
Składniki
750 gramów
1 sztuka
0.5 szklanki
1 sztuka
2 sztuki
2.5 szklanki
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
1.5 szklanki
1 łyżeczka
1 sztuka
1 łyżeczka
1 pęczek
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomidory, paprykę, czosnek i cebulę pokrój na mniejsze kawałki. Włóż warzywa do naczynia miksującego i je rozdrobnij 20s/obr. 6, przełóż do oddzielnej miseczki.
Krok 2
Do naczynia miksującego wlej ocet i dodaj cukier. Zredukuj 10 min/Varoma/obr.2
Krok 3
Teraz dodaj ponownie warzywa, wszystkie przyprawy, rodzynki i gotuj 15min/100C/obroty wsteczne/obr.2
Krok 4
Natkę pietruszki posiekaj i dodaj na końcu do chutneya. Wymieszaj kopystką i przechowuj w słoikach. Chutney będzie świeży przez ok dwa tygodnie. Możesz słoiki pasteryzować i wtedy używać chutneya nawet przez kilka miesięcy.

Dobra rada:
Doskonale pasuje do pieczonych i grillowanych mięs, a także np. deski serów.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa płatki chili z wędzoną papryką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chutney pomidorowy
Chutney to bardzo gęsty, warzywny sos, wywodzący się z kuchni indyjskiej. Jego smak powinien być wzbogacony słodkim akcentem, dlatego postawiliśmy na rodzynki. Z dodatkiem ryżu lub kaszy zamienicie chutney pomidorowy w znakomite danie obiadowe.
Dla kogo?
Wegetarianie i weganie mogą już zacierać ręce, bowiem ten wieloskładnikowy, aromatyczny pomidorowy przysmak fantastycznie urozmaici codzienne posiłki.
Na jaką okazję?
Ogrodowe przyjęcie przy grillu? Jako dodatek do frykasów z rusztu wybierajcie nie tylko musztardę i ketchup. Indyjska nuta sosu pomidorowego chutney uprzyjemni każde garden party.
Czy wiesz, że?
Polskim odpowiednikiem potrawy chutney jest gąszcz – nieco zapomniany specjał, który pojawiał się na stołach zamożnych obywateli już w XVII wieku.
Dla urozmaicenia:
W sosach typu chutney pomidorowy mile widziane są owocowe dodatki. Dużym wzięciem cieszą się mango, śliwki i czereśnie.