
Składniki
1 opakowanie
1 sztuka
3 łyżki
250 gramów
1 słoik
1 opakowanie
10 sztuk
2 sztuki
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj naczynie do pieczenia tarty. Odcedź suszone pomidory. Za pomocą pędzelka posmaruj olejem z pomidorów dno naczynia. Połóż pierwszą warstwę ciasta tak aby przylegało do dna i boków naczynia. Nie przejmuj się jeśli ciasto wystaje poza ranty. Ponownie posmaruj ciasto olejem i połóż drugą warstwę ciasta. Czynność powtórz aż powstaną trzy warstwy ciasta.

Krok 2
Szpinak umyj i lekko osusz. Suszone pomidory pokrój w paski. Oliwki odcedź, ser halloumi pokrój w kostkę. Pomidorki przekrój na pół, czosnek posiekaj. Dodaj orzechy i wszystko wymieszaj w dużej misce.

Krok 3
Do miski ze składnikami tarty wlej pozostały olej, dodaj przyprawę Knorr, całość lekko wymieszaj i przełóż do tarty.

Krok 4
Wystające boki ciasta zwiń do środka i piecz całość w 180 st, C przez ok. 15-20 minut. Podawaj od razu jaką małą przekąskę lub danie główne.


Dobra rada:
Do tarty możesz dodać również inny ser np. fetę. Podawaj dodatkowo z sosem czosnkowym lub pomidorowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa Knorr Suszone Pomidory z Czosnkiem i Bazylią
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grecka tarta filo
Szpinak, oliwki, ser halloumi, suszone pomidory, ciasto filo – brzmi jak kuchnia grecka w pigułce! Jeśli połączysz te wszystkie składniki, tworząc z nich przepyszną, śródziemnomorską tartę, zobaczysz zachwyt każdego, kto tylko jej spróbuje. Palce lizać!
Dla kogo?
Tarta to doskonała propozycja na obiad lub kolację dla całej rodziny. Z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednemu smakoszowi.
Na jaką okazję?
Letni podwieczorek czy kolacja w gronie najbliższych? Na taką okazję możesz przygotować naszą grecką tartę! Jej przygotowanie nie zajmie Ci więcej niż 30 minut.
Czy wiesz, że?
Nazwa ciasta filo (phyllo pastry) wywodzi się z języka greckiego, w którym phyllo oznacza „liść”. Nic dziwnego – to zrobione z mąki, wody i odrobiny oleju ciasto jest na tyle cienkie, że swoim wyglądem przypomina delikatne listki.
Dla urozmaicenia
Jeśli nie masz pod ręką gotowego ciasta filo, lub masz problem z jego samodzielnym wykonaniem, możesz użyć także gotowego ciasta francuskiego.