Czosnkowy kurczak w sosie słodko-kwaśnym
łatwe
868 osób zapisało

Składniki
400 gramów
1 opakowanie
5 sztuk
40 gramów
10 gramów
20 mililitrów
5 gramów
500 mililitrów
300 mililitrów
3 sztuki
60 gramów
5 gramów
100 mililitrów
3 gramy
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka pokrój w kostkę o boku 1 centymetra.

Krok 2
W misce wymieszaj suche przyprawy z mąką, w drugiej misce - sos sojowy z przeciśniętym czosnkiem. Oddziel białka jaj od żółtek.

Krok 3
Surowego kurczaka obsmaż w głębokim tłuszczu, aż lekko zbrązowieje, lecz pozostanie surowy w środku. Po usmażeniu przełóż do miski z mokrymi przyprawami, następnie do miski z suchymi.

Krok 4
Przygotuj ciasto: ubij pianę z białek, zmieszaj wszystkie suche składniki i dodaj do piany, na końcu dodaj gazowaną wodę i wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstego ciasta naleśnikowego.

Krok 5
Maczaj kawałki kurczaka i ponownie smaż w głębokim tłuszczu, średnio rozgrzanym, przez 5-7 minut, aż ciasto złapie złotobrązowy kolor. Możesz jeden kawałek kurczaka przekroić, aby upewnić się czy nie jest surowy.

Krok 6
Fix Knorr wymieszaj z 300 mililitrami wody. Zagotuj. Gotowego kurczaka podawaj z sosem oddzielnie.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Fix Kurczak słodko-kwaśny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Czosnkowy kurczak w sosie słodko-kwaśnym
Jeżeli szukasz pomysłu na smaczne danie mięsne i znudziły Ci się klasyczne metody podania drobiu, to jesteś w dobrym miejscu. Przed Tobą znakomity kurczak w cieście z sosem słodko-kwaśnym, który zachwyca licznymi walorami. Przygotowanie tego dania zajmie Ci jedynie 40 minut, więc nie spędzisz w kuchni całego dnia!
Dla kogo?
Dla wszystkich miłośników mięsnych dań w różnych wariantach. Kurczak w cieście z sosem słodko kwaśnym zachwyca smakiem, jednak to nie wszystko. Kolejnym atutem dania jest jego wyjątkowa konsystencja, którą uzyskasz dzięki usmażeniu drobiu w specjalnej masie. Skusisz się?
Na jaką okazję?
Kurczak w cieście w sosie słodko kwaśnym sprawdzi się jako lunch lub obiad. Śmiało możesz zapakować go do pudełka i wziąć ze sobą na wynos. Danie będzie również dobrą opcją na przekąskę podczas imprezy lub spotkania ze znajomymi. Wyłóż kurczaka na talerze i obserwuj, jak szybko stają się puste.
Czy wiesz, że?
Najlepiej przyrządzić kurczaka z naszym tajnym składnikiem marki Knorr! Pokrój go w kostkę o boku 1 centymetra. Później przygotuj masę, w której obtoczysz mięso. Na samym końcu przepisu znajdziesz sposób na najlepszy sos słodko-kwaśny.
Dla urozmaicenia:
Z czym kurczak słodko kwaśny w cieście najlepiej smakuje? Z ryżem! To bardzo popularny na całym świecie duet. Czas, by zawitał również w Twojej kuchni. Po spróbowaniu naszej receptury koniecznie podziel się opinią w komentarzu. Daj znać, czy wszystko Ci smakowało.