Warzywny burger przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Warzywny burger

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
134 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

40 osób wydrukowało

Pobierz pdf

82 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

50 gramów

400 mililitrów

1 sztuka

1 łyżeczka

1 sztuka

1 puszka

150 gramów

150 gramów

6 łyżek

4 sztuki

4 listków

4 sztuki

1 garść

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Komosę ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta w wodzie z dodatkiem kostki Knorr. Jak będzie miękka odcedź i odstaw do ostygnięcia.

Krok 2

Oczyść listki jarmużu i szpinaku. Następnie posiekaj drobno.

Krok 3

Odcedź ciecierzycę oraz fasolkę i rozgnieć nieco. Połącz z komosą, siekanymi listkami i dopraw przyprawami Knorr. Dodaj mąkę i wszystko wymieszaj.

Krok 4

Formuj w dłoniach burgery i odstaw je w chłodnym miejscu na 15 minut. W między czasie umyj i osusz sałatę. Pomidorki pokrój na plasterki.

Krok 5

Burgery smaż na dobrze rozgrzanej patelni z olejem po ok 4-5 minut z każdej strony.

Krok 6

Gotowe burgery układaj na bułeczkach. Na wierzchu połóż liście sałaty oraz plasterki pomidorków. Udekoruj kiełkami.

przepisy.pl

Dobra rada:

Burgery podawaj z sosem aioli lub majonezem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warzywny burger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warzywny burger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warzywny burger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warzywny burger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warzywny burger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warzywny burger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warzywny burger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Warzywny burger - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warzywny burgerWarzywny burger

Szukacie niezawodnego sposobu na atrakcyjne podanie warzyw? Zamieńcie je w roślinne burgery – w tej formie nikt im się nie oprze. Idealna metoda na wprowadzenie do jadłospisu mniej oczywistych produktów. W jednym przepisie znajdziecie ciecierzycę, fasolkę mung, szpinak, jarmuż, sałatę, pomarańczowe pomidory, a całość zostanie ukoronowana solidną porcją kiełków. Czas na degustację warzywnych burgerów!

Dla kogo?

Uzupełnieniem warzywnego burgera jest komosa ryżowa. To kolejny składnik, o którym w ostatnich latach głośno, a pewnie jeszcze nie każdy miał okazję komosy spróbować. Nic straconego!

Na jaką okazję?

Zawsze jest dobra pora na kolorowe i pyszne burgery warzywne. Podane na kolację będą wstępem do wieczornego relaksu po męczącym dniu. W weekend planujecie zaprosić gości na obiad? Burgery warzywne to strzał w dziesiątkę.

Czy wiesz, że?

Komosa ryżowa funkcjonuje również pod nazwą „quinoa”. Pomimo tego, że w kuchni bywa wykorzystywana jako zamiennik ryżu lub kaszy, pod względem botanicznym znacznie bliżej jej do buraka, boćwiny i szpinaku.

Dla urozmaicenia:

Przed wyłożeniem burgerów na talerze, bułki warto przekroić na pół i umieścić na kilka minut w piekarniku. Ciepłe będą smaczniejsze. Manewr ten zapobiega także wchłonięciu przez pieczywo większości użytego sosu.