Kurczak słodko - kwaśny przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak słodko - kwaśny

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

heart
963 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

184 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

327 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

1 łyżka

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój mięso z kurczaka w szerokie paski, lekko posól i oprósz szczyptą chilli.

Krok 2

Pokrój pomidory w cząstki, paprykę oczyść i pokrój w szerokie paski.

Krok 3

Posyp kurczaka ziarnami sezamu i usmaż na mocno rozgrzanym oleju. Dodaj paprykę i smaż przez 3 minuty.

Krok 4

Zalej całość 300 mililitrami wody, dodaj Fix Słodko-kwaśny Knorr i rozmieszaj. Następnie zagotuj, dodaj cząstki pomidora i duś przez 5 minut. Podawaj gotowe danie z ryżem lub makaronem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Dla wzbogacenia smaku możesz dodać niewielką ilość octu winnego lub cukru, a podczas duszenia - kawałek imbiru pokrojonego w paski.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak słodko - kwaśny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak słodko - kwaśny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak słodko - kwaśny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak słodko - kwaśny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak słodko - kwaśny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak słodko - kwaśny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak słodko - kwaśny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak słodko - kwaśny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak słodko - kwaśnyKurczak słodko - kwaśny

Subtelny smak mięsa z kurczaka doskonale podkreśli słodko-kwaśny orientalny sos z papryką i pomidorami. Danie z tego przepisu to szybki i prosty sposób na smaczny obiad lub kolację. Będziesz do niego potrzebować dokładnie oczyszczonego i pokrojonego w szerokie paski filetu z piersi kurczaka. Mięso posyp odrobiną chili, aby nabrało bardziej wyrazistego, pikantnego smaku. Pomidory pokrój w niewielkie cząstki, ale zanim to zrobisz, pamiętaj, aby je obrać. Jeśli wcześniej sparzysz je we wrzątku, skórka powinna łatwo oddzielić się od miąższu. Z papryki usuń gniazda nasienne, po czym pokrój ją w paski. Warzywo podsmaż wraz z mięsem i nasionami sezamu na rozgrzanym tłuszczu. Całość zalej wodą wymieszaną z przyprawą do kurczaka i zagotuj, a następnie do pozostałych składników dodaj pomidory i duś przez kilka minut. Gotowe danie serwuj na gorąco, bezpośrednio po przyrządzeniu, z dodatkiem ugotowanego ryżu jaśminowego lub makaronu sojowego. Wypróbuj nasz przepis na słodko-kwaśnego kurczaka w orientalnym stylu.