Chrupiący kurczak przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chrupiący kurczak

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

543 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

46 osób wydrukowało

Pobierz pdf

95 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

2 sztuki

1 opakowanie

2 łyżki

0.5 szklanki

3 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pałki z kurczaka dokładnie umyj i osusz. Następnie oprósz mąką ziemniaczaną.

Chrupiący kurczak   - Krok 1

Krok 2

W misce wymieszaj Przyprawę do karkówki Knorr z ketchupem i olejem.

Chrupiący kurczak   - Krok 2

Krok 3

Mięso oraz sos przełóż do woreczka dołączonego do opakowania Knorr.

Chrupiący kurczak   - Krok 3

Krok 4

Dodaj odcedzoną kukurydzę i posiekane chilli. Całość dokładnie wymieszaj i zamknij szczelnie worek.

Chrupiący kurczak   - Krok 4

Krok 5

Piecz w temperaturze 160 stopni przez 50 minut. Na ostanie 15 minut pieczenia rozetnij worek i lekko go odchyl, aby mięso mogło się zapiec i zrobić chrupiące.

Chrupiący kurczak   - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrupiący kurczak   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrupiący kurczak   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrupiący kurczak   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrupiący kurczak   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrupiący kurczak   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrupiący kurczak   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrupiący kurczak   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chrupiący kurczak   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.

Czytaj więcej

Jesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chrupiący kurczak  Chrupiący kurczak

Chcesz przygotować pyszną, szybką i uniwersalną potrawę? Ten przepis będzie dla Ciebie idealny. Chrupiący kurczak to propozycja odpowiednia zarówno na obiad, jak i ciepłą kolację. W zaledwie kilku krokach przyrządzisz kompozycję łączącą w sobie łagodny smak kurczaka z wyrazistymi i aromatycznymi przyprawami. Na początek mięso dokładnie oczyść i umyj, po czym posyp je mąką ziemniaczaną. Teraz pora na zrobienie sosu: w oddzielnej misce połącz fix z ketchupem i olejem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, po czym mięso i sos przełóż do specjalnego woreczka. Dosyp jeszcze kukurydzę i posiekaną papryczkę chili. Ponownie wymieszaj całość i szczelnie zamknij opakowanie. Włóż je do piekarnika i piecz przez kilkadziesiąt minut – na ostatnie kilkanaście minut rozetnij worek, lekko go odchylając, aby mięso mogło się zapiec, a jednocześnie było jeszcze bardziej chrupiące. Proste, smaczne i szybkie danie jest już gotowe! Tak przygotowanego kurczaka podawaj z ziemniakami zapiekanymi w ziołach lub z sypkim ryżem.