Indyjski gulasz z soczewicą i boczniakami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Indyjski gulasz z soczewicą i boczniakami

Autor: DIETETYK DietaAli

ratingratingratingratingrating

7

55 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

42 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

151 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

200 gramów

1 sztuka

250 gramów

3 łyżki

1 łyżeczka

1 sztuka

8 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

5 łyżek

0.5 łyżeczki

1 szczypta

2 szczypty

5 łyżek

200 gramów

4 łyżki

4 łyżeczki

4 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Boczniki umyj pod bieżącą wodą [krótko, aby nie nasiąkły]. Pokrój je wzdłuż blaszek w paski i smaż 4 minutki na 2 łyżkach oliwy. Dodaj sos sojowy i cukier. Smaż, aż sos odparuje. Odłóż je na ręcznik papierowy do wyschnięcia.

Krok 2

Przygotuj warzywa: mocz soczewicę 10-15 minut, pokrój w kostkę cebulę, paprykę, suszone śliwki, pokrój w pół plastry marchew, posiekaj szczypiorek.

Krok 3

Na 3 łyżkach oliwy podsmaż cebulę. Do cebuli dodaj marchew, śliwki oraz paprykę. Podsmażaj je ok. 4 minuty.

Krok 4

Dodaj passatę, mleczko, soczewicę, sprasowany czosnek oraz wszystkie przyprawy.

Krok 5

Gotuj całość, aż warzywa będą al dente.

Krok 6

W między czasie ugotuj ryż według instrukcji i pokrój szczypiorek.

Krok 7

Gulasz podaj z ryżem i boczniakami. Do dekoracji posyp sezamem, orzeszkami i szczypiorkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Indyjski gulasz z soczewicą i boczniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Indyjski gulasz z soczewicą i boczniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Indyjski gulasz z soczewicą i boczniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Indyjski gulasz z soczewicą i boczniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Indyjski gulasz z soczewicą i boczniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Indyjski gulasz z soczewicą i boczniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Indyjski gulasz z soczewicą i boczniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Indyjski gulasz z soczewicą i boczniakami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej