
Składniki
1 opakowanie
1 sztuka
3 łyżki
250 gramów
1 słoik
1 opakowanie
10 sztuk
2 sztuki
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj naczynie do pieczenia tarty. Odcedź suszone pomidory. Za pomocą pędzelka posmaruj olejem z pomidorów dno naczynia. Połóż pierwszą warstwę ciasta tak aby przylegało do dna i boków naczynia. Nie przejmuj się jeśli ciasto wystaje poza ranty. Ponownie posmaruj ciasto olejem i połóż drugą warstwę ciasta. Czynność powtórz aż powstaną trzy warstwy ciasta.

Krok 2
Szpinak umyj i lekko osusz. Suszone pomidory pokrój w paski. Oliwki odcedź, ser halloumi pokrój w kostkę. Pomidorki przekrój na pół, czosnek posiekaj. Dodaj orzechy i wszystko wymieszaj w dużej misce.

Krok 3
Do miski ze składnikami tarty wlej pozostały olej, dodaj przyprawę Knorr, całość lekko wymieszaj i przełóż do tarty.

Krok 4
Wystające boki ciasta zwiń do środka i piecz całość w 180 st, C przez ok. 15-20 minut. Podawaj od razu jaką małą przekąskę lub danie główne.


Dobra rada:
Do tarty możesz dodać również inny ser np. fetę. Podawaj dodatkowo z sosem czosnkowym lub pomidorowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa Knorr Suszone Pomidory z Czosnkiem i Bazylią
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
 Grecka tarta filo
Grecka tarta filo
Szpinak, oliwki, ser halloumi, suszone pomidory, ciasto filo – brzmi jak kuchnia grecka w pigułce! Jeśli połączysz te wszystkie składniki, tworząc z nich przepyszną, śródziemnomorską tartę, zobaczysz zachwyt każdego, kto tylko jej spróbuje. Palce lizać!
Dla kogo?
Tarta to doskonała propozycja na obiad lub kolację dla całej rodziny. Z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednemu smakoszowi.
Na jaką okazję?
Letni podwieczorek czy kolacja w gronie najbliższych? Na taką okazję możesz przygotować naszą grecką tartę! Jej przygotowanie nie zajmie Ci więcej niż 30 minut.
Czy wiesz, że?
Nazwa ciasta filo (phyllo pastry) wywodzi się z języka greckiego, w którym phyllo oznacza „liść”. Nic dziwnego – to zrobione z mąki, wody i odrobiny oleju ciasto jest na tyle cienkie, że swoim wyglądem przypomina delikatne listki.
Dla urozmaicenia
Jeśli nie masz pod ręką gotowego ciasta filo, lub masz problem z jego samodzielnym wykonaniem, możesz użyć także gotowego ciasta francuskiego.



































