Wśród placków warzywnych prym wiodą ziemniaczane. Warto przygotować je również z innych, zwłaszcza sezonowych warzyw. Jak zrobić placki z cukinii? – przeczytasz w poradniku.

Jak zrobić placki z cukinii, żeby były chrupiące?

Będziesz potrzebować:

- 750 g cukinii

- sos sałatkowy czosnkowy Knorr

- cebulę

- przyprawę uniwersalną Delikat Knorr

- łyżkę posiekanej świeżej bazylii i natki pietruszki

- 75 g mąki pszennej

- 3 jajka

- pieprz czarny

- olej do smażenia

Sposób przygotowania:

- Przygotuj składniki: jajka ubij, cebulę drobno posiekaj, a cukinie zetrzyj na grubych oczkach tarki. Nie będzie konieczne obieranie warzyw, jeśli użyjesz młodych.

- Wymienione produkty wymieszaj z przesianą mąką, przyprawą uniwersalną, pieprzem i ziołami.

- Smaż placki na rozgrzanym oleju, aż będą równomiernie zarumienione z obu stron. Ewentualnego nadmiaru tłuszczu pozbędziesz się, odsączając je na papierowych ręcznikach kuchennych.

- Danie smacznie skomponuje się z sosem czosnkowym, przygotowanym według instrukcji na opakowaniu.

Jak widać, przyrządzenie placuszków z cukinii jest proste. Ich smak możesz dowolnie urozmaicać, np. dodatkiem greckiego sera. Wypróbuj przepis na placuszki z cukinii z serem feta. W tej wersji charakteru dodają również kawałki wędzonego łososia i kapary z zalewy.