Sałatka z zielonym groszkiem bobem i serem Halloumi
łatwe
34 osoby zapisały

Składniki
500 gramów
100 gramów
200 gramów
2 łyżki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
3 łyżki
30 mililitrów
1 łyżka
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Strąki groszku przetnij na pół pod skosem, same strąki zblanszuj w gotującej się wodzie z solą, a następnie odstaw do wystygnięcia. W tej samej wodzie ugotuj bób, gdy wystygnie, obierz go ze skóry.

Krok 2
Obierz jabłko, usuń gniazdo nasienne, pokrój je w grubą 2 cm kostkę. W kawałki o podobnej wielkości pokrój ser, cebule i cykorię. Posiekaj miętę.

Krok 3
Przygotuj sos mieszając w misce oliwę, ocet jabłkowy, 3 łyżki syropu klonowego lub miodu i musztardę Dijon. Powstały sos dopraw do smaku przyprawą włoską grubo mieloną Knorr i posiekaną miętą.

Krok 4
Na patelni, na pozostałym syropie lub miodzie, skarmelizuj jabłka, a potem na bardzo wolnym ogniu podgrzej razem z kawałkami sera Halloumi.

Krok 5
W międzyczasie z dresingiem połącz bób, groszek, cykorię i cebule, sałatkę rozłóż na talerze i udekoruj kawałkami jabłka i sera.


Dobra rada:
Garść uprażonych orzechów nerkowca idealnie skomponuje się ze smakiem sałatki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa włoska Knorr grubo mielona
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z zielonym groszkiem bobem i serem Halloumi
Zielony groszek to wciąż zbyt mało doceniane warzywo. Wypróbujcie przepis na sałatkę z zielonym groszkiem, bobem i serem halloumi, a zaczniecie znacznie częściej wykorzystywać groszek w swoich daniach. Nasza sałatka to włoski smak o egzotycznym charakterze. Jeśli lubicie aromatyczne potrawy, cechujące się różnorodnością, na pewno nasza propozycja przypadnie wam do gustu. Nie pozostaje nic innego jak rozpocząć gotowanie. Smacznego!
Na jaką okazję?
Sałatka z zielonym groszkiem, bobem i serem halloumi doskonale sprawdzi się jako danie obiadowe czy przystawka podczas domowej imprezy. Możecie ją także zabrać do pracy – to świetna propozycja na biurowy lunch.
Czy wiesz, że?
Bób znany jest w niektórych częściach kraju pod nazwą bober. Dziś nie znajdziecie go nigdzie w stanie dzikim, występuje jedynie w uprawach. Jest znanym na całym świecie składnikiem wielu dań, przede wszystkim wegetariańskich.
Dla urozmaicenia:
Dodajcie nieco prażonych orzechów nerkowca, a sałatka stanie się chrupiąca i nabierze oryginalnego smaku.


































