
Składniki
300 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
2 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżka
1 łyżka
300 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój mięso z kurczaka w szerokie paski, lekko posól i oprósz szczyptą chilli.
Krok 2
Pokrój pomidory w cząstki, paprykę oczyść i pokrój w szerokie paski.
Krok 3
Posyp kurczaka ziarnami sezamu i usmaż na mocno rozgrzanym oleju. Dodaj paprykę i smaż przez 3 minuty.
Krok 4
Zalej całość 300 mililitrami wody, dodaj Fix Słodko-kwaśny Knorr i rozmieszaj. Następnie zagotuj, dodaj cząstki pomidora i duś przez 5 minut. Podawaj gotowe danie z ryżem lub makaronem.

Dobra rada:
Dla wzbogacenia smaku możesz dodać niewielką ilość octu winnego lub cukru, a podczas duszenia - kawałek imbiru pokrojonego w paski.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Kurczak słodko-kwaśny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak słodko - kwaśny
Subtelny smak mięsa z kurczaka doskonale podkreśli słodko-kwaśny orientalny sos z papryką i pomidorami. Danie z tego przepisu to szybki i prosty sposób na smaczny obiad lub kolację. Będziesz do niego potrzebować dokładnie oczyszczonego i pokrojonego w szerokie paski filetu z piersi kurczaka. Mięso posyp odrobiną chili, aby nabrało bardziej wyrazistego, pikantnego smaku. Pomidory pokrój w niewielkie cząstki, ale zanim to zrobisz, pamiętaj, aby je obrać. Jeśli wcześniej sparzysz je we wrzątku, skórka powinna łatwo oddzielić się od miąższu. Z papryki usuń gniazda nasienne, po czym pokrój ją w paski. Warzywo podsmaż wraz z mięsem i nasionami sezamu na rozgrzanym tłuszczu. Całość zalej wodą wymieszaną z przyprawą do kurczaka i zagotuj, a następnie do pozostałych składników dodaj pomidory i duś przez kilka minut. Gotowe danie serwuj na gorąco, bezpośrednio po przyrządzeniu, z dodatkiem ugotowanego ryżu jaśminowego lub makaronu sojowego. Wypróbuj nasz przepis na słodko-kwaśnego kurczaka w orientalnym stylu.


































