Sałatka z zielonym groszkiem bobem i serem Halloumi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z zielonym groszkiem bobem i serem Halloumi

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
22 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

34 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

100 gramów

200 gramów

2 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

3 łyżki

30 mililitrów

1 łyżka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Strąki groszku przetnij na pół pod skosem, same strąki zblanszuj w gotującej się wodzie z solą, a następnie odstaw do wystygnięcia. W tej samej wodzie ugotuj bób, gdy wystygnie, obierz go ze skóry.

Sałatka z zielonym groszkiem bobem i serem Halloumi - Krok 1

Krok 2

Obierz jabłko, usuń gniazdo nasienne, pokrój je w grubą 2 cm kostkę. W kawałki o podobnej wielkości pokrój ser, cebule i cykorię. Posiekaj miętę.

Sałatka z zielonym groszkiem bobem i serem Halloumi - Krok 2

Krok 3

Przygotuj sos mieszając w misce oliwę, ocet jabłkowy, 3 łyżki syropu klonowego lub miodu i musztardę Dijon. Powstały sos dopraw do smaku przyprawą włoską grubo mieloną Knorr i posiekaną miętą.

Sałatka z zielonym groszkiem bobem i serem Halloumi - Krok 3

Krok 4

Na patelni, na pozostałym syropie lub miodzie, skarmelizuj jabłka, a potem na bardzo wolnym ogniu podgrzej razem z kawałkami sera Halloumi.

Sałatka z zielonym groszkiem bobem i serem Halloumi - Krok 4

Krok 5

W międzyczasie z dresingiem połącz bób, groszek, cykorię i cebule, sałatkę rozłóż na talerze i udekoruj kawałkami jabłka i sera.

Sałatka z zielonym groszkiem bobem i serem Halloumi - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Garść uprażonych orzechów nerkowca idealnie skomponuje się ze smakiem sałatki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z zielonym groszkiem bobem i serem Halloumi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z zielonym groszkiem bobem i serem Halloumi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z zielonym groszkiem bobem i serem Halloumi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z zielonym groszkiem bobem i serem Halloumi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z zielonym groszkiem bobem i serem Halloumi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z zielonym groszkiem bobem i serem Halloumi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z zielonym groszkiem bobem i serem Halloumi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z zielonym groszkiem bobem i serem Halloumi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z zielonym groszkiem bobem i serem HalloumiSałatka z zielonym groszkiem bobem i serem Halloumi

Zielony groszek to wciąż zbyt mało doceniane warzywo. Wypróbujcie przepis na sałatkę z zielonym groszkiem, bobem i serem halloumi, a zaczniecie znacznie częściej wykorzystywać groszek w swoich daniach. Nasza sałatka to włoski smak o egzotycznym charakterze. Jeśli lubicie aromatyczne potrawy, cechujące się różnorodnością, na pewno nasza propozycja przypadnie wam do gustu. Nie pozostaje nic innego jak rozpocząć gotowanie. Smacznego!

Na jaką okazję?

Sałatka z zielonym groszkiem, bobem i serem halloumi doskonale sprawdzi się jako danie obiadowe czy przystawka podczas domowej imprezy. Możecie ją także zabrać do pracy – to świetna propozycja na biurowy lunch.

Czy wiesz, że?

Bób znany jest w niektórych częściach kraju pod nazwą bober. Dziś nie znajdziecie go nigdzie w stanie dzikim, występuje jedynie w uprawach. Jest znanym na całym świecie składnikiem wielu dań, przede wszystkim wegetariańskich.

Dla urozmaicenia:

Dodajcie nieco prażonych orzechów nerkowca, a sałatka stanie się chrupiąca i nabierze oryginalnego smaku.