Wegański burger przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wegański burger

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

46 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

80 gramów

2 sztuki

10 gramów

1 łyżka

1 sztuka

0.5 pęczka

10 gramów

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulkę i czosnek pokrój drobno. Podsmaż na oliwie. Dodaj przyprawy Knorr, smaż jeszcze 1 minutę i odstaw na bok. Wyciśnij sok z cytryny i posiekaj kolendrę.

Krok 2

Odcedź i rozgnieć ciecierzycę. Dodaj olej sezamowy, kolendrę, sok z cytryny, podsmażoną cebulę z przyprawami oraz skrobię. Połącz wszystko razem i dokładnie wymieszaj.

Krok 3

Awokado obierz, pozbądź się pestki i miąższ rozgnieć. Połącz z masą z ciecierzycy.

Krok 4

Następnie uformuj w dłoniach burgery i smaż na patelni aż będą złociste i rumiane. Podawaj z kiełkami.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj w bułce burgerowej i np. z sałatką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegański burger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegański burger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegański burger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegański burger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegański burger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegański burger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegański burger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wegański burgerWegański burger

Mięsożercy już od dawna nie mają monopolu na burgery. Warzywne warianty tego popularnego dania smakują wszystkim, niezależnie od przekonań i wybranych jadłospisów. Wegański burger z ciecierzycą i awokado prezentuje się zjawiskowo, a liczba dodatków, które można do niego wybrać, jest ogromna.

Dla kogo?

Przede wszystkim dla wegan i wegetarian, ale nie tylko! Przecież warzyw na talerzu nigdy dość. Nawet najwięksi sceptycy dadzą się przekonać, że wegański burger śmiało może konkurować z klasycznym kotletem mielonym.

Na jaką okazję?

Nie potrzeba specjalnych pretekstów, by raz na czas przygotować menu bez mięsa. Wegańskie burgery będą nieodzowne, gdy przy stole pojawią się zwolennicy diet roślinnych. Miejcie to na uwadze, planując przyjęcie.

Czy wiesz, że?

Ciecierzyca bywa nazywana fasolką garbanzo. Jej nieduże, okrągłe i jasne ziarna cieszą się dużą popularnością na Bliskim Wschodzie oraz w krajach położonych nad Morzem Śródziemnym.

Dla urozmaicenia:

Jeśli nie uda Wam się kupić awokado, wegańskiego burgera możecie wzbogacić smakiem podsmażonej lub pieczonej marchewki, startej na dużych oczkach.