Grecka tarta filo przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grecka tarta filo

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

2

heart
134 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

107 osób wydrukowało

Pobierz pdf

129 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 sztuka

3 łyżki

250 gramów

1 słoik

1 opakowanie

10 sztuk

2 sztuki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj naczynie do pieczenia tarty. Odcedź suszone pomidory. Za pomocą pędzelka posmaruj olejem z pomidorów dno naczynia. Połóż pierwszą warstwę ciasta tak aby przylegało do dna i boków naczynia. Nie przejmuj się jeśli ciasto wystaje poza ranty. Ponownie posmaruj ciasto olejem i połóż drugą warstwę ciasta. Czynność powtórz aż powstaną trzy warstwy ciasta.

Grecka tarta filo - Krok 1

Krok 2

Szpinak umyj i lekko osusz. Suszone pomidory pokrój w paski. Oliwki odcedź, ser halloumi pokrój w kostkę. Pomidorki przekrój na pół, czosnek posiekaj. Dodaj orzechy i wszystko wymieszaj w dużej misce.

Grecka tarta filo - Krok 2

Krok 3

Do miski ze składnikami tarty wlej pozostały olej, dodaj przyprawę Knorr, całość lekko wymieszaj i przełóż do tarty.

Grecka tarta filo - Krok 3

Krok 4

Wystające boki ciasta zwiń do środka i piecz całość w 180 st, C przez ok. 15-20 minut. Podawaj od razu jaką małą przekąskę lub danie główne.

Grecka tarta filo - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do tarty możesz dodać również inny ser np. fetę. Podawaj dodatkowo z sosem czosnkowym lub pomidorowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grecka tarta filo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grecka tarta filo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grecka tarta filo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grecka tarta filo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grecka tarta filo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grecka tarta filo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grecka tarta filo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grecka tarta filo - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Bób z cebulką
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grecka tarta filoGrecka tarta filo

Szpinak, oliwki, ser halloumi, suszone pomidory, ciasto filo – brzmi jak kuchnia grecka w pigułce! Jeśli połączysz te wszystkie składniki, tworząc z nich przepyszną, śródziemnomorską tartę, zobaczysz zachwyt każdego, kto tylko jej spróbuje. Palce lizać!

Dla kogo?

Tarta to doskonała propozycja na obiad lub kolację dla całej rodziny. Z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednemu smakoszowi.

Na jaką okazję?

Letni podwieczorek czy kolacja w gronie najbliższych? Na taką okazję możesz przygotować naszą grecką tartę! Jej przygotowanie nie zajmie Ci więcej niż 30 minut.

Czy wiesz, że?

Nazwa ciasta filo (phyllo pastry) wywodzi się z języka greckiego, w którym phyllo oznacza „liść”. Nic dziwnego – to zrobione z mąki, wody i odrobiny oleju ciasto jest na tyle cienkie, że swoim wyglądem przypomina delikatne listki.

Dla urozmaicenia

Jeśli nie masz pod ręką gotowego ciasta filo, lub masz problem z jego samodzielnym wykonaniem, możesz użyć także gotowego ciasta francuskiego.