Indyjski gulasz z soczewicą i boczniakami
średnie
157 osób zapisało

Składniki
700 gramów
200 gramów
1 sztuka
250 gramów
3 łyżki
1 łyżeczka
1 sztuka
8 sztuk
1 sztuka
1 sztuka
5 łyżek
0.5 łyżeczki
1 szczypta
2 szczypty
5 łyżek
200 gramów
4 łyżki
4 łyżeczki
4 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Boczniki umyj pod bieżącą wodą [krótko, aby nie nasiąkły]. Pokrój je wzdłuż blaszek w paski i smaż 4 minutki na 2 łyżkach oliwy. Dodaj sos sojowy i cukier. Smaż, aż sos odparuje. Odłóż je na ręcznik papierowy do wyschnięcia.
Krok 2
Przygotuj warzywa: mocz soczewicę 10-15 minut, pokrój w kostkę cebulę, paprykę, suszone śliwki, pokrój w pół plastry marchew, posiekaj szczypiorek.
Krok 3
Na 3 łyżkach oliwy podsmaż cebulę. Do cebuli dodaj marchew, śliwki oraz paprykę. Podsmażaj je ok. 4 minuty.
Krok 4
Dodaj passatę, mleczko, soczewicę, sprasowany czosnek oraz wszystkie przyprawy.
Krok 5
Gotuj całość, aż warzywa będą al dente.
Krok 6
W między czasie ugotuj ryż według instrukcji i pokrój szczypiorek.
Krok 7
Gulasz podaj z ryżem i boczniakami. Do dekoracji posyp sezamem, orzeszkami i szczypiorkiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej