Indyjski gulasz z soczewicą i boczniakami
średnie
167 osób zapisało

Składniki
700 gramów
200 gramów
1 sztuka
250 gramów
3 łyżki
1 łyżeczka
1 sztuka
8 sztuk
1 sztuka
1 sztuka
5 łyżek
0.5 łyżeczki
1 szczypta
2 szczypty
5 łyżek
200 gramów
4 łyżki
4 łyżeczki
4 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Boczniki umyj pod bieżącą wodą [krótko, aby nie nasiąkły]. Pokrój je wzdłuż blaszek w paski i smaż 4 minutki na 2 łyżkach oliwy. Dodaj sos sojowy i cukier. Smaż, aż sos odparuje. Odłóż je na ręcznik papierowy do wyschnięcia.
Krok 2
Przygotuj warzywa: mocz soczewicę 10-15 minut, pokrój w kostkę cebulę, paprykę, suszone śliwki, pokrój w pół plastry marchew, posiekaj szczypiorek.
Krok 3
Na 3 łyżkach oliwy podsmaż cebulę. Do cebuli dodaj marchew, śliwki oraz paprykę. Podsmażaj je ok. 4 minuty.
Krok 4
Dodaj passatę, mleczko, soczewicę, sprasowany czosnek oraz wszystkie przyprawy.
Krok 5
Gotuj całość, aż warzywa będą al dente.
Krok 6
W między czasie ugotuj ryż według instrukcji i pokrój szczypiorek.
Krok 7
Gulasz podaj z ryżem i boczniakami. Do dekoracji posyp sezamem, orzeszkami i szczypiorkiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej