Kasza jaglana ze szpinakiem, cukinią i serem feta
NOWY PRZEPIS
łatwe
969 osób zapisało

Składniki
200 gramów
1 sztuka
150 gramów
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
2 łyżki
2 łyżki
500 mililitrów
100 gramów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Przygotuj kaszę jaglaną. Odmierzoną porcję przesyp na sitko, płucz kilkakrotnie w jak najcieplejszej wodzie, następnie przelej wrzątkiem, żeby straciła goryczkę. W garnku doprowadź wodę do wrzenia, dodaj trochę soli, wrzuć kaszę i gotuj 20 min, następnie pozostaw na kolejne 10 min pod przykryciem, by „doszła”.

Krok 2
W czasie gdy kasza jaglana będzie się gotować, umyj i wysusz wszystkie warzywa. Cebulę pokrój w piórka, cukinie i paprykę w średniej wielkości kostkę, a czosnek drobno posiekaj. Na dużą patelnię wlej trochę oleju. Gdy tłuszcz będzie dobrze nagrzany, wrzuć wszystkie pokrojone warzywa i podsmażaj, często mieszając. Gdy zaczną się rumienić dodaj 2 łyżki Fix Tortilla Meksykańska, jeszcze raz porządnie wymieszaj i smaż wszystko razem jeszcze przez chwilę.

Krok 3
W międzyczasie umyj i wysusz na ręczniku kuchennym świeży szpinak. Jeśli liście są bardzo duże, możesz je przekroić na pół. Do warzyw dodaj kaszę oraz suchy szpinak. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, podsmaż jeszcze przez chwilę i zdejmij z ognia. Danie przełóż na talerz lub do dużej miski, udekoruj pokrojonym w grubą kostkę serem feta i podawaj natychmiast, póki gorące.


Dobra rada:
Pełen smaku i aromatu szpinak z kaszą jaglaną możesz podawać z dodatkiem świeżych, drobno siekanych ziół np. pietruszką lub kolendrą. Zanim zaczniesz przygotowywać danie, nie zapomnij o dokładnym przepłukaniu kaszy w gorącej wodzie, która wyeliminuje gorzki posmak.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Smaki Świata Tortilla Meksykańska
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kasza jaglana ze szpinakiem, cukinią i serem feta
Kasza jaglana ze szpinakiem i fetą to pomysł na proste, ale bardzo kolorowe oraz wyjątkowo smaczne danie. Chcecie włączyć do jadłospisu większą ilość warzyw, lecz nie wiecie, jak się za to zabrać? Czasem najmniej skomplikowane rozwiązania są najlepsze! By przekonać się do warzyw, wystarczy podać je z odpowiednimi przyprawami oraz dodatkami.
Dla kogo?
Przy Waszym stole zasiadają niejadki i maruderzy, którzy na wszelką zieleninę patrzą krzywo? Od dziś pierwsi będą przybiegać do stołu i chwytać za sztućce. Kasza jaglana ze szpinakiem zachwyca wieloma barwami i niezwykłym aromatem, obok którego nie sposób przejść obojętnie.
Na jaką okazję?
Danie główne nie zawsze musi sprowadzać się do solidnego kawałka mięsa. Szpinak z kaszą jaglaną jest równie smacznym pomysłem. Łatwo jest ją przetransportować jako przekąskę do pracy, którą można zjeść nawet na zimno.
Czy wiesz, że?
Kasza jaglana produkowana jest z ziaren prosa zwyczajnego. Dzięki badaniom archeologicznym wiadomo, że proso znane było ludziom już w czasach neolitu.
Dla urozmaicenia:
Kasza jaglana ze szpinakiem i fetą będzie smakować jeszcze lepiej gdy dodasz do niej pieczarki, ciecierzycę oraz pokrojoną w drobną kostkę dynię. Smacznego!