
Składniki
150 gramów
1 opakowanie
80 gramów
2 sztuki
10 gramów
1 łyżka
1 sztuka
0.5 pęczka
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulkę i czosnek pokrój drobno. Podsmaż na oliwie. Dodaj fix Knorr, smaż jeszcze 1 minutę i odstaw na bok. Wyciśnij sok z cytryny i posiekaj kolendrę.
Krok 2
Odcedź i rozgnieć ciecierzycę. Dodaj olej sezamowy, kolendrę, sok z cytryny, podsmażoną cebulę. Połącz wszystko razem i dokładnie wymieszaj.
Krok 3
Awokado obierz, pozbądź się pestki i miąższ rozgnieć. Połącz z masą z ciecierzycy.
Krok 4
Następnie uformuj w dłoniach burgery i smaż na patelni aż będą złociste i rumiane. Podawaj z kiełkami.

Dobra rada:
Podawaj w bułce burgerowej i np. z sałatką.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wegański burger
Mięsożercy już od dawna nie mają monopolu na burgery. Warzywne warianty tego popularnego dania smakują wszystkim, niezależnie od przekonań i wybranych jadłospisów. Wegański burger z ciecierzycą i awokado prezentuje się zjawiskowo, a liczba dodatków, które można do niego wybrać, jest ogromna.
Dla kogo?
Przede wszystkim dla wegan i wegetarian, ale nie tylko! Przecież warzyw na talerzu nigdy dość. Nawet najwięksi sceptycy dadzą się przekonać, że wegański burger śmiało może konkurować z klasycznym kotletem mielonym.
Na jaką okazję?
Nie potrzeba specjalnych pretekstów, by raz na czas przygotować menu bez mięsa. Wegańskie burgery będą nieodzowne, gdy przy stole pojawią się zwolennicy diet roślinnych. Miejcie to na uwadze, planując przyjęcie.
Czy wiesz, że?
Ciecierzyca bywa nazywana fasolką garbanzo. Jej nieduże, okrągłe i jasne ziarna cieszą się dużą popularnością na Bliskim Wschodzie oraz w krajach położonych nad Morzem Śródziemnym.
Dla urozmaicenia:
Jeśli nie uda Wam się kupić awokado, wegańskiego burgera możecie wzbogacić smakiem podsmażonej lub pieczonej marchewki, startej na dużych oczkach.