Czosnkowy kurczak w sosie słodko-kwaśnym
łatwe
862 osoby zapisały

Składniki
400 gramów
1 opakowanie
5 sztuk
40 gramów
10 gramów
20 mililitrów
5 gramów
500 mililitrów
300 mililitrów
3 sztuki
60 gramów
5 gramów
100 mililitrów
3 gramy
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka pokrój w kostkę o boku 1 centymetra.

Krok 2
W misce wymieszaj suche przyprawy z mąką, w drugiej misce - sos sojowy z przeciśniętym czosnkiem. Oddziel białka jaj od żółtek.

Krok 3
Surowego kurczaka obsmaż w głębokim tłuszczu, aż lekko zbrązowieje, lecz pozostanie surowy w środku. Po usmażeniu przełóż do miski z mokrymi przyprawami, następnie do miski z suchymi.

Krok 4
Przygotuj ciasto: ubij pianę z białek, zmieszaj wszystkie suche składniki i dodaj do piany, na końcu dodaj gazowaną wodę i wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstego ciasta naleśnikowego.

Krok 5
Maczaj kawałki kurczaka i ponownie smaż w głębokim tłuszczu, średnio rozgrzanym, przez 5-7 minut, aż ciasto złapie złotobrązowy kolor. Możesz jeden kawałek kurczaka przekroić, aby upewnić się czy nie jest surowy.

Krok 6
Fix Knorr wymieszaj z 300 mililitrami wody. Zagotuj. Gotowego kurczaka podawaj z sosem oddzielnie.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Kurczak słodko-kwaśny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Czosnkowy kurczak w sosie słodko-kwaśnym
Jeżeli szukasz pomysłu na smaczne danie mięsne i znudziły Ci się klasyczne metody podania drobiu, to jesteś w dobrym miejscu. Przed Tobą znakomity kurczak w cieście z sosem słodko-kwaśnym, który zachwyca licznymi walorami. Przygotowanie tego dania zajmie Ci jedynie 40 minut, więc nie spędzisz w kuchni całego dnia!
Dla kogo?
Dla wszystkich miłośników mięsnych dań w różnych wariantach. Kurczak w cieście z sosem słodko kwaśnym zachwyca smakiem, jednak to nie wszystko. Kolejnym atutem dania jest jego wyjątkowa konsystencja, którą uzyskasz dzięki usmażeniu drobiu w specjalnej masie. Skusisz się?
Na jaką okazję?
Kurczak w cieście w sosie słodko kwaśnym sprawdzi się jako lunch lub obiad. Śmiało możesz zapakować go do pudełka i wziąć ze sobą na wynos. Danie będzie również dobrą opcją na przekąskę podczas imprezy lub spotkania ze znajomymi. Wyłóż kurczaka na talerze i obserwuj, jak szybko stają się puste.
Czy wiesz, że?
Najlepiej przyrządzić kurczaka z naszym tajnym składnikiem marki Knorr! Pokrój go w kostkę o boku 1 centymetra. Później przygotuj masę, w której obtoczysz mięso. Na samym końcu przepisu znajdziesz sposób na najlepszy sos słodko-kwaśny.
Dla urozmaicenia:
Z czym kurczak słodko kwaśny w cieście najlepiej smakuje? Z ryżem! To bardzo popularny na całym świecie duet. Czas, by zawitał również w Twojej kuchni. Po spróbowaniu naszej receptury koniecznie podziel się opinią w komentarzu. Daj znać, czy wszystko Ci smakowało.