Chutney pomidorowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chutney pomidorowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
15 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

25 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

750 gramów

1 sztuka

0.5 szklanki

1 sztuka

2 sztuki

2.5 szklanki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

1.5 szklanki

1 łyżeczka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 pęczek

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidory, paprykę, czosnek i cebulę pokrój na mniejsze kawałki. Włóż warzywa do naczynia miksującego i je rozdrobnij 20s/obr. 6, przełóż do oddzielnej miseczki.

Krok 2

Do naczynia miksującego wlej ocet i dodaj cukier. Zredukuj 10 min/Varoma/obr.2

Krok 3

Teraz dodaj ponownie warzywa, wszystkie przyprawy, rodzynki i gotuj 15min/100C/obroty wsteczne/obr.2

Krok 4

Natkę pietruszki posiekaj i dodaj na końcu do chutneya. Wymieszaj kopystką i przechowuj w słoikach. Chutney będzie świeży przez ok dwa tygodnie. Możesz słoiki pasteryzować i wtedy używać chutneya nawet przez kilka miesięcy.

przepisy.pl

Dobra rada:

Doskonale pasuje do pieczonych i grillowanych mięs, a także np. deski serów.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chutney pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chutney pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chutney pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chutney pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chutney pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chutney pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chutney pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chutney pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chutney pomidorowyChutney pomidorowy

Chutney to bardzo gęsty, warzywny sos, wywodzący się z kuchni indyjskiej. Jego smak powinien być wzbogacony słodkim akcentem, dlatego postawiliśmy na rodzynki. Z dodatkiem ryżu lub kaszy zamienicie chutney pomidorowy w znakomite danie obiadowe.

Dla kogo?

Wegetarianie i weganie mogą już zacierać ręce, bowiem ten wieloskładnikowy, aromatyczny pomidorowy przysmak fantastycznie urozmaici codzienne posiłki.

Na jaką okazję?

Ogrodowe przyjęcie przy grillu? Jako dodatek do frykasów z rusztu wybierajcie nie tylko musztardę i ketchup. Indyjska nuta sosu pomidorowego chutney uprzyjemni każde garden party.

Czy wiesz, że?

Polskim odpowiednikiem potrawy chutney jest gąszcz – nieco zapomniany specjał, który pojawiał się na stołach zamożnych obywateli już w XVII wieku.

Dla urozmaicenia:

W sosach typu chutney pomidorowy mile widziane są owocowe dodatki. Dużym wzięciem cieszą się mango, śliwki i czereśnie.