
Składniki
8 sztuk
2 sztuki
1 opakowanie
2 łyżki
0.5 szklanki
3 łyżki
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pałki z kurczaka dokładnie umyj i osusz. Następnie oprósz mąką ziemniaczaną.

Krok 2
W misce wymieszaj Przyprawę do karkówki Knorr z ketchupem i olejem.

Krok 3
Mięso oraz sos przełóż do woreczka dołączonego do opakowania Knorr.

Krok 4
Dodaj odcedzoną kukurydzę i posiekane chilli. Całość dokładnie wymieszaj i zamknij szczelnie worek.

Krok 5
Piecz w temperaturze 160 stopni przez 50 minut. Na ostanie 15 minut pieczenia rozetnij worek i lekko go odchyl, aby mięso mogło się zapiec i zrobić chrupiące.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chrupiący kurczak
Chcesz przygotować pyszną, szybką i uniwersalną potrawę? Ten przepis będzie dla Ciebie idealny. Chrupiący kurczak to propozycja odpowiednia zarówno na obiad, jak i ciepłą kolację. W zaledwie kilku krokach przyrządzisz kompozycję łączącą w sobie łagodny smak kurczaka z wyrazistymi i aromatycznymi przyprawami. Na początek mięso dokładnie oczyść i umyj, po czym posyp je mąką ziemniaczaną. Teraz pora na zrobienie sosu: w oddzielnej misce połącz fix z ketchupem i olejem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, po czym mięso i sos przełóż do specjalnego woreczka. Dosyp jeszcze kukurydzę i posiekaną papryczkę chili. Ponownie wymieszaj całość i szczelnie zamknij opakowanie. Włóż je do piekarnika i piecz przez kilkadziesiąt minut – na ostatnie kilkanaście minut rozetnij worek, lekko go odchylając, aby mięso mogło się zapiec, a jednocześnie było jeszcze bardziej chrupiące. Proste, smaczne i szybkie danie jest już gotowe! Tak przygotowanego kurczaka podawaj z ziemniakami zapiekanymi w ziołach lub z sypkim ryżem.


































