Dziś wrócę jeszcze do dyni makaronowej. Bardzo chciałbym abyście także Wy spróbowali i polubili ten rodzaj dyni. Niektórzy podają ją właśnie tak jak makaron. Na przykład z sosem pomidorowym.

Zacznijcie przygodę z dynią makaronową i przygotujcie proste i bardzo smakowite danie. Pikantną dynię makaronową z kurczakiem. Wszystkie dynie lubią mocne dodatki jako, że są dość delikatne w smaku.

Dynia makaronowa na ostro:

Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:
- 300 g dyni makaronowej, upieczonej i zamienionej w makaronowe nitki
- 200 g piersi z kurczaka, pokrojonej w paski
- 1 łyżka Knorr przyprawy do złotego kurczaka
- 1 ostra papryczka chilli, pokrojona w cienkie paseczki
- szczypta imbiru i cynamonu w proszku
- 50 ml (4 łyżki ) oliwy z oliwek
- 1 czerwona cebula, pokrojona w paseczki
- 2 łyżki pestek dyni, uprażonych na patelni

Sposób przygotowania:

Przyprawę Knorr wymieszaj z oliwą. Do tak przygotowanej marynaty włóż pokrojone kawałki mięsa. Powinny być całkowicie pokryte marynatą. Mięso usmaż na patelni, dodaj drobno pokrojoną papryczkę, cebulę i nitki dyni. Całość smaż jeszcze chwile ciągle mieszając, dopraw szczyptą imbiru i cynamonu. Podawaj na ugotowanym wcześniej ryżu

Same nitki dyni makaronowej można po prostu delikatnie podsmażyć na oliwie z odrobiną imbiru, sokiem z cytryny i szczyptą ostrej papryki. W takiej wersji stają się idealnym dodatkiem do drugiego dania.

Długie nitki dyni makaronowej wyglądają jak tarte ziemniaki. To skojarzenie prowadzi wprost do placków.

Placki z dyni makaronowej:
Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:
- 400 g dyni makaronowej, upieczonej i zamienionej w makaronowe nitki
- ½ łyżeczki Delikatu Warzywnego Knorr
- 100 g maki pszennej
- 1 cebula biała, starta
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka ostrego curry madras w proszku
- 1 jajko
- 100 ml oleju roślinnego do smażenia

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą w misce. Placki smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Po usmażeniu układaj na papierowym ręczniku. Podawaj z łyżką kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu. Samo ciasto można wzbogacić na wiele sposobów dodając pestki dyni, paprykę czy ser. W następnym wpisie więcej o dyni. Bardzo chciałbym pokazać Wam wszystkie jej możliwości.