Makaron z serem feta, kurczakiem i dynią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron z serem feta, kurczakiem i dynią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

262 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

355 osób wydrukowało

Pobierz pdf

462 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

400 gramów

300 mililitrów

250 gramów

100 mililitrów

400 gramów

1 sztuka

20 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj w lekko osolonym wrzątku, aż będzie al dente.

Krok 2

Mięso pokrój na drobne kawałki, dynię w kostkę, a cebulę posiekaj.

Krok 3

Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso, cebulę i dynię.

Krok 4

Gdy składniki będą rumiane, wlej wodę i śmietanę oraz dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr. Całość gotuj ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje i dynia zacznie się lekko rozpadać.

Krok 5

Dodaj do sosu makaron i pogotuj jeszcze kilka minut.

Krok 6

Gotowe danie przełóż na półmisek, posyp pokruszonym serem feta i zapiecz w piekarniku z funkcją grill przez kilka minut.

1

Opinie o przepisie

  • Sylwia Wilk - Kostyra

    Sylwia Wilk - Kostyra , 21.10.2016

    Za dużo wody w przepisie. Wyszła zupa... ale po odlaniu nadmiaru wody łyżką wazową i dłuższym gotowaniu, sos wyszedł b. dobry :-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z serem feta, kurczakiem i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z serem feta, kurczakiem i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z serem feta, kurczakiem i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z serem feta, kurczakiem i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z serem feta, kurczakiem i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z serem feta, kurczakiem i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z serem feta, kurczakiem i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z serem feta, kurczakiem i dynią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z serem feta, kurczakiem i dyniąMakaron z serem feta, kurczakiem i dynią

Dynia jest świetnym dodatkiem do wielu potraw, także tych z makaronem. Jej soczysty, słodkawy miąższ będzie doskonale komponował się z mięsem z kurczaka oraz greckim serem feta. Przyrządzony według tego przepisu makaron sprawdzi się jako danie na prosty obiad lub kolację. Wybierz odmianę dyni o wyrazistym smaku, np. lekko orzechową hokkaido lub prowansalską dynię muszkatołową. Zacznij od pokrojenia w kostkę mięsa z piersi kurczaka, dyni oraz cebuli, a następnie podsmaż powyższe składniki na rozgrzanym oleju. Kiedy się zarumienią, na patelnię wlej wodę oraz słodką śmietankę i gotuj całość przez kilka minut do czasu, aż sos zgęstnieje, a kawałki dyni będą miękkie. Ugotowany wcześniej makaron fusilli, czyli świderki, dodaj do sosu dyniowego i dokładnie wymieszaj. Gotowe danie przełóż do żaroodpornego naczynia, posyp pokruszonym serem feta i zapiecz w dobrze rozgrzanym piekarniku. Makaron podawaj na ciepło, udekorowany posiekaną natką pietruszki lub gałązką rozmarynu. Przekonaj się, jakie to łatwe.