Składniki
150 gramów
1 opakowanie
50 gramów
0.5 sztuki
2 łyżki
1 pęczek
0.25 sztuki
4 łyżki
2 sztuki
3 łyżki
3 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj sos – zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z sokiem z cytryny i oliwą z suszonych pomidorów.
Krok 2
Pęczak ugotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu i wystudź. Pomidory pokrój w paski, oliwki w krążki. Ogórka obierz ze skóry, przekrój wzdłuż na cztery części i wytnij pestki – pokrój w centymetrowej grubości kawałki.
Krok 3
Pieczywo porwij na mniejsze kawałki, czosnek posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę, przesmaż posiekany czosnek, a następnie dodaj kawałki pieczywa i opiecz je na złoty kolor.
Krok 4
W misce połącz pęczak oraz ogórki, pomidory i oliwki.
Krok 5
Dodaj przygotowany sos, całość dokładnie wymieszaj i wyłóż na półmisek. Dodaj pieczywo i listki pietruszki.
Dobra rada:
Zamiast natki pietruszki możesz użyć listków bazylii.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos sałatkowy Naturalnie Smaczne Włoski Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNa zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z pęczakiem
Pęczak to smaczny rodzaj kaszy jęczmiennej, doskonały jako dodatek do dań obiadowych, jak również sałatek. Jeśli połączysz go z suszonymi pomidorami, ogórkiem i czarnymi oliwkami oraz odpowiednio doprawisz, otrzymasz pyszną przekąskę na każdą okazję. Zacznij od ugotowania kaszy według wskazówek na opakowaniu, a następnie ją wystudź. Ogórek obierz ze skórki, podziel wzdłuż na cztery części i usuń z niego pestki. Oliwki przekrój na pół, a pomidory suszone w paski. Wymieszaj składniki i polej je sosem sałatkowym włoskim z suszonymi pomidorami. Dopełnieniem całości będą przyrządzone na patelni grzanki – aby je przygotować, najpierw na oliwie podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek, a potem dołącz chleb i przysmażaj do momentu, aż się zarumieni. Dodaj grzanki do włoskiej sałatki z pęczakiem i suszonymi pomidorami bezpośrednio przed zaserwowaniem. Danie ozdób także listkami pietruszki lub bazylii. Jeśli jesteś miłośnikiem sałatek z dodatkiem kaszy, przygotuj tę z naszego przepisu. Przekonaj się, jak wspaniale smakuje.