
Składniki
1 litr
2 sztuki
150 gramów
150 gramów
1 opakowanie
150 gramów
2 sztuki
200 gramów
1 sztuka
1 pęczek
1 pęczek
1 pęczek
2 sztuki
100 mililitrów
50 mililitrów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj dwa garnki po 500 ml. Do każdego dodaj kostkę Knorr. W jednym gotuj soczewicę do miękkości. W drugim bulgur, również do miękkości. Jak obie kasze będą gotowe odcedź je i zmieszaj w dużej misce.
Krok 2
Cebulę oraz paprykę pokrój w drobną kostkę, pomidorki na ćwiartki, a kukurydzę odcedź. Dodaj wszystko do kaszy.
Krok 3
Czosnek zetrzyj na drobnej tarce i wymieszaj z oliwą, sokiem z cytryny oraz przyprawą Knorr. Tak przygotowany sos wlej do miski z kaszą i warzywami.
Krok 4
Zioła porwij na mniejsze listki i całość wymieszaj. Podawaj posypane przyprawą sumak.

Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z kaszą bulgur i soczewicą
Sałatki to już nie tylko modny posiłek, ale także element naszej codziennej diety. Wiadomo, że co za dużo to niezdrowo, dlatego nawet ulubione przepisy przyrządzane na okrągło, mogą się już znudzić. Co zrobić w tej sytuacji? Mamy na to rozwiązanie! Co powiesz na pomysłową sałatkę z kaszą bulgur i soczewicą? Do dzieła!
Dla kogo?
Dla miłośników kasz! Z roku na rok ich grono się powiększa. Bulgur to produkt, który zdecydowanie jest w trendach!
Na jaką okazję?
Sałatka z kaszą bulgur i soczewicą to ciekawy dodatek do dania głównego lub posiłek do zjedzenia w czasie przerwy w pracy lub szkole.
Czy wiesz, że?
Kaszę bulgur chętnie wykorzystuje się w kuchni arabskiej, gdzie stanowi podstawowy składnik pożywienia. Bulgur to ziarna z pszenicy durum, które występują w trzech odmianach: drobnoziarnistej, średnioziarnistej i gruboziarnistej.
Dla urozmaicenia:
Do sałatki z kaszą bulgur i soczewicą możesz dodać też warzywa, które masz akurat pod ręką.