Indyjski gulasz z soczewicą i boczniakami
średnie
156 osób zapisało

Składniki
700 gramów
200 gramów
1 sztuka
250 gramów
3 łyżki
1 łyżeczka
1 sztuka
8 sztuk
1 sztuka
1 sztuka
5 łyżek
0.5 łyżeczki
1 szczypta
2 szczypty
5 łyżek
200 gramów
4 łyżki
4 łyżeczki
4 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Boczniki umyj pod bieżącą wodą [krótko, aby nie nasiąkły]. Pokrój je wzdłuż blaszek w paski i smaż 4 minutki na 2 łyżkach oliwy. Dodaj sos sojowy i cukier. Smaż, aż sos odparuje. Odłóż je na ręcznik papierowy do wyschnięcia.
Krok 2
Przygotuj warzywa: mocz soczewicę 10-15 minut, pokrój w kostkę cebulę, paprykę, suszone śliwki, pokrój w pół plastry marchew, posiekaj szczypiorek.
Krok 3
Na 3 łyżkach oliwy podsmaż cebulę. Do cebuli dodaj marchew, śliwki oraz paprykę. Podsmażaj je ok. 4 minuty.
Krok 4
Dodaj passatę, mleczko, soczewicę, sprasowany czosnek oraz wszystkie przyprawy.
Krok 5
Gotuj całość, aż warzywa będą al dente.
Krok 6
W między czasie ugotuj ryż według instrukcji i pokrój szczypiorek.
Krok 7
Gulasz podaj z ryżem i boczniakami. Do dekoracji posyp sezamem, orzeszkami i szczypiorkiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej