Makaron z serem feta, kurczakiem i dynią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron z serem feta, kurczakiem i dynią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

heart
310 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

431 osób wydrukowało

Pobierz pdf

590 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

400 gramów

300 mililitrów

250 gramów

100 mililitrów

400 gramów

1 sztuka

20 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj w lekko osolonym wrzątku, aż będzie al dente.

Krok 2

Mięso pokrój na drobne kawałki, dynię w kostkę, a cebulę posiekaj.

Krok 3

Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso, cebulę i dynię.

Krok 4

Gdy składniki będą rumiane, wlej wodę i śmietanę oraz dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr. Całość gotuj ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje i dynia zacznie się lekko rozpadać.

Krok 5

Dodaj do sosu makaron i pogotuj jeszcze kilka minut.

Krok 6

Gotowe danie przełóż na półmisek, posyp pokruszonym serem feta i zapiecz w piekarniku z funkcją grill przez kilka minut.

1

Opinie o przepisie

  • Sylwia Wilk - Kostyra

    Sylwia Wilk - Kostyra , 21.10.2016

    Za dużo wody w przepisie. Wyszła zupa... ale po odlaniu nadmiaru wody łyżką wazową i dłuższym gotowaniu, sos wyszedł b. dobry :-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z serem feta, kurczakiem i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z serem feta, kurczakiem i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z serem feta, kurczakiem i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z serem feta, kurczakiem i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z serem feta, kurczakiem i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z serem feta, kurczakiem i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z serem feta, kurczakiem i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z serem feta, kurczakiem i dynią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z serem feta, kurczakiem i dyniąMakaron z serem feta, kurczakiem i dynią

Dynia jest świetnym dodatkiem do wielu potraw, także tych z makaronem. Jej soczysty, słodkawy miąższ będzie doskonale komponował się z mięsem z kurczaka oraz greckim serem feta. Przyrządzony według tego przepisu makaron sprawdzi się jako danie na prosty obiad lub kolację. Wybierz odmianę dyni o wyrazistym smaku, np. lekko orzechową hokkaido lub prowansalską dynię muszkatołową. Zacznij od pokrojenia w kostkę mięsa z piersi kurczaka, dyni oraz cebuli, a następnie podsmaż powyższe składniki na rozgrzanym oleju. Kiedy się zarumienią, na patelnię wlej wodę oraz słodką śmietankę i gotuj całość przez kilka minut do czasu, aż sos zgęstnieje, a kawałki dyni będą miękkie. Ugotowany wcześniej makaron fusilli, czyli świderki, dodaj do sosu dyniowego i dokładnie wymieszaj. Gotowe danie przełóż do żaroodpornego naczynia, posyp pokruszonym serem feta i zapiecz w dobrze rozgrzanym piekarniku. Makaron podawaj na ciepło, udekorowany posiekaną natką pietruszki lub gałązką rozmarynu. Przekonaj się, jakie to łatwe.