
Składniki
300 gramów
1 opakowanie
300 gramów
200 gramów
1 łyżka
4 łyżki
1 łyżka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W lekko słonej wodzie ugotuj tagliatelle, aż będzie al dente.
Krok 2
Zagotuj wodę w garnku, dodaj cukier i sok z cytryny. Gotuj szparagi przez 5 minut.
Krok 3
Oddziel mięso kurczaka od kości i porwij w nitki.
Krok 4
W żaroodpornym naczyniu delikatnie połącz makaron, mięso z kurczaka, sos w słoiku Knorr, musztardę oraz szparagi.
Krok 5
Posyp wszystko bułką tartą i piecz w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 °C.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos do Spaghetti Bolognese Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPrzez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.
Czytaj więcejJest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.
Czytaj więcejInne przepisy
Tagliatelle z kurczakiem i szparagami
Przyrządzony według tego przepisu sos do makaronu z wędzonym kurczakiem, szparagami i musztardą jest bardzo wyrazisty w smaku. To dobra propozycja na szybki obiad, gdyż jego przygotowanie ułatwi Ci użycie gotowego sosu bolońskiego ze słoika. Rozpocznij od ugotowania do miękkości obranych zielonych szparagów. Dodaj do nich szczyptę cukru oraz sok z cytryny – dzięki temu zabiegowi zachowają swój naturalny kolor. Gdy szparagi przestygną, pokrój je na mniejsze kawałki. Mięso z wędzonego kurczaka oddziel od kości i porwij na cienkie nitki. Ugotowany wcześniej makaron typu tagliatelle, czyli szerokie wstążki zwinięte w gniazdka, umieść w naczyniu żaroodpornym. Połącz go z kurczakiem, szparagami oraz musztardą, a na koniec zalej sosem bolognese i dokładnie wymieszaj. Całość oprósz bułką tartą, wstaw do piekarnika i piecz, aż wierzch zapiekanki lekko się zarumieni. Makaron serwuj na ciepło, posypany startym parmezanem. Szybkie i smaczne gotowanie jest możliwe z przepisem na tagliatelle z kurczakiem i szparagami.