyć innego rodzaju kaszy, np. pęczaku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony kurczak nadziewany kaszą gryczaną z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony kurczak nadziewany kaszą gryczaną z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony kurczak nadziewany kaszą gryczaną z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony kurczak nadziewany kaszą gryczaną z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony kurczak nadziewany kaszą gryczaną z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony kurczak nadziewany kaszą gryczaną z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony kurczak nadziewany kaszą gryczaną z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony kurczak nadziewany kaszą gryczaną z ziołamiPieczony kurczak nadziewany kaszą gryczaną z ziołami

Kurczak nadziewany kaszą gryczaną z ziołami to dosyć prosty sposób na mięso pieczone w całości. Kurczak jest mięsem kruchym, delikatnym, nie wymaga długiej obróbki i wielogodzinnego marynowania, sprawdzi się więc na każdą okazję, zarówno na uroczysty obiad, jak i codzienne danie. Nadziej go kaszą gryczaną i ziołami. Kasza ta ma charakterystyczny smak i zapach, który doskonale urozmaici delikatne w smaku mięso drobiowe. Jeśli wolisz inną kaszę, użyj np. gryczanej niepalonej albo jęczmiennej. Wymieszaj ją ze świeżym rozmarynem i pietruszką (dobrym dodatkiem będzie też kolendra), a następnie z rozrobionymi przyprawami do mięs. Dzięki temu farsz nabierze głębszego smaku i będzie tworzył jednolitą masę. Nadziej nim mięso i zapiecz, obracając je co jakiś czas. Pamiętaj o tym, by dokładnie zaszyć otwór. Gotowego kurczaka podawaj z różnego rodzaju sałatami, mizerią i sosami. Dobry będzie na przykład ziołowy, czosnkowy lub majonezowy. Sprawdź nasz przepis na kurczaka nadziewanego kaszą gryczaną i ziołami, a swoją opinią podziel się w komentarzu.