Sałatka z kaszą bulgur i soczewicą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z kaszą bulgur i soczewicą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

heart
24 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

274 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

257 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 litr

2 sztuki

150 gramów

150 gramów

1 opakowanie

150 gramów

2 sztuki

200 gramów

1 sztuka

1 pęczek

1 pęczek

1 pęczek

2 sztuki

100 mililitrów

50 mililitrów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj dwa garnki po 500 ml. Do każdego dodaj kostkę Knorr. W jednym gotuj soczewicę do miękkości. W drugim bulgur, również do miękkości. Jak obie kasze będą gotowe odcedź je i zmieszaj w dużej misce.

Krok 2

Cebulę oraz paprykę pokrój w drobną kostkę, pomidorki na ćwiartki, a kukurydzę odcedź. Dodaj wszystko do kaszy.

Krok 3

Czosnek zetrzyj na drobnej tarce i wymieszaj z oliwą, sokiem z cytryny oraz przyprawą Knorr. Tak przygotowany sos wlej do miski z kaszą i warzywami.

Krok 4

Zioła porwij na mniejsze listki i całość wymieszaj. Podawaj posypane przyprawą sumak.

przepisy.pl

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z kaszą bulgur i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z kaszą bulgur i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z kaszą bulgur i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z kaszą bulgur i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z kaszą bulgur i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z kaszą bulgur i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z kaszą bulgur i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z kaszą bulgur i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z kaszą bulgur i soczewicąSałatka z kaszą bulgur i soczewicą

Sałatki to już nie tylko modny posiłek, ale także element naszej codziennej diety. Wiadomo, że co za dużo to niezdrowo, dlatego nawet ulubione przepisy przyrządzane na okrągło, mogą się już znudzić. Co zrobić w tej sytuacji? Mamy na to rozwiązanie! Co powiesz na pomysłową sałatkę z kaszą bulgur i soczewicą? Do dzieła!

Dla kogo?

Dla miłośników kasz! Z roku na rok ich grono się powiększa. Bulgur to produkt, który zdecydowanie jest w trendach!

Na jaką okazję?

Sałatka z kaszą bulgur i soczewicą to ciekawy dodatek do dania głównego lub posiłek do zjedzenia w czasie przerwy w pracy lub szkole.

Czy wiesz, że?

Kaszę bulgur chętnie wykorzystuje się w kuchni arabskiej, gdzie stanowi podstawowy składnik pożywienia. Bulgur to ziarna z pszenicy durum, które występują w trzech odmianach: drobnoziarnistej, średnioziarnistej i gruboziarnistej.

Dla urozmaicenia:

Do sałatki z kaszą bulgur i soczewicą możesz dodać też warzywa, które masz akurat pod ręką.