Makaron z serem feta, kurczakiem i dynią

- Krok 1Makaron ugotuj w lekko osolonym wrzątku, aż będzie al dente.
- Krok 2Mięso pokrój na drobne kawałki, dynię w kostkę, a cebulę posiekaj.
- Krok 3Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso, cebulę i dynię.
- Krok 4Gdy składniki będą rumiane, wlej wodę i śmietanę oraz dodaj Esencję do duszonego kurczaka Knorr. Całość gotuj ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje i dynia zacznie się lekko rozpadać.
- Krok 5Dodaj do sosu makaron i pogotuj jeszcze kilka minut.
- Krok 6Gotowe danie przełóż na półmisek, posyp pokruszonym serem feta i zapiecz w piekarniku z funkcją grill przez kilka minut.

Makaron z serem feta, kurczakiem i dynią
Dynia jest świetnym dodatkiem do wielu potraw, także tych z makaronem. Jej soczysty, słodkawy miąższ będzie doskonale komponował się z mięsem z kurczaka oraz greckim serem feta. Przyrządzony według tego przepisu makaron sprawdzi się jako danie na prosty obiad lub kolację. Wybierz odmianę dyni o wyrazistym smaku, np. lekko orzechową hokkaido lub prowansalską dynię muszkatołową. Zacznij od pokrojenia w kostkę mięsa z piersi kurczaka, dyni oraz cebuli, a następnie podsmaż powyższe składniki na rozgrzanym oleju. Kiedy się zarumienią, na patelnię wlej wodę oraz słodką śmietankę i gotuj całość przez kilka minut do czasu, aż sos zgęstnieje, a kawałki dyni będą miękkie. Ugotowany wcześniej makaron fusilli, czyli świderki, dodaj do sosu dyniowego i dokładnie wymieszaj. Gotowe danie przełóż do żaroodpornego naczynia, posyp pokruszonym serem feta i zapiecz w dobrze rozgrzanym piekarniku. Makaron podawaj na ciepło, udekorowany posiekaną natką pietruszki lub gałązką rozmarynu. Przekonaj się, jakie to łatwe.