Makaron z serem feta, kurczakiem i dynią przepis – Zobacz na przepisy.pl

Makaron z serem feta, kurczakiem i dynią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

250 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

339 osób wydrukowało

Pobierz pdf

435 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

400 gramów

300 mililitrów

250 gramów

100 mililitrów

400 gramów

1 sztuka

20 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj w lekko osolonym wrzątku, aż będzie al dente.

Krok 2

Mięso pokrój na drobne kawałki, dynię w kostkę, a cebulę posiekaj.

Krok 3

Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso, cebulę i dynię.

Krok 4

Gdy składniki będą rumiane, wlej wodę i śmietanę oraz dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr. Całość gotuj ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje i dynia zacznie się lekko rozpadać.

Krok 5

Dodaj do sosu makaron i pogotuj jeszcze kilka minut.

Krok 6

Gotowe danie przełóż na półmisek, posyp pokruszonym serem feta i zapiecz w piekarniku z funkcją grill przez kilka minut.

1

Opinie o przepisie

  • Sylwia Wilk - Kostyra

    Sylwia Wilk - Kostyra , 21.10.2016

    Za dużo wody w przepisie. Wyszła zupa... ale po odlaniu nadmiaru wody łyżką wazową i dłuższym gotowaniu, sos wyszedł b. dobry :-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z serem feta, kurczakiem i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z serem feta, kurczakiem i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z serem feta, kurczakiem i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z serem feta, kurczakiem i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z serem feta, kurczakiem i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z serem feta, kurczakiem i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z serem feta, kurczakiem i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z serem feta, kurczakiem i dyniąMakaron z serem feta, kurczakiem i dynią

Dynia jest świetnym dodatkiem do wielu potraw, także tych z makaronem. Jej soczysty, słodkawy miąższ będzie doskonale komponował się z mięsem z kurczaka oraz greckim serem feta. Przyrządzony według tego przepisu makaron sprawdzi się jako danie na prosty obiad lub kolację. Wybierz odmianę dyni o wyrazistym smaku, np. lekko orzechową hokkaido lub prowansalską dynię muszkatołową. Zacznij od pokrojenia w kostkę mięsa z piersi kurczaka, dyni oraz cebuli, a następnie podsmaż powyższe składniki na rozgrzanym oleju. Kiedy się zarumienią, na patelnię wlej wodę oraz słodką śmietankę i gotuj całość przez kilka minut do czasu, aż sos zgęstnieje, a kawałki dyni będą miękkie. Ugotowany wcześniej makaron fusilli, czyli świderki, dodaj do sosu dyniowego i dokładnie wymieszaj. Gotowe danie przełóż do żaroodpornego naczynia, posyp pokruszonym serem feta i zapiecz w dobrze rozgrzanym piekarniku. Makaron podawaj na ciepło, udekorowany posiekaną natką pietruszki lub gałązką rozmarynu. Przekonaj się, jakie to łatwe.