Warzywny burger przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Warzywny burger

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

128 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

74 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

50 gramów

400 mililitrów

1 sztuka

1 łyżeczka

1 sztuka

1 puszka

150 gramów

150 gramów

6 łyżek

4 sztuki

4 listków

4 sztuki

1 garść

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Komosę ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta w wodzie z dodatkiem kostki Knorr. Jak będzie miękka odcedź i odstaw do ostygnięcia.

Krok 2

Oczyść listki jarmużu i szpinaku. Następnie posiekaj drobno.

Krok 3

Odcedź ciecierzycę oraz fasolkę i rozgnieć nieco. Połącz z komosą, siekanymi listkami i dopraw przyprawami Knorr. Dodaj mąkę i wszystko wymieszaj.

Krok 4

Formuj w dłoniach burgery i odstaw je w chłodnym miejscu na 15 minut. W między czasie umyj i osusz sałatę. Pomidorki pokrój na plasterki.

Krok 5

Burgery smaż na dobrze rozgrzanej patelni z olejem po ok 4-5 minut z każdej strony.

Krok 6

Gotowe burgery układaj na bułeczkach. Na wierzchu połóż liście sałaty oraz plasterki pomidorków. Udekoruj kiełkami.

przepisy.pl

Dobra rada:

Burgery podawaj z sosem aioli lub majonezem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warzywny burger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warzywny burger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warzywny burger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warzywny burger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warzywny burger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warzywny burger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warzywny burger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Warzywny burger - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warzywny burgerWarzywny burger

Szukacie niezawodnego sposobu na atrakcyjne podanie warzyw? Zamieńcie je w roślinne burgery – w tej formie nikt im się nie oprze. Idealna metoda na wprowadzenie do jadłospisu mniej oczywistych produktów. W jednym przepisie znajdziecie ciecierzycę, fasolkę mung, szpinak, jarmuż, sałatę, pomarańczowe pomidory, a całość zostanie ukoronowana solidną porcją kiełków. Czas na degustację warzywnych burgerów!

Dla kogo?

Uzupełnieniem warzywnego burgera jest komosa ryżowa. To kolejny składnik, o którym w ostatnich latach głośno, a pewnie jeszcze nie każdy miał okazję komosy spróbować. Nic straconego!

Na jaką okazję?

Zawsze jest dobra pora na kolorowe i pyszne burgery warzywne. Podane na kolację będą wstępem do wieczornego relaksu po męczącym dniu. W weekend planujecie zaprosić gości na obiad? Burgery warzywne to strzał w dziesiątkę.

Czy wiesz, że?

Komosa ryżowa funkcjonuje również pod nazwą „quinoa”. Pomimo tego, że w kuchni bywa wykorzystywana jako zamiennik ryżu lub kaszy, pod względem botanicznym znacznie bliżej jej do buraka, boćwiny i szpinaku.

Dla urozmaicenia:

Przed wyłożeniem burgerów na talerze, bułki warto przekroić na pół i umieścić na kilka minut w piekarniku. Ciepłe będą smaczniejsze. Manewr ten zapobiega także wchłonięciu przez pieczywo większości użytego sosu.