Wege burger - przepis wegański: hamburger | Przepisy.pl pixel

Wegański burger

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
261 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

100 osób wydrukowało

Pobierz pdf

221 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 opakowanie

80 gramów

2 sztuki

10 gramów

1 łyżka

1 sztuka

0.5 pęczka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulkę i czosnek pokrój drobno. Podsmaż na oliwie. Dodaj fix Knorr, smaż jeszcze 1 minutę i odstaw na bok. Wyciśnij sok z cytryny i posiekaj kolendrę.

Krok 2

Odcedź i rozgnieć ciecierzycę. Dodaj olej sezamowy, kolendrę, sok z cytryny, podsmażoną cebulę. Połącz wszystko razem i dokładnie wymieszaj.

Krok 3

Awokado obierz, pozbądź się pestki i miąższ rozgnieć. Połącz z masą z ciecierzycy.

Krok 4

Następnie uformuj w dłoniach burgery i smaż na patelni aż będą złociste i rumiane. Podawaj z kiełkami.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj w bułce burgerowej i np. z sałatką.

7

Opinie o przepisie

  • Agnieszka

    Agnieszka , 31.01.2024

    Bardzo smaczne kotlety. Do farszu dodałam jeszcze jajko surowe i łyżkę bułki tartej. Pyszne. Polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Martyna

    Martyna , 30.06.2021

    TAK. Dziś tańsza propozycja, pozycji z Maka Gwarantuję, od czytania narobisz sobie smaka Bułki szykujemy, delikatnie podsmażamy A następnie kotleta z naszych składników sklejamy Ciecierzyca dzisiaj głównym aktorem Ale odcedź ją najpierw, nie bądź amatorem dolej odrobinę oleju sezamowego Zakrapiaj dawką soku cytrynowego Daj trochę kolendry i cebulki z przyprawami a potem nieco skrobi - mieszamy! A do naszej masy, na pyszne kotlety Dodaj awokado, ma same zalety! Ulep kotleta i na patelnię wrzuć Nie będziesz musiał się już więcej w McDonaldzie truć Wszystko estetycznie, w wieżowiec układamy Następnie sosem Mango-Chilli polewamy Rozgnieć mango, pół łyżeczki chilli daj Uwierz, niebo w gębie, na talerzu raj!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Lemko

    Monika Lemko , 30.06.2021

    TAK. burgery często kojarzą mi się olbrzymią ilością kalorii, te jednak zachęcają do spróbowania, a awokado i ciecierzycę uwielbiam, ten przepis jest idealnie dla mnie. PYCHA :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 29.06.2021

    TAK. Ależ tu dużo dobrego, ja czasami wkładam kotleta sojowego! Równie fajnie wygląda i smakuje, a za powyższy przepis - dziękuję :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 22.06.2021

    TAK. Z racji tego, że jestem fanką kaszy jaglanej - zmodyfikuję nieco przepis na wegańskiego burgera - bazując na tej właśnie kaszy dodanej. Dlatego - moi mili, gotując kaszę, mieszając ją z podsmażoną cebulką, posiekaną natką pietruszki, startym żółtym serem… mega pyszne wypełnienie burgera byśmy stworzyli. Dzięki kaszy jaglanej wspomniana wersja tę zaletę ma, że organizm wzorowo odkwasza. A przy tym smakuje pierwsza klasa, MINIMUM trudności, MAX kulinarnej przyjemności – to maksyma nasza!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 03.06.2021

    TAK. Bardzo smakują mi wegańskie burgery. Ja postanowiłam, że do masy z ciecierzycy i awokado dodam jeszcze 1/4 puszki kukurydzy. Nie obędzie się też bez łyżki siemienia lnianego, wędzonej papryki, kilku kropel tabasco i pieprzu cayenne. Lubię ostry smak! Zamiast oleju sezamowego użyję olej lniany, gdyż ten mam zawsze w kuchni! Będzie się działo! Na bogato! Burgery podam w bułkach grahamkach z kilkoma liśćmi sałaty i hummusem. Pychota!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 03.06.2021

    Bardzo smakują mi wegańskie burgery. Ja postanowiłam, że do masy z ciecierzycy i awokado dodam jeszcze 1/4 puszki kukurydzy. Nie obędzie się też bez łyżki siemienia lnianego, wędzonej papryki, kilku kropel tabasco i pieprzu cayenne. Lubię ostry smak! Zamiast oleju sezamowego użyję olej lniany, gdyż ten mam zawsze w kuchni! Będzie się działo! Na bogato! Burgery podam w bułkach grahamkach z kilkoma liśćmi sałaty i hummusem. Pychota!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegański burger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegański burger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegański burger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegański burger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegański burger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegański burger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegański burger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegański burger - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wegański burgerWegański burger

Mięsożercy już od dawna nie mają monopolu na burgery. Warzywne warianty tego popularnego dania smakują wszystkim, niezależnie od przekonań i wybranych jadłospisów. Wegański burger z ciecierzycą i awokado prezentuje się zjawiskowo, a liczba dodatków, które można do niego wybrać, jest ogromna.

Dla kogo?

Przede wszystkim dla wegan i wegetarian, ale nie tylko! Przecież warzyw na talerzu nigdy dość. Nawet najwięksi sceptycy dadzą się przekonać, że wegański burger śmiało może konkurować z klasycznym kotletem mielonym.

Na jaką okazję?

Nie potrzeba specjalnych pretekstów, by raz na czas przygotować menu bez mięsa. Wegańskie burgery będą nieodzowne, gdy przy stole pojawią się zwolennicy diet roślinnych. Miejcie to na uwadze, planując przyjęcie.

Czy wiesz, że?

Ciecierzyca bywa nazywana fasolką garbanzo. Jej nieduże, okrągłe i jasne ziarna cieszą się dużą popularnością na Bliskim Wschodzie oraz w krajach położonych nad Morzem Śródziemnym.

Dla urozmaicenia:

Jeśli nie uda Wam się kupić awokado, wegańskiego burgera możecie wzbogacić smakiem podsmażonej lub pieczonej marchewki, startej na dużych oczkach.