Grecka tarta filo

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

1

47 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

63 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

42 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 sztuka

3 łyżki

250 gramów

1 puszka

1 opakowanie

10 sztuk

2 sztuki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj naczynie do pieczenia tarty. Odcedź suszone pomidory. Za pomocą pędzelka posmaruj olejem z pomidorów dno naczynia. Połóż pierwszą warstwę ciasta tak aby przylegało do dna i boków naczynia. Nie przejmuj się jeśli ciasto wystaje poza ranty. Ponownie posmaruj ciasto olejem i połóż drugą warstwę ciasta. Czynność powtórz aż powstaną trzy warstwy ciasta.

Grecka tarta filo - Krok 1

Krok 2

Szpinak umyj i lekko osusz. Suszone pomidory pokrój w paski. Oliwki odcedź, ser halloumi pokrój w kostkę. Pomidorki przekrój na pół, czosnek posiekaj. Dodaj orzechy i wszystko wymieszaj w dużej misce.

Grecka tarta filo - Krok 2

Krok 3

Do miski ze składnikami tarty wlej pozostały olej, dodaj przyprawę Knorr, całość lekko wymieszaj i przełóż do tarty.

Grecka tarta filo - Krok 3

Krok 4

Wystające boki ciasta zwiń do środka i piecz całość w 180 st, C przez ok. 15-20 minut. Podawaj od razu jaką małą przekąskę lub danie główne.

Grecka tarta filo - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do tarty możesz dodać również inny ser np. fetę. Podawaj dodatkowo z sosem czosnkowym lub pomidorowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grecka tarta filo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grecka tarta filo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grecka tarta filo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grecka tarta filo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grecka tarta filo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grecka tarta filo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grecka tarta filo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grecka tarta filoGrecka tarta filo

Szpinak, oliwki, ser halloumi, suszone pomidory, ciasto filo – brzmi jak kuchnia grecka w pigułce! Jeśli połączysz te wszystkie składniki, tworząc z nich przepyszną, śródziemnomorską tartę, zobaczysz zachwyt każdego, kto tylko jej spróbuje. Palce lizać!

Dla kogo?

Tarta to doskonała propozycja na obiad lub kolację dla całej rodziny. Z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednemu smakoszowi.

Na jaką okazję?

Letni podwieczorek czy kolacja w gronie najbliższych? Na taką okazję możesz przygotować naszą grecką tartę! Jej przygotowanie nie zajmie Ci więcej niż 30 minut.

Czy wiesz, że?

Nazwa ciasta filo (phyllo pastry) wywodzi się z języka greckiego, w którym phyllo oznacza „liść”. Nic dziwnego – to zrobione z mąki, wody i odrobiny oleju ciasto jest na tyle cienkie, że swoim wyglądem przypomina delikatne listki.

Dla urozmaicenia

Jeśli nie masz pod ręką gotowego ciasta filo, lub masz problem z jego samodzielnym wykonaniem, możesz użyć także gotowego ciasta francuskiego.