Kasze w rozmaitej postaci znamy od dzieciństwa. Gotowały je nasze babcie i mamy a potem nagle, gdy w sklepach pojawiły się nowości, ryż i dziesiątki rozmaitych makaronów, o kaszach zapomnieliśmy. Teraz wraz z rosnącym zainteresowaniem zdrową żywnością, ale także tradycyjną, przebogatą kuchnią polską, kasze powracają w wielkim stylu. Wracamy do źródła. Kasze znów stają się modne, bo są proste w przygotowaniu, niedrogie, zdrowe i można z nich ugotować w zasadzie wszystko.

Kasza dla zdrowia
Kasze są bogatym źródłem błonnika i pełnowartościowej skrobi. No a do tego ten smak. Kasze mają dużo więcej smaku niż ryż czy makaron. W wielu daniach zastąpienie ryżu kaszą tworzy zupełnie nowe zaskakujące danie. Spróbujcie przygotować ristotto z kaszą. Kasza wnosi do tego klasycznego włoskiego dania uwodzicielską orzechową nutę i uroczą chrupkość.

Nie ma jednej receptury dla wszystkich kasz, niemniej jednak istnieje kilka zasad, które ułatwią Wam jej właściwe przygotowanie. Kasze przed gotowaniem warto przepłukać ciepłą, bieżącą wodą, pozbyć się łusek i pyłu, które mogą spowodować, że po ugotowaniu nie będzie sypka. Ponieważ kasze mają tendencje do przywierania do dna garnka dobrze je gotować w kąpieli wodnej, czyli w wewnętrznym garnku z wodą lub uprażyć w piekarniku. Prażenie nadaje dodatkowy smak i aromat. I pamiętajcie, że kasza zwiększa w trakcie gotowania objętość.

Innym dobrym sposobem na sypką kaszę jest przesmażenie jej przed gotowaniem w tłuszczu na patelni lub w garnku, w którym będziemy gotować. Gdy gotujemy kaszę proporcja wody do kaszy powinna być 2:1 czyli zalewamy szklankę kaszy dwiema szklankami wrzątku. To nie musi być woda. Kaszę ugotować można np. w bulionie. Kaszę jęczmienną i pęczak gotuję w nieco mniejszej ilości wody czyli 1,5:1 a kukurydzianą 1,7:1. Czas to także pojęcie względne. Kasza powinna wchłonąć płyn. To zajmuje mniej więcej 15-20 minut. Po tym czasie odstawiam kaszę pod przykryciem w ciepłe miejsce np. do lekko nagrzanego piekarnika na kolejne 20 min.

Kaszę jaglaną, gryczaną, perłową, w stosunku 1:1,5 – te kasze potrzebują nieco mniej wody. Kaszę kukurydzianą zawsze wsypuje na gotujący się płyn. Podobnie robię z kaszą manną, lecz ją na ogół gotuję na oko, czyli tak długo aż osiągnie właściwą konsystencję.

Krupnik po polsku
Czas: 60 minut
4 osoby

Składniki:
- 4 suszone grzyby
- Przyprawa w płynie Delikat Knorr
- Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr - 2 sztuki
- 150 g kaszy jęczmiennej
- 2 cebule
- 500 g ziemniaków
- tłuszcz
- natka pietruszki
- pieprz
- 1,7 l wody

Sposób przygotowania

Grzyby umyj, namocz i ugotuj. Następnie pokrój w kostkę. Obierz i pokrój ziemniaki w kostkę. Kaszę opłucz, zalej wrzącym wywarem z 1,7 litra wody i kostek Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr, gotuj na małym ogniu często mieszając. Pokrojone w kostkę ziemniaki dodaj do kaszy po około 20 minutach jej gotowania i gotuj do momentu, w którym będą miękkie. Pokrój drobno cebule i podsmaż. Dodaj do zupy wraz z grzybami i wywarem z grzybów. Chwilę pogotuj.

Zupę dopraw Przyprawą Delikat w płynie Knorr. Krupnik po polsku posyp posiekaną natką pietruszki i podaj zaraz po przyrządzeniu.