Jak ugotować kaszę pęczka do gulaszu, pieczeni lub zupy? Sprawdź, co zrobić, aby była odpowiednio miękka.

Jak ugotować kaszę pęczak na sypko?

- Odmierz ilość kaszy: standardowa szklanka (250 ml) będzie zawierała 2 duże lub 3 mniejsze porcje.

- Wypłucz pęczak: dokładnie, w zimnej wodzie. Użyj w tym celu durszlaka.

- Przygotuj wodę do gotowania: właściwą proporcją będzie dwukrotna jej ilość w porównaniu do suchego produktu. Kaszę wrzucaj bezpośrednio do gotującej się wody.

- Ugotuj kaszę pęczak pod przykryciem: lekko uchyl przykrywkę i zmniejsz ogień. Jeśli wolisz gotować bez przykrycia – pilnuj, aby woda nie wyparowała i w razie potrzeby dolewaj ją na bieżąco.

- Odczekaj ok. 18-20 minut: po tym czasie kasza powinna być ugotowana.

- Zadbaj, aby nadmiar wody został wchłonięty: garnek z pęczakiem owiń w koc na ok. 15-20 minut. Dzięki temu produkt stanie się miękki i sypki.

Warto pamiętać, że istnieją dwie odmiany kaszy pęczak. Oprócz klasycznej, występuje również w wersji obtaczanej (polerowanej). Tę pierwszą warto wcześniej namoczyć w wodzie na co najmniej godzinę – dzięki temu szybciej się ugotuje.

Jak ugotować kaszę pęczak, by zyskała bardziej wyrazisty smak? Przyrządź ją w drobiowym lub warzywnym bulionie. Zaserwuj aromatyczną zupę pomidorową z pęczakiem i bazylią, a na kolację podaj delikatną sałatkę z pęczakiem.