Wśród placków warzywnych prym wiodą ziemniaczane. Warto przygotować je również z innych, zwłaszcza sezonowych warzyw. Jak zrobić placki z cukinii? – przeczytasz w poradniku.
Jak zrobić placki z cukinii, żeby były chrupiące?
Będziesz potrzebować:
- 750 g cukinii
- sos sałatkowy czosnkowy Knorr
- cebulę
- przyprawę uniwersalną Delikat Knorr
- łyżkę posiekanej świeżej bazylii i natki pietruszki
- 75 g mąki pszennej
- 3 jajka
- pieprz czarny
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Przygotuj składniki: jajka ubij, cebulę drobno posiekaj, a cukinie zetrzyj na grubych oczkach tarki. Nie będzie konieczne obieranie warzyw, jeśli użyjesz młodych.
- Wymienione produkty wymieszaj z przesianą mąką, przyprawą uniwersalną, pieprzem i ziołami.
- Smaż placki na rozgrzanym oleju, aż będą równomiernie zarumienione z obu stron. Ewentualnego nadmiaru tłuszczu pozbędziesz się, odsączając je na papierowych ręcznikach kuchennych.
- Danie smacznie skomponuje się z sosem czosnkowym, przygotowanym według instrukcji na opakowaniu.
Jak widać, przyrządzenie placuszków z cukinii jest proste. Ich smak możesz dowolnie urozmaicać, np. dodatkiem greckiego sera. Wypróbuj przepis na placuszki z cukinii z serem feta. W tej wersji charakteru dodają również kawałki wędzonego łososia i kapary z zalewy.
Komentarze (0)