Tagliatelle z kurczakiem i szparagami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tagliatelle z kurczakiem i szparagami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
88 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

78 osób wydrukowało

Pobierz pdf

152 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

300 gramów

200 gramów

1 łyżka

4 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W lekko słonej wodzie ugotuj tagliatelle, aż będzie al dente.

Krok 2

Zagotuj wodę w garnku, dodaj cukier i sok z cytryny. Gotuj szparagi przez 5 minut.

Krok 3

Oddziel mięso kurczaka od kości i porwij w nitki.

Krok 4

W żaroodpornym naczyniu delikatnie połącz makaron, mięso z kurczaka, sos w słoiku Knorr, musztardę oraz szparagi.

Krok 5

Posyp wszystko bułką tartą i piecz w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 °C.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tagliatelle z kurczakiem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tagliatelle z kurczakiem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tagliatelle z kurczakiem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tagliatelle z kurczakiem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tagliatelle z kurczakiem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tagliatelle z kurczakiem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tagliatelle z kurczakiem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tagliatelle z kurczakiem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tagliatelle z kurczakiem i szparagamiTagliatelle z kurczakiem i szparagami

Przyrządzony według tego przepisu sos do makaronu z wędzonym kurczakiem, szparagami i musztardą jest bardzo wyrazisty w smaku. To dobra propozycja na szybki obiad, gdyż jego przygotowanie ułatwi Ci użycie gotowego sosu bolońskiego ze słoika. Rozpocznij od ugotowania do miękkości obranych zielonych szparagów. Dodaj do nich szczyptę cukru oraz sok z cytryny – dzięki temu zabiegowi zachowają swój naturalny kolor. Gdy szparagi przestygną, pokrój je na mniejsze kawałki. Mięso z wędzonego kurczaka oddziel od kości i porwij na cienkie nitki. Ugotowany wcześniej makaron typu tagliatelle, czyli szerokie wstążki zwinięte w gniazdka, umieść w naczyniu żaroodpornym. Połącz go z kurczakiem, szparagami oraz musztardą, a na koniec zalej sosem bolognese i dokładnie wymieszaj. Całość oprósz bułką tartą, wstaw do piekarnika i piecz, aż wierzch zapiekanki lekko się zarumieni. Makaron serwuj na ciepło, posypany startym parmezanem. Szybkie i smaczne gotowanie jest możliwe z przepisem na tagliatelle z kurczakiem i szparagami.