Neutralny smak cukinii sprawia, że warzywo można wykorzystać w najróżniejszych kombinacjach smakowych. Nadaje się do zajadania na surowo oraz pieczenia, grillowania, gotowania, duszenia, smażenia. Poznajcie nasze sposoby na to, by cieszyć się nią zarówno w sezonie, jak i w miesiącach, podczas których na próżno szukać cukinii na grządkach.

Cukinia – co trzeba wiedzieć?

Pojawia się na straganach w drugiej połowie lata. Im młodsze egzemplarze, tym delikatniejszy smak. Młode warzywa wystarczy dokładnie umyć – nie ma konieczności obierania ich z miękkiej skórki. Dzięki niej pokrojona na plasterki cukinia będzie prezentować się jeszcze bardziej atrakcyjnie.

Cukinia w roli głównej

Dokładniej rzecz ujmując, w roli dania głównego. Co można zrobić z cukinii na obiad? Warzywo jest obowiązkowym dodatkiem do leczo, które z powodzeniem przygotujemy zarówno w wersji wegetariańskiej, jak i mięsnej. Równie dobrze pasuje do różnorodnych zapiekanek. Cukinia przekrojona na pół nadaje się do faszerowania i zapiekania. W nadzieniu umieścimy wszystkie ulubione produkty – mięso mielone, ser żółty, kozi lub fetę, pomidory, paprykę, pieczarki. Eksperymenty mile widziane! Wiemy już, że w kuchniach najlepiej sprawdzają się młode, niewielkie okazy. Nie zawsze jednak mamy je pod ręką. Pojawia się zatem pytanie – co można zrobić z dużej cukinii? Nie spisujmy jej na straty. Zetrzyjmy ją na tarce o dużych oczkach, by przygotować cukiniowe placuszki. Ważne jest, by powstałą masę dokładnie odsączyć z wody. Możemy przyrządzić je w różnych wariantach: z twarogiem, serem feta lub połączyć z plackami ziemniaczanymi. Podawajmy je z tzatziki lub kwaśną śmietaną i koperkiem. Im cukinia większa, tym więcej apetycznych placków przygotujemy.

Pomysły na cukinię, gdy do lata daleko

Sezon na cukinię trwa stosunkowo krótko. Nie oznacza to jednak, że musimy pożegnać się z jej smakiem na długie miesiące. Bardzo dobrze znosi mrożenie, a lista dań, które można zrobić z mrożonej cukinii, jest długa. Użyjmy jej do aromatycznych zup. Kremowy posiłek będzie idealnym sposobem na rozgrzanie w czasie chłodniejszych dni. Z równie smacznymi efektami przyrządzimy pasztet z mrożonego warzywa. Danie dodatkowo urozmaicimy grzybami i marchewką. Jeśli jesteście fanami przetworów, pewnie zastanawiacie się, co można zrobić z cukinii na zimę. Pocięta w słupki nadaje się do marynowania, stając się alternatywą dla kiszonych ogórków. Zamkniemy ją w słoiku pod postacią sałatek z buraczkami, papryką, pomidorami, chili i cebulą. Na co dzień macie niewiele czasu na gotowanie? Użyjcie cukinii do przygotowania leczo do słoików. Wystarczy je krótko podgrzewać i pyszny obiad będzie gotowy w zaledwie kilka minut.

Jeszcze więcej cukinii

Z cukinią łatwo będzie rozbudzić swoją kulinarną kreatywność. Nietypowe, ale niezwykle smaczne spaghetti z cukinii i marchewki przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Włoska klasyka bez makaronu? To możliwe! Pozostańmy w południowych klimatach, przygotowując cukinię w stylu śródziemnomorskim, w której wyczujemy suszone pomidory i bazylię. Zbliża się ważna uroczystość? Cukinii faszerowanej kaszą jaglaną i krewetkami wykwintności nie brakuje. Swojskie warzywo doskonale współgra z owocami morza. Z kolei roladki z mięsem mielonym i cukinią będą idealną przystawką przed daniem głównym. Na stole znajdźmy miejsce dla muffinków z cukinią, które są pyszną, wytrawną przekąską. Prosty sposób na urozmaicenie kolacji lub posiłków na wynos. Jeśli pasztet, to koniecznie z mięsa? Z pasztetem z cukinii udowodnimy wszystkim niedowiarkom, że roślinna kuchnia może być równie efektowna i smaczna. Przy kolejnym posiłku też nie musimy sięgać po wędlinę, ponieważ wegetariańskie kanapki na ciepło z cukinią i jajkiem sadzonym prezentują się bez niej bardzo kusząco.