Kurczak w cieście w sosie słodko-kwaśnym: pierś | Przepisy.pl pixel

Czosnkowy kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

42

heart
903 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

521 osób wydrukowało

Pobierz pdf

862 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

5 sztuk

40 gramów

10 gramów

20 mililitrów

5 gramów

500 mililitrów

300 mililitrów

3 sztuki

60 gramów

5 gramów

100 mililitrów

3 gramy

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka pokrój w kostkę o boku 1 centymetra.

Czosnkowy kurczak w sosie słodko-kwaśnym - Krok 1

Krok 2

W misce wymieszaj suche przyprawy z mąką, w drugiej misce - sos sojowy z przeciśniętym czosnkiem. Oddziel białka jaj od żółtek.

Czosnkowy kurczak w sosie słodko-kwaśnym - Krok 2

Krok 3

Surowego kurczaka obsmaż w głębokim tłuszczu, aż lekko zbrązowieje, lecz pozostanie surowy w środku. Po usmażeniu przełóż do miski z mokrymi przyprawami, następnie do miski z suchymi.

Czosnkowy kurczak w sosie słodko-kwaśnym - Krok 3

Krok 4

Przygotuj ciasto: ubij pianę z białek, zmieszaj wszystkie suche składniki i dodaj do piany, na końcu dodaj gazowaną wodę i wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstego ciasta naleśnikowego.

Czosnkowy kurczak w sosie słodko-kwaśnym - Krok 4

Krok 5

Maczaj kawałki kurczaka i ponownie smaż w głębokim tłuszczu, średnio rozgrzanym, przez 5-7 minut, aż ciasto złapie złotobrązowy kolor. Możesz jeden kawałek kurczaka przekroić, aby upewnić się czy nie jest surowy.

Czosnkowy kurczak w sosie słodko-kwaśnym - Krok 5

Krok 6

Fix Knorr wymieszaj z 300 mililitrami wody. Zagotuj. Gotowego kurczaka podawaj z sosem oddzielnie.

Czosnkowy kurczak w sosie słodko-kwaśnym - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Wiktoria Walas

    Wiktoria Walas , 25.03.2021

    Ogólnie to przepis napisany jest nieco niezrozumiale, przynajmniej dla mnie.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czosnkowy kurczak w sosie słodko-kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czosnkowy kurczak w sosie słodko-kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czosnkowy kurczak w sosie słodko-kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czosnkowy kurczak w sosie słodko-kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czosnkowy kurczak w sosie słodko-kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czosnkowy kurczak w sosie słodko-kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czosnkowy kurczak w sosie słodko-kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Czosnkowy kurczak w sosie słodko-kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Calzone
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Czosnkowy kurczak w sosie słodko-kwaśnymCzosnkowy kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Jeżeli szukasz pomysłu na smaczne danie mięsne i znudziły Ci się klasyczne metody podania drobiu, to jesteś w dobrym miejscu. Przed Tobą znakomity kurczak w cieście z sosem słodko-kwaśnym, który zachwyca licznymi walorami. Przygotowanie tego dania zajmie Ci jedynie 40 minut, więc nie spędzisz w kuchni całego dnia!

Dla kogo?

Dla wszystkich miłośników mięsnych dań w różnych wariantach. Kurczak w cieście z sosem słodko kwaśnym zachwyca smakiem, jednak to nie wszystko. Kolejnym atutem dania jest jego wyjątkowa konsystencja, którą uzyskasz dzięki usmażeniu drobiu w specjalnej masie. Skusisz się?

Na jaką okazję?

Kurczak w cieście w sosie słodko kwaśnym sprawdzi się jako lunch lub obiad. Śmiało możesz zapakować go do pudełka i wziąć ze sobą na wynos. Danie będzie również dobrą opcją na przekąskę podczas imprezy lub spotkania ze znajomymi. Wyłóż kurczaka na talerze i obserwuj, jak szybko stają się puste.

Czy wiesz, że?

Najlepiej przyrządzić kurczaka z naszym tajnym składnikiem marki Knorr!  Pokrój go w kostkę o boku 1 centymetra. Później przygotuj masę, w której obtoczysz mięso. Na samym końcu przepisu znajdziesz sposób na najlepszy sos słodko-kwaśny.

Dla urozmaicenia:

Z czym kurczak słodko kwaśny w cieście najlepiej smakuje? Z ryżem! To bardzo popularny na całym świecie duet. Czas, by zawitał również w Twojej kuchni. Po spróbowaniu naszej receptury koniecznie podziel się opinią w komentarzu. Daj znać, czy wszystko Ci smakowało.