Składniki
500 gramów
35 gramów
300 mililitrów
4 sztuki
2 łyżki
1 łyżeczka
50 mililitrów
6 łyżek
1 łyżka
1 pęczek
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do naczynia miksującego dodaj pokruszone drożdże, sól, cukier, suche przyprawy Knorr i wlej wodę. Podgrzej 2 min/37C/obr.2
Krok 2
Dodaj krojone pomidory oraz oliwę. Mieszaj 1 min/37C/obr.2
Krok 3
Dodaj mąkę i wyrabiaj ciasto 3 min/kłosek. Gotowe ciasto wyjmij z naczynia miksującego, podsyp szczyptą mąki, wyrób krótko w dłoniach i przełóż do miski. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Krok 4
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Pomidory pokrój na mniejsze, nie regularne kawałki.
Krok 5
Wysmaruj oliwą blaszkę z piekarnika. Przełóż ciasto, palcami rozgnieć na blaszce tworząc „dołki” skrop oliwą, ułóż kawałki pomidora i posyp dodatkowymi przyprawami Knorr. Piecz przez ok 25 minut. Podawaj posypane porwanymi świeżymi ziołami.
Dobra rada:
Do ciasta możesz dodać dowolne, ulubione zioła i przyprawy jak czosnek, rozmaryn czy oliwki. Doskonale sprawdzi się jako zamiennik pieczywa, jako grzanki czy też na grilla.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Mieszanka ziół i przypraw Włoska z suszonymi pomidorami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.
Czytaj więcejJesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Focaccia pachnąca ziołami i pomidorami
Włoski przysmak w domowej kuchni. Choć focaccia z pomidorami i ziołami na pierwszy rzut oka przypomina pizzę, różni się od niej sposobem przygotowania i rezultatem otrzymanym na talerzu. Gotowy przysmak można uznać za cienki rodzaj pieczywa, który w towarzystwie najróżniejszych dodatków doskonale urozmaici większość posiłków. Dziś skupimy się na ziołowym aromacie i soczystych pomidorach domowej foccaci.
Dla kogo?
Strzał w dziesiątkę dla wszystkich osób, znudzonych ofertą pobliskiej piekarni. Chleb pieczecie samodzielnie? Na liście posiłków nie powinno zabraknąć włoskiego specjału, jakim jest podstawowy przepis na foccacię.
Na jaką okazję?
Podawana na ciepło foccacia z pomidorami i ziołami sprawdza się w roli przystawki. Miejcie ją na uwadze, gdy planujecie przyjęcie tematyczne w stylu włoskim. Jest też sposobem na wzbogacenie śniadania, lunchu i kolacji.
Czy wiesz, że?
Niemalże każdy region Włoch może pochwalić się własną odmianą przepisu na focaccię. Pierwsze przepisy powstały w starożytnym Rzymie. Nazwa pochodzi od łacińskiego słowa tłumaczonego jako „palenisko” lub „miejsce do pieczenia”.
Dla urozmaicenia:
Domową foccacię przygotujecie z dodatkiem oliwek, pomidorków koktajlowych oraz szałwii.