Pomarańczowa dynia w mojej kuchni to źródło nieustającej inspiracji. Tak wiele potraw można z niej przygotować. I to z jednej dyni. Fajnym i prostym pomysłem jest marynowanie kawałków dyni w miodzie lub syropie klonowym a następnie pieczenie w piekarniku.

Słodki sos karmelizuje się na powierzchni dyni nadając jej naprawdę zaskakujący smak. Dodajcie do marynaty drobno pokrojony lub tarty świeży imbir a stanie się lekko pikantna i delikatnie cytrynowa. Dynia bardzo lubi także towarzystwo cynamonu czy kardamonu. Te korzenne aromaty wprost idealnie współgrają z delikatnie słodką dynią. Dziś mam dla Was przepis na dynię po amerykańsku. Z grilla lub piekarnika.

Dynia z grilla lub piekarnika:
Potrawa dla 4 osób
Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:
- 400 g dyni
- 50 ml syropu klonowego
- 10 g świeżego imbiru
- szczypta cynamonu
- ½ łyżeczki różowego pieprzu
- kilka gałązek rozmarynu
- kilka kropel przyprawy Delikat KNORR w płynie

Sposób przygotowania:

Dynię wraz ze skórą należy pokroić plastry grubości ok. 1 cm (półksiężyce). Następnie wymieszać w misce wszystkie pozostałe składniki. Kawałki dyni dobrze wymieszać z marynatą i pozostawić na kilka godzin. Aby przygotować pieczoną dynię należy ułożyć kawałki na pergaminie i piec w nagrzanym piekarniku w 200°C przez około 15 minut.

Pieczenie dyni kondensuje jej smak i aromat. Staje się bardziej słodka i intensywna. Dlatego koniecznie muszę podzielić się jeszcze jednym fantastycznym przepisem z dynią. Z kuchni włoskiej pochodzą wyjątkowo spektakularne a jednocześnie pyszne kopytka z dynią. Do takich kluseczek wystarczy odrobina szałwii, skórka z cytryny i niewielka ilość masła. Niebo w gębie.

Gnocchi z dynią i szałwią:
Potrawa dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:
- 1 paczka Fix kopytka lub leniwe Knorr
- 300 g pieczonego miąższu z dyni Hokkaido
- 300 ml zimnej wody
- 100 g tartego sera parmezan
- kilka listków świeżej szałwii
- 100 g masła
- 1 cytryna otarta ze skóry oraz wyciśnięty z niej sok
- 100 g maki

Sposób przygotowania:

Ciasto z torebki wymieszaj z puree dyniowym, serem i wodą. Pozostaw na 10 minut. Jeśli ciasto okaże się zbyt twarde dodaj jeszcze odrobinę wody. Na stolnicy rozsyp mąkę i podziel ciasto na kilka części. Poszczególne części ciasta rozwałkuj i uformuj w wąski rulonik. Pokrój ciasto na drobne kluseczki. Gotuj kopytka we wrzącej wodzie przez około 1 minutę. Podaj polane rozpuszczonym masłem z sokiem z cytryny i posiekanymi listkami szałwii.

Mamma Mia! Jakie to dobre. :)