
Składniki
750 gramów
1 sztuka
0.5 szklanki
1 sztuka
2 sztuki
2.5 szklanki
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
1.5 szklanki
1 łyżeczka
1 sztuka
1 łyżeczka
1 pęczek
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomidory, paprykę, czosnek i cebulę pokrój na mniejsze kawałki. Włóż warzywa do naczynia miksującego i je rozdrobnij 20s/obr. 6, przełóż do oddzielnej miseczki.
Krok 2
Do naczynia miksującego wlej ocet i dodaj cukier. Zredukuj 10 min/Varoma/obr.2
Krok 3
Teraz dodaj ponownie warzywa, wszystkie przyprawy, rodzynki i gotuj 15min/100C/obroty wsteczne/obr.2
Krok 4
Natkę pietruszki posiekaj i dodaj na końcu do chutneya. Wymieszaj kopystką i przechowuj w słoikach. Chutney będzie świeży przez ok dwa tygodnie. Możesz słoiki pasteryzować i wtedy używać chutneya nawet przez kilka miesięcy.

Dobra rada:
Doskonale pasuje do pieczonych i grillowanych mięs, a także np. deski serów.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa płatki chili z wędzoną papryką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuKutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chutney pomidorowy
Chutney to bardzo gęsty, warzywny sos, wywodzący się z kuchni indyjskiej. Jego smak powinien być wzbogacony słodkim akcentem, dlatego postawiliśmy na rodzynki. Z dodatkiem ryżu lub kaszy zamienicie chutney pomidorowy w znakomite danie obiadowe.
Dla kogo?
Wegetarianie i weganie mogą już zacierać ręce, bowiem ten wieloskładnikowy, aromatyczny pomidorowy przysmak fantastycznie urozmaici codzienne posiłki.
Na jaką okazję?
Ogrodowe przyjęcie przy grillu? Jako dodatek do frykasów z rusztu wybierajcie nie tylko musztardę i ketchup. Indyjska nuta sosu pomidorowego chutney uprzyjemni każde garden party.
Czy wiesz, że?
Polskim odpowiednikiem potrawy chutney jest gąszcz – nieco zapomniany specjał, który pojawiał się na stołach zamożnych obywateli już w XVII wieku.
Dla urozmaicenia:
W sosach typu chutney pomidorowy mile widziane są owocowe dodatki. Dużym wzięciem cieszą się mango, śliwki i czereśnie.