Kurczak z ziołami w chrupiących vol-au-ventach
średnie
160 osób zapisało

Składniki
300 gramów
4 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 opakowanie
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżka
30 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pierś z kurczaka opłucz i pokrój w kostkę 1,5 x 1,5 centymetra. Następnie wymieszaj z przyprawą Knorr, posiekanymi ziołami oraz dwoma łyżkami oliwy. Odstaw na kilka minut do lodówki.
Krok 2
Cebulę i czosnek posiekaj drobno, a następnie przesmaż na rozgrzanej oliwie na patelni. Dodaj zamarynowane mięso i smaż chwilę.
Krok 3
Na patelnię wlej śmietanę, gotuj kilka minut na małym ogniu do momentu, gdy płyn zredukuje nieco swoją objętość. Całość dopraw solą i pieprzem, zdejmij z ognia.
Krok 4
Przygotuj vol-au-venty. Z ciasta francuskiego wytnij 2 krążki o średnicy 8 centymetrów. W jednym z nich wytnij otwór średnicy 5 centymetrów, a następnie posmaruj go rozkłóconym jajkiem i nałóż na pełen krążek. Przełóż na pergamin. Przygotuj w ten sam sposób 8 vol-au-ventów. Wszystkie ułóż na pergaminie i posmaruj jajkiem.
Krok 5
Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni. Wstaw przygotowane krążki z ciasta i zapiekaj około 20 minut do momentu, gdy wyrosną i nabiorą złotego koloru.
Krok 6
Następnie wyjmij z piekarnika i wystudź. Środkową część foremki wydrąż łyżeczką. Powstałe wgłębienie wypełnij gorącym nadzieniem z kurczaka. Udekoruj szczypiorkiem i podawaj z chrupiącą sałatą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej

































