Kasza jaglana ze szpinakiem i fetą: przepis z cukinią | Przepisy.pl pixel

Kasza jaglana ze szpinakiem, cukinią i serem feta

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

35

286 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

666 osób wydrukowało

Pobierz pdf

964 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

150 gramów

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

500 mililitrów

100 gramów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Przygotuj kaszę jaglaną. Odmierzoną porcję przesyp na sitko, płucz kilkakrotnie w jak najcieplejszej wodzie, następnie przelej wrzątkiem, żeby straciła goryczkę. W garnku doprowadź wodę do wrzenia, dodaj trochę soli, wrzuć kaszę i gotuj 20 min, następnie pozostaw na kolejne 10 min pod przykryciem, by „doszła”.

Kasza jaglana ze szpinakiem, cukinią i serem feta - Krok 1

Krok 2

W czasie gdy kasza jaglana będzie się gotować, umyj i wysusz wszystkie warzywa. Cebulę pokrój w piórka, cukinie i paprykę w średniej wielkości kostkę, a czosnek drobno posiekaj. Na dużą patelnię wlej trochę oleju. Gdy tłuszcz będzie dobrze nagrzany, wrzuć wszystkie pokrojone warzywa i podsmażaj, często mieszając. Gdy zaczną się rumienić dodaj 2 łyżki Fix Tortilla Meksykańska, jeszcze raz porządnie wymieszaj i smaż wszystko razem jeszcze przez chwilę.

Kasza jaglana ze szpinakiem, cukinią i serem feta - Krok 2

Krok 3

W międzyczasie umyj i wysusz na ręczniku kuchennym świeży szpinak. Jeśli liście są bardzo duże, możesz je przekroić na pół. Do warzyw dodaj kaszę oraz suchy szpinak. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, podsmaż jeszcze przez chwilę i zdejmij z ognia. Danie przełóż na talerz lub do dużej miski, udekoruj pokrojonym w grubą kostkę serem feta i podawaj natychmiast, póki gorące.

Kasza jaglana ze szpinakiem, cukinią i serem feta - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Pełen smaku i aromatu szpinak z kaszą jaglaną możesz podawać z dodatkiem świeżych, drobno siekanych ziół np. pietruszką lub kolendrą. Zanim zaczniesz przygotowywać danie, nie zapomnij o dokładnym przepłukaniu kaszy w gorącej wodzie, która wyeliminuje gorzki posmak.

3

Opinie o przepisie

  • Nell Hal

    Nell Hal , 19.09.2019

    przepis , łatwy , szybki ... co do przypraw ja osobiscie dalabym inne przyprawy.. ale co kto lubi. dalabym takie 4/10

    Odpowiedz Odpowiedz
  • kYno kYno

    kYno kYno , 06.05.2019

    Czy tutaj na pewno wazystko ok jest z proporcjami?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kasza jaglana ze szpinakiem, cukinią i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kasza jaglana ze szpinakiem, cukinią i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kasza jaglana ze szpinakiem, cukinią i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kasza jaglana ze szpinakiem, cukinią i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kasza jaglana ze szpinakiem, cukinią i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kasza jaglana ze szpinakiem, cukinią i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kasza jaglana ze szpinakiem, cukinią i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kasza jaglana ze szpinakiem, cukinią i serem feta - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kasza jaglana ze szpinakiem, cukinią i serem fetaKasza jaglana ze szpinakiem, cukinią i serem feta

Kasza jaglana ze szpinakiem i fetą to pomysł na proste, ale bardzo kolorowe oraz wyjątkowo smaczne danie. Chcecie włączyć do jadłospisu większą ilość warzyw, lecz nie wiecie, jak się za to zabrać? Czasem najmniej skomplikowane rozwiązania są najlepsze! By przekonać się do warzyw, wystarczy podać je z odpowiednimi przyprawami oraz dodatkami.

Dla kogo?

Przy Waszym stole zasiadają niejadki i maruderzy, którzy na wszelką zieleninę patrzą krzywo? Od dziś pierwsi będą przybiegać do stołu i chwytać za sztućce. Kasza jaglana ze szpinakiem zachwyca wieloma barwami i niezwykłym aromatem, obok którego nie sposób przejść obojętnie.

Na jaką okazję?

Danie główne nie zawsze musi sprowadzać się do solidnego kawałka mięsa. Szpinak z kaszą jaglaną jest równie smacznym pomysłem. Łatwo jest ją przetransportować jako przekąskę do pracy, którą można zjeść nawet na zimno.

Czy wiesz, że?

Kasza jaglana produkowana jest z ziaren prosa zwyczajnego. Dzięki badaniom archeologicznym wiadomo, że proso znane było ludziom już w czasach neolitu.

Dla urozmaicenia:

Kasza jaglana ze szpinakiem i fetą będzie smakować jeszcze lepiej gdy dodasz do niej pieczarki, ciecierzycę oraz pokrojoną w drobną kostkę dynię. Smacznego!