Składniki
500 gramów
100 gramów
200 gramów
2 łyżki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
3 łyżki
30 mililitrów
1 łyżka
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Strąki groszku przetnij na pół pod skosem, same strąki zblanszuj w gotującej się wodzie z solą, a następnie odstaw do wystygnięcia. W tej samej wodzie ugotuj bób, gdy wystygnie, obierz go ze skóry.
Krok 2
Obierz jabłko, usuń gniazdo nasienne, pokrój je w grubą 2 cm kostkę. W kawałki o podobnej wielkości pokrój ser, cebule i cykorię. Posiekaj miętę.
Krok 3
Przygotuj sos mieszając w misce oliwę, ocet jabłkowy, 3 łyżki syropu klonowego lub miodu i musztardę Dijon. Powstały sos dopraw do smaku przyprawą włoską grubo mieloną Knorr i posiekaną miętą.
Krok 4
Na patelni, na pozostałym syropie lub miodzie, skarmelizuj jabłka, a potem na bardzo wolnym ogniu podgrzej razem z kawałkami sera Halloumi.
Krok 5
W międzyczasie z dresingiem połącz bób, groszek, cykorię i cebule, sałatkę rozłóż na talerze i udekoruj kawałkami jabłka i sera.
Dobra rada:
Garść uprażonych orzechów nerkowca idealnie skomponuje się ze smakiem sałatki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa włoska Knorr grubo mielona
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z zielonym groszkiem bobem i serem Halloumi
Zielony groszek to wciąż zbyt mało doceniane warzywo. Wypróbujcie przepis na sałatkę z zielonym groszkiem, bobem i serem halloumi, a zaczniecie znacznie częściej wykorzystywać groszek w swoich daniach. Nasza sałatka to włoski smak o egzotycznym charakterze. Jeśli lubicie aromatyczne potrawy, cechujące się różnorodnością, na pewno nasza propozycja przypadnie wam do gustu. Nie pozostaje nic innego jak rozpocząć gotowanie. Smacznego!
Na jaką okazję?
Sałatka z zielonym groszkiem, bobem i serem halloumi doskonale sprawdzi się jako danie obiadowe czy przystawka podczas domowej imprezy. Możecie ją także zabrać do pracy – to świetna propozycja na biurowy lunch.
Czy wiesz, że?
Bób znany jest w niektórych częściach kraju pod nazwą bober. Dziś nie znajdziecie go nigdzie w stanie dzikim, występuje jedynie w uprawach. Jest znanym na całym świecie składnikiem wielu dań, przede wszystkim wegetariańskich.
Dla urozmaicenia:
Dodajcie nieco prażonych orzechów nerkowca, a sałatka stanie się chrupiąca i nabierze oryginalnego smaku.