Składniki
200 gramów
1 sztuka
150 gramów
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
2 łyżki
2 łyżki
500 mililitrów
100 gramów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Przygotuj kaszę jaglaną. Odmierzoną porcję przesyp na sitko, płucz kilkakrotnie w jak najcieplejszej wodzie, następnie przelej wrzątkiem, żeby straciła goryczkę. W garnku doprowadź wodę do wrzenia, dodaj trochę soli, wrzuć kaszę i gotuj 20 min, następnie pozostaw na kolejne 10 min pod przykryciem, by „doszła”.
Krok 2
W czasie gdy kasza jaglana będzie się gotować, umyj i wysusz wszystkie warzywa. Cebulę pokrój w piórka, cukinie i paprykę w średniej wielkości kostkę, a czosnek drobno posiekaj. Na dużą patelnię wlej trochę oleju. Gdy tłuszcz będzie dobrze nagrzany, wrzuć wszystkie pokrojone warzywa i podsmażaj, często mieszając. Gdy zaczną się rumienić dodaj 2 łyżki Fix Tortilla Meksykańska, jeszcze raz porządnie wymieszaj i smaż wszystko razem jeszcze przez chwilę.
Krok 3
W międzyczasie umyj i wysusz na ręczniku kuchennym świeży szpinak. Jeśli liście są bardzo duże, możesz je przekroić na pół. Do warzyw dodaj kaszę oraz suchy szpinak. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, podsmaż jeszcze przez chwilę i zdejmij z ognia. Danie przełóż na talerz lub do dużej miski, udekoruj pokrojonym w grubą kostkę serem feta i podawaj natychmiast, póki gorące.
Dobra rada:
Pełen smaku i aromatu szpinak z kaszą jaglaną możesz podawać z dodatkiem świeżych, drobno siekanych ziół np. pietruszką lub kolendrą. Zanim zaczniesz przygotowywać danie, nie zapomnij o dokładnym przepłukaniu kaszy w gorącej wodzie, która wyeliminuje gorzki posmak.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Smaki Świata Tortilla Meksykańska
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kasza jaglana ze szpinakiem, cukinią i serem feta
Kasza jaglana ze szpinakiem i fetą to pomysł na proste, ale bardzo kolorowe oraz wyjątkowo smaczne danie. Chcecie włączyć do jadłospisu większą ilość warzyw, lecz nie wiecie, jak się za to zabrać? Czasem najmniej skomplikowane rozwiązania są najlepsze! By przekonać się do warzyw, wystarczy podać je z odpowiednimi przyprawami oraz dodatkami.
Dla kogo?
Przy Waszym stole zasiadają niejadki i maruderzy, którzy na wszelką zieleninę patrzą krzywo? Od dziś pierwsi będą przybiegać do stołu i chwytać za sztućce. Kasza jaglana ze szpinakiem zachwyca wieloma barwami i niezwykłym aromatem, obok którego nie sposób przejść obojętnie.
Na jaką okazję?
Danie główne nie zawsze musi sprowadzać się do solidnego kawałka mięsa. Szpinak z kaszą jaglaną jest równie smacznym pomysłem. Łatwo jest ją przetransportować jako przekąskę do pracy, którą można zjeść nawet na zimno.
Czy wiesz, że?
Kasza jaglana produkowana jest z ziaren prosa zwyczajnego. Dzięki badaniom archeologicznym wiadomo, że proso znane było ludziom już w czasach neolitu.
Dla urozmaicenia:
Kasza jaglana ze szpinakiem i fetą będzie smakować jeszcze lepiej gdy dodasz do niej pieczarki, ciecierzycę oraz pokrojoną w drobną kostkę dynię. Smacznego!