Sałatka z kaszą bulgur i soczewicą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z kaszą bulgur i soczewicą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

heart
24 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

274 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

256 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 litr

2 sztuki

150 gramów

150 gramów

1 opakowanie

150 gramów

2 sztuki

200 gramów

1 sztuka

1 pęczek

1 pęczek

1 pęczek

2 sztuki

100 mililitrów

50 mililitrów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj dwa garnki po 500 ml. Do każdego dodaj kostkę Knorr. W jednym gotuj soczewicę do miękkości. W drugim bulgur, również do miękkości. Jak obie kasze będą gotowe odcedź je i zmieszaj w dużej misce.

Krok 2

Cebulę oraz paprykę pokrój w drobną kostkę, pomidorki na ćwiartki, a kukurydzę odcedź. Dodaj wszystko do kaszy.

Krok 3

Czosnek zetrzyj na drobnej tarce i wymieszaj z oliwą, sokiem z cytryny oraz przyprawą Knorr. Tak przygotowany sos wlej do miski z kaszą i warzywami.

Krok 4

Zioła porwij na mniejsze listki i całość wymieszaj. Podawaj posypane przyprawą sumak.

przepisy.pl

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z kaszą bulgur i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z kaszą bulgur i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z kaszą bulgur i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z kaszą bulgur i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z kaszą bulgur i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z kaszą bulgur i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z kaszą bulgur i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z kaszą bulgur i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Dip szpinakowy
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z kaszą bulgur i soczewicąSałatka z kaszą bulgur i soczewicą

Sałatki to już nie tylko modny posiłek, ale także element naszej codziennej diety. Wiadomo, że co za dużo to niezdrowo, dlatego nawet ulubione przepisy przyrządzane na okrągło, mogą się już znudzić. Co zrobić w tej sytuacji? Mamy na to rozwiązanie! Co powiesz na pomysłową sałatkę z kaszą bulgur i soczewicą? Do dzieła!

Dla kogo?

Dla miłośników kasz! Z roku na rok ich grono się powiększa. Bulgur to produkt, który zdecydowanie jest w trendach!

Na jaką okazję?

Sałatka z kaszą bulgur i soczewicą to ciekawy dodatek do dania głównego lub posiłek do zjedzenia w czasie przerwy w pracy lub szkole.

Czy wiesz, że?

Kaszę bulgur chętnie wykorzystuje się w kuchni arabskiej, gdzie stanowi podstawowy składnik pożywienia. Bulgur to ziarna z pszenicy durum, które występują w trzech odmianach: drobnoziarnistej, średnioziarnistej i gruboziarnistej.

Dla urozmaicenia:

Do sałatki z kaszą bulgur i soczewicą możesz dodać też warzywa, które masz akurat pod ręką.