Składniki
750 gramów
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżka
75 gramów
3 sztuki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Ubij jajka, zetrzyj cukinię na tarce, cebulę drobno posiekaj. Wymieszaj w dużej misce cukinię z cebulą, mąką, jajkami.

Krok 2
Bazylię i pietruszkę dodaj do masy i dopraw pieprzem.

Krok 3
Na rozgrzanej oliwie smaż placuszki do zbrązowienia. Przygotuj Sos sałatkowy czosnkowy Knorr według przepisu na opakowaniu.

Krok 4
Odsącz na papierowym ręczniku, podawaj z dipem czosnkowym.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placuszki z cukinii - VIDEO
Rumiane i chrupiące placuszki z cukinii, podane w towarzystwie dipu czosnkowego, oczarują nie tylko miłośników dań bezmięsnych. Dodaj do nich koniecznie świeżą bazylię i posiekaną natkę pietruszki. Jeśli przygotowujesz placuszki z młodej cukinii o delikatnej, cienkiej skórce, wystarczy ją dokładnie umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dojrzałą cukinię należy natomiast nie tylko obrać, ale również wydrążyć z niej nasiona. Aby masa na placuszki nie była zbyt wodnista, warto posolić startą cukinię, odstawić na około 15-20 minut, by puściła soki, a następnie dobrze odcisnąć i dopiero wtedy połączyć z resztą składników. Placuszki z cukinii możesz przygotować na sposób grecki – wystarczy dodać do masy odrobinę sera feta. Pamiętaj, aby smażyć je na dobrze rozgrzanej patelni. Gotowe serwuj wraz z sosem czosnkowym na obiad lub kolację.