
Składniki
150 gramów
1 opakowanie
80 gramów
2 sztuki
10 gramów
1 łyżka
1 sztuka
0.5 pęczka
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulkę i czosnek pokrój drobno. Podsmaż na oliwie. Dodaj fix Knorr, smaż jeszcze 1 minutę i odstaw na bok. Wyciśnij sok z cytryny i posiekaj kolendrę.
Krok 2
Odcedź i rozgnieć ciecierzycę. Dodaj olej sezamowy, kolendrę, sok z cytryny, podsmażoną cebulę. Połącz wszystko razem i dokładnie wymieszaj.
Krok 3
Awokado obierz, pozbądź się pestki i miąższ rozgnieć. Połącz z masą z ciecierzycy.
Krok 4
Następnie uformuj w dłoniach burgery i smaż na patelni aż będą złociste i rumiane. Podawaj z kiełkami.

Dobra rada:
Podawaj w bułce burgerowej i np. z sałatką.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wegański burger
Mięsożercy już od dawna nie mają monopolu na burgery. Warzywne warianty tego popularnego dania smakują wszystkim, niezależnie od przekonań i wybranych jadłospisów. Wegański burger z ciecierzycą i awokado prezentuje się zjawiskowo, a liczba dodatków, które można do niego wybrać, jest ogromna.
Dla kogo?
Przede wszystkim dla wegan i wegetarian, ale nie tylko! Przecież warzyw na talerzu nigdy dość. Nawet najwięksi sceptycy dadzą się przekonać, że wegański burger śmiało może konkurować z klasycznym kotletem mielonym.
Na jaką okazję?
Nie potrzeba specjalnych pretekstów, by raz na czas przygotować menu bez mięsa. Wegańskie burgery będą nieodzowne, gdy przy stole pojawią się zwolennicy diet roślinnych. Miejcie to na uwadze, planując przyjęcie.
Czy wiesz, że?
Ciecierzyca bywa nazywana fasolką garbanzo. Jej nieduże, okrągłe i jasne ziarna cieszą się dużą popularnością na Bliskim Wschodzie oraz w krajach położonych nad Morzem Śródziemnym.
Dla urozmaicenia:
Jeśli nie uda Wam się kupić awokado, wegańskiego burgera możecie wzbogacić smakiem podsmażonej lub pieczonej marchewki, startej na dużych oczkach.