Tagliatelle z kurczakiem i szparagami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tagliatelle z kurczakiem i szparagami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

82 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

66 osób wydrukowało

Pobierz pdf

134 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

300 gramów

200 gramów

1 łyżka

4 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W lekko słonej wodzie ugotuj tagliatelle, aż będzie al dente.

Krok 2

Zagotuj wodę w garnku, dodaj cukier i sok z cytryny. Gotuj szparagi przez 5 minut.

Krok 3

Oddziel mięso kurczaka od kości i porwij w nitki.

Krok 4

W żaroodpornym naczyniu delikatnie połącz makaron, mięso z kurczaka, sos w słoiku Knorr, musztardę oraz szparagi.

Krok 5

Posyp wszystko bułką tartą i piecz w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 °C.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tagliatelle z kurczakiem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tagliatelle z kurczakiem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tagliatelle z kurczakiem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tagliatelle z kurczakiem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tagliatelle z kurczakiem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tagliatelle z kurczakiem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tagliatelle z kurczakiem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tagliatelle z kurczakiem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dynia to wyjątkowo pyszne warzywo, z którego można stworzyć wiele potraw. Jedną z nich jest zupa krem, która doskonale sprawdzi się w chłodniejsze dni. Zastanawiacie się, który rodzaj dyni najlepiej pasuje do tego dania?
Przychodzimy z pomocą!

Czytaj więcej

Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tagliatelle z kurczakiem i szparagamiTagliatelle z kurczakiem i szparagami

Przyrządzony według tego przepisu sos do makaronu z wędzonym kurczakiem, szparagami i musztardą jest bardzo wyrazisty w smaku. To dobra propozycja na szybki obiad, gdyż jego przygotowanie ułatwi Ci użycie gotowego sosu bolońskiego ze słoika. Rozpocznij od ugotowania do miękkości obranych zielonych szparagów. Dodaj do nich szczyptę cukru oraz sok z cytryny – dzięki temu zabiegowi zachowają swój naturalny kolor. Gdy szparagi przestygną, pokrój je na mniejsze kawałki. Mięso z wędzonego kurczaka oddziel od kości i porwij na cienkie nitki. Ugotowany wcześniej makaron typu tagliatelle, czyli szerokie wstążki zwinięte w gniazdka, umieść w naczyniu żaroodpornym. Połącz go z kurczakiem, szparagami oraz musztardą, a na koniec zalej sosem bolognese i dokładnie wymieszaj. Całość oprósz bułką tartą, wstaw do piekarnika i piecz, aż wierzch zapiekanki lekko się zarumieni. Makaron serwuj na ciepło, posypany startym parmezanem. Szybkie i smaczne gotowanie jest możliwe z przepisem na tagliatelle z kurczakiem i szparagami.