
Składniki
150 gramów
1 opakowanie
50 gramów
0.5 sztuki
2 łyżki
1 pęczek
0.25 sztuki
4 łyżki
2 sztuki
3 łyżki
3 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj sos – zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z sokiem z cytryny i oliwą z suszonych pomidorów.

Krok 2
Pęczak ugotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu i wystudź. Pomidory pokrój w paski, oliwki w krążki. Ogórka obierz ze skóry, przekrój wzdłuż na cztery części i wytnij pestki – pokrój w centymetrowej grubości kawałki.

Krok 3
Pieczywo porwij na mniejsze kawałki, czosnek posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę, przesmaż posiekany czosnek, a następnie dodaj kawałki pieczywa i opiecz je na złoty kolor.

Krok 4
W misce połącz pęczak oraz ogórki, pomidory i oliwki.

Krok 5
Dodaj przygotowany sos, całość dokładnie wymieszaj i wyłóż na półmisek. Dodaj pieczywo i listki pietruszki.


Dobra rada:
Zamiast natki pietruszki możesz użyć listków bazylii.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z pęczakiem
Pęczak to smaczny rodzaj kaszy jęczmiennej, doskonały jako dodatek do dań obiadowych, jak również sałatek. Jeśli połączysz go z suszonymi pomidorami, ogórkiem i czarnymi oliwkami oraz odpowiednio doprawisz, otrzymasz pyszną przekąskę na każdą okazję. Od sałatki z pęczakiem i suszonymi pomidorami trudno się oderwać!
Dla kogo? Jeśli jesteś miłośnikiem sałatek z dodatkiem kaszy, przygotuj tę z naszego przepisu: z pęczakiem i suszonymi pomidorami. Przekonaj się, jak wspaniale smakuje. Sałatka z kaszy pęczak i suszonych pomidorów to uniwersalna potrawa, która przypadnie do gustu także wegetarianom.
Na jaką okazję? Zrobienie sałatki z pęczakiem zajmuje mniej niż pół godziny. W jej skład wchodzą łatwo dostępne produkty, więc potraktuj ją jako sposób na błyskawiczny poczęstunek, gdy znajomi zapowiedzieli spontaniczną wizytę. Przygotowując sałatkę z kaszą pęczak i suszonymi pomidorami zacznij od ugotowania kaszy według wskazówek na opakowaniu, a następnie ją wystudź. Ogórek obierz ze skórki, podziel wzdłuż na cztery części i usuń z niego pestki. Oliwki przekrój na pół, a pomidory suszone w paski. Wymieszaj składniki i polej je sosem sałatkowym włoskim z suszonymi pomidorami.
Czy wiesz, że? Dopełnieniem sałatki z kaszą pęczak i pomidorami będą przyrządzone na patelni grzanki – aby je przygotować, najpierw na oliwie podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek, a potem dołącz chleb i przysmażaj do momentu, aż się zarumieni. Dodaj grzanki do włoskiej sałatki z pęczakiem i suszonymi pomidorami bezpośrednio przed zaserwowaniem.
Dla urozmaicenia: Bardzo łatwo jest uatrakcyjnić wygląd sałatki z kaszą pęczak i suszonymi pomidorami – wystarczy ozdobić ją listkami pietruszki lub bazylii.