Czosnkowy kurczak w sosie słodko-kwaśnym
łatwe
707 osób zapisało
Składniki
400 gramów
1 opakowanie
5 sztuk
40 gramów
10 gramów
20 mililitrów
5 gramów
500 mililitrów
300 mililitrów
3 sztuki
60 gramów
5 gramów
100 mililitrów
3 gramy
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka pokrój w kostkę o boku 1 centymetra.
Krok 2
W misce wymieszaj suche przyprawy z mąką, w drugiej misce - sos sojowy z przeciśniętym czosnkiem. Oddziel białka jaj od żółtek.
Krok 3
Surowego kurczaka obsmaż w głębokim tłuszczu, aż lekko zbrązowieje, lecz pozostanie surowy w środku. Po usmażeniu przełóż do miski z mokrymi przyprawami, następnie do miski z suchymi.
Krok 4
Przygotuj ciasto: ubij pianę z białek, zmieszaj wszystkie suche składniki i dodaj do piany, na końcu dodaj gazowaną wodę i wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstego ciasta naleśnikowego.
Krok 5
Maczaj kawałki kurczaka i ponownie smaż w głębokim tłuszczu, średnio rozgrzanym, przez 5-7 minut, aż ciasto złapie złotobrązowy kolor. Możesz jeden kawałek kurczaka przekroić, aby upewnić się czy nie jest surowy.
Krok 6
Fix Knorr wymieszaj z 300 mililitrami wody. Zagotuj. Gotowego kurczaka podawaj z sosem oddzielnie.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcej