Kurczak z ziołami w chrupiących vol-au-ventach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak z ziołami w chrupiących vol-au-ventach

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
164 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

76 osób wydrukowało

Pobierz pdf

156 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

4 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

30 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka opłucz i pokrój w kostkę 1,5 x 1,5 centymetra. Następnie wymieszaj z przyprawą Knorr, posiekanymi ziołami oraz dwoma łyżkami oliwy. Odstaw na kilka minut do lodówki.

Krok 2

Cebulę i czosnek posiekaj drobno, a następnie przesmaż na rozgrzanej oliwie na patelni. Dodaj zamarynowane mięso i smaż chwilę.

Krok 3

Na patelnię wlej śmietanę, gotuj kilka minut na małym ogniu do momentu, gdy płyn zredukuje nieco swoją objętość. Całość dopraw solą i pieprzem, zdejmij z ognia.

Krok 4

Przygotuj vol-au-venty. Z ciasta francuskiego wytnij 2 krążki o średnicy 8 centymetrów. W jednym z nich wytnij otwór średnicy 5 centymetrów, a następnie posmaruj go rozkłóconym jajkiem i nałóż na pełen krążek. Przełóż na pergamin. Przygotuj w ten sam sposób 8 vol-au-ventów. Wszystkie ułóż na pergaminie i posmaruj jajkiem.

Krok 5

Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni. Wstaw przygotowane krążki z ciasta i zapiekaj około 20 minut do momentu, gdy wyrosną i nabiorą złotego koloru.

Krok 6

Następnie wyjmij z piekarnika i wystudź. Środkową część foremki wydrąż łyżeczką. Powstałe wgłębienie wypełnij gorącym nadzieniem z kurczaka. Udekoruj szczypiorkiem i podawaj z chrupiącą sałatą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z ziołami w chrupiących vol-au-ventach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z ziołami w chrupiących vol-au-ventach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z ziołami w chrupiących vol-au-ventach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z ziołami w chrupiących vol-au-ventach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z ziołami w chrupiących vol-au-ventach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z ziołami w chrupiących vol-au-ventach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z ziołami w chrupiących vol-au-ventach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z ziołami w chrupiących vol-au-ventach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej