Indyjski gulasz z soczewicą i boczniakami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Indyjski gulasz z soczewicą i boczniakami

Autor: DIETETYK DietaAli

ratingratingratingratingrating

9

heart
56 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

56 osób wydrukowało

Pobierz pdf

169 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

200 gramów

1 sztuka

250 gramów

3 łyżki

1 łyżeczka

1 sztuka

8 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

5 łyżek

0.5 łyżeczki

1 szczypta

2 szczypty

5 łyżek

200 gramów

4 łyżki

4 łyżeczki

4 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Boczniki umyj pod bieżącą wodą [krótko, aby nie nasiąkły]. Pokrój je wzdłuż blaszek w paski i smaż 4 minutki na 2 łyżkach oliwy. Dodaj sos sojowy i cukier. Smaż, aż sos odparuje. Odłóż je na ręcznik papierowy do wyschnięcia.

Krok 2

Przygotuj warzywa: mocz soczewicę 10-15 minut, pokrój w kostkę cebulę, paprykę, suszone śliwki, pokrój w pół plastry marchew, posiekaj szczypiorek.

Krok 3

Na 3 łyżkach oliwy podsmaż cebulę. Do cebuli dodaj marchew, śliwki oraz paprykę. Podsmażaj je ok. 4 minuty.

Krok 4

Dodaj passatę, mleczko, soczewicę, sprasowany czosnek oraz wszystkie przyprawy.

Krok 5

Gotuj całość, aż warzywa będą al dente.

Krok 6

W między czasie ugotuj ryż według instrukcji i pokrój szczypiorek.

Krok 7

Gulasz podaj z ryżem i boczniakami. Do dekoracji posyp sezamem, orzeszkami i szczypiorkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Indyjski gulasz z soczewicą i boczniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Indyjski gulasz z soczewicą i boczniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Indyjski gulasz z soczewicą i boczniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Indyjski gulasz z soczewicą i boczniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Indyjski gulasz z soczewicą i boczniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Indyjski gulasz z soczewicą i boczniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Indyjski gulasz z soczewicą i boczniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Indyjski gulasz z soczewicą i boczniakami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej