Makaron z serem feta, kurczakiem i dynią
łatwe
590 osób zapisało

Składniki
500 gramów
1 sztuka
400 gramów
300 mililitrów
250 gramów
100 mililitrów
400 gramów
1 sztuka
20 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj w lekko osolonym wrzątku, aż będzie al dente.
Krok 2
Mięso pokrój na drobne kawałki, dynię w kostkę, a cebulę posiekaj.
Krok 3
Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso, cebulę i dynię.
Krok 4
Gdy składniki będą rumiane, wlej wodę i śmietanę oraz dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr. Całość gotuj ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje i dynia zacznie się lekko rozpadać.
Krok 5
Dodaj do sosu makaron i pogotuj jeszcze kilka minut.
Krok 6
Gotowe danie przełóż na półmisek, posyp pokruszonym serem feta i zapiecz w piekarniku z funkcją grill przez kilka minut.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos do pieczeni jasny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron z serem feta, kurczakiem i dynią
Dynia jest świetnym dodatkiem do wielu potraw, także tych z makaronem. Jej soczysty, słodkawy miąższ będzie doskonale komponował się z mięsem z kurczaka oraz greckim serem feta. Przyrządzony według tego przepisu makaron sprawdzi się jako danie na prosty obiad lub kolację. Wybierz odmianę dyni o wyrazistym smaku, np. lekko orzechową hokkaido lub prowansalską dynię muszkatołową. Zacznij od pokrojenia w kostkę mięsa z piersi kurczaka, dyni oraz cebuli, a następnie podsmaż powyższe składniki na rozgrzanym oleju. Kiedy się zarumienią, na patelnię wlej wodę oraz słodką śmietankę i gotuj całość przez kilka minut do czasu, aż sos zgęstnieje, a kawałki dyni będą miękkie. Ugotowany wcześniej makaron fusilli, czyli świderki, dodaj do sosu dyniowego i dokładnie wymieszaj. Gotowe danie przełóż do żaroodpornego naczynia, posyp pokruszonym serem feta i zapiecz w dobrze rozgrzanym piekarniku. Makaron podawaj na ciepło, udekorowany posiekaną natką pietruszki lub gałązką rozmarynu. Przekonaj się, jakie to łatwe.