
Składniki
50 gramów
400 mililitrów
1 sztuka
1 łyżeczka
1 sztuka
1 puszka
150 gramów
150 gramów
6 łyżek
4 sztuki
4 listków
4 sztuki
1 garść
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Komosę ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta w wodzie z dodatkiem kostki Knorr. Jak będzie miękka odcedź i odstaw do ostygnięcia.
Krok 2
Oczyść listki jarmużu i szpinaku. Następnie posiekaj drobno.
Krok 3
Odcedź ciecierzycę oraz fasolkę i rozgnieć nieco. Połącz z komosą, siekanymi listkami i dopraw przyprawami Knorr. Dodaj mąkę i wszystko wymieszaj.
Krok 4
Formuj w dłoniach burgery i odstaw je w chłodnym miejscu na 15 minut. W między czasie umyj i osusz sałatę. Pomidorki pokrój na plasterki.
Krok 5
Burgery smaż na dobrze rozgrzanej patelni z olejem po ok 4-5 minut z każdej strony.
Krok 6
Gotowe burgery układaj na bułeczkach. Na wierzchu połóż liście sałaty oraz plasterki pomidorków. Udekoruj kiełkami.

Dobra rada:
Burgery podawaj z sosem aioli lub majonezem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Warzywny burger
Szukacie niezawodnego sposobu na atrakcyjne podanie warzyw? Zamieńcie je w roślinne burgery – w tej formie nikt im się nie oprze. Idealna metoda na wprowadzenie do jadłospisu mniej oczywistych produktów. W jednym przepisie znajdziecie ciecierzycę, fasolkę mung, szpinak, jarmuż, sałatę, pomarańczowe pomidory, a całość zostanie ukoronowana solidną porcją kiełków. Czas na degustację warzywnych burgerów!
Dla kogo?
Uzupełnieniem warzywnego burgera jest komosa ryżowa. To kolejny składnik, o którym w ostatnich latach głośno, a pewnie jeszcze nie każdy miał okazję komosy spróbować. Nic straconego!
Na jaką okazję?
Zawsze jest dobra pora na kolorowe i pyszne burgery warzywne. Podane na kolację będą wstępem do wieczornego relaksu po męczącym dniu. W weekend planujecie zaprosić gości na obiad? Burgery warzywne to strzał w dziesiątkę.
Czy wiesz, że?
Komosa ryżowa funkcjonuje również pod nazwą „quinoa”. Pomimo tego, że w kuchni bywa wykorzystywana jako zamiennik ryżu lub kaszy, pod względem botanicznym znacznie bliżej jej do buraka, boćwiny i szpinaku.
Dla urozmaicenia:
Przed wyłożeniem burgerów na talerze, bułki warto przekroić na pół i umieścić na kilka minut w piekarniku. Ciepłe będą smaczniejsze. Manewr ten zapobiega także wchłonięciu przez pieczywo większości użytego sosu.