Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i krewetkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i krewetkami

Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

15

heart
50 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

89 osób wydrukowało

Pobierz pdf

247 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

200 gramów

1 opakowanie

15 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

50 gramów

400 gramów

50 gramów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Cukinię przekrój na pół i wydrąż z niej miąższ. Paprykę i cebulę pokrój w drobną kostkę. Posiekaj natkę kolendry. Następnie na patelni upraż orzeszki pinii.

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i krewetkami - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzanej oliwie podsmaż krewetki i przełóż je na talerz. W tym samym garnku podsmaż cebulę oraz paprykę i dodaj kaszę jaglaną. Po chwili zalej całość 200 ml wody, dodaj pomidory z puszki, Fix Knorr i wszystko razem dokładnie połącz. Kaszę gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem około 30 minut, mieszając co jakiś czas.

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i krewetkami - Krok 2

Krok 3

Kasza po ugotowaniu ma być miękka, ale nie musi wchłonąć całej wody. Dodaj do niej orzeszki pinii, część kolendry, sera oraz krewetki.

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i krewetkami - Krok 3

Krok 4

Gotowym farszem napełnij cukinie i posyp parmezanem. Następnie wstaw je do nagrzanego do 190°C piekarnika na około 15 minut. Danie udekoruj listkami kolendry.

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i krewetkami - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Pieczona cukinia będzie idealnie smakowała z sosem pomidorowym. W tym celu połącz puszkę pomidorów pelati ze Spaghetti Bolognese Knorr i zagotuj. Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.

 

 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i krewetkamiCukinia faszerowana kaszą jaglaną i krewetkami

Dania faszerowane to niewątpliwie jedne z bardziej uniwersalnych pomysłów na posiłek. Zastanawiasz się dlaczego? Do przygotowania farszu możesz wykorzystać produkty, które zalegają w Twojej lodówce, oraz modyfikować jego skład na niezliczoną ilość sposobów. Co więcej, do nadziewania wykorzystuje się znane oraz lubiane przez wszystkich warzywa, np. te sezonowe! Już na samą myśl robisz się głodny? Sięgnij po przepis na cukinię faszerowaną kaszą jaglaną i krewetkami. Zostań mistrzem sztuki faszerowania!

Dla kogo?

Dla wszystkich osób, które lubią bawić się smakami. Pora na nieoczywiste rozwiązania. Nudzie mówimy nie!

Na jaką okazję?

Na obiad. Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i krewetkami ozdobi każdy stół i uczyni z Ciebie dobrego gospodarza.

Czy wiesz, że?

Krewetki występują w wodach całego świata. Wyróżnia się ponad 2500 rodzajów tych skorupiaków.

Dla urozmaicenia:

Pieczona w ten sposób cukinia będzie idealnie smakowała z sosem pomidorowym. W tym celu połącz puszkę pomidorów pellati z produktem Spaghetti Bolognese Naturalnie Smaczne Knorr i zagotuj. Palce lizać!