Sałatka z zielonym groszkiem bobem i serem Halloumi przepis – Zobacz na przepisy.pl

Sałatka z zielonym groszkiem bobem i serem Halloumi

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

500 gramów

100 gramów

200 gramów

2 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

3 łyżki

30 mililitrów

1 łyżka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Strąki groszku przetnij na pół pod skosem, same strąki zblanszuj w gotującej się wodzie z solą, a następnie odstaw do wystygnięcia. W tej samej wodzie ugotuj bób, gdy wystygnie, obierz go ze skóry.

Sałatka z zielonym groszkiem bobem i serem Halloumi - Krok 1

Krok 2

Obierz jabłko, usuń gniazdo nasienne, pokrój je w grubą 2 cm kostkę. W kawałki o podobnej wielkości pokrój ser, cebule i cykorię. Posiekaj miętę.

Sałatka z zielonym groszkiem bobem i serem Halloumi - Krok 2

Krok 3

Przygotuj sos mieszając w misce oliwę, ocet jabłkowy, 3 łyżki syropu klonowego lub miodu i musztardę Dijon. Powstały sos dopraw do smaku przyprawą włoską grubo mieloną Knorr i posiekaną miętą.

Sałatka z zielonym groszkiem bobem i serem Halloumi - Krok 3

Krok 4

Na patelni, na pozostałym syropie lub miodzie, skarmelizuj jabłka, a potem na bardzo wolnym ogniu podgrzej razem z kawałkami sera Halloumi.

Sałatka z zielonym groszkiem bobem i serem Halloumi - Krok 4

Krok 5

W międzyczasie z dresingiem połącz bób, groszek, cykorię i cebule, sałatkę rozłóż na talerze i udekoruj kawałkami jabłka i sera.

Sałatka z zielonym groszkiem bobem i serem Halloumi - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Garść uprażonych orzechów nerkowca idealnie skomponuje się ze smakiem sałatki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z zielonym groszkiem bobem i serem Halloumi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z zielonym groszkiem bobem i serem Halloumi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z zielonym groszkiem bobem i serem Halloumi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z zielonym groszkiem bobem i serem Halloumi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z zielonym groszkiem bobem i serem Halloumi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z zielonym groszkiem bobem i serem Halloumi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z zielonym groszkiem bobem i serem Halloumi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z zielonym groszkiem bobem i serem HalloumiSałatka z zielonym groszkiem bobem i serem Halloumi

Zielony groszek to wciąż zbyt mało doceniane warzywo. Wypróbujcie przepis na sałatkę z zielonym groszkiem, bobem i serem halloumi, a zaczniecie znacznie częściej wykorzystywać groszek w swoich daniach. Nasza sałatka to włoski smak o egzotycznym charakterze. Jeśli lubicie aromatyczne potrawy, cechujące się różnorodnością, na pewno nasza propozycja przypadnie wam do gustu. Nie pozostaje nic innego jak rozpocząć gotowanie. Smacznego!

Na jaką okazję?

Sałatka z zielonym groszkiem, bobem i serem halloumi doskonale sprawdzi się jako danie obiadowe czy przystawka podczas domowej imprezy. Możecie ją także zabrać do pracy – to świetna propozycja na biurowy lunch.

Czy wiesz, że?

Bób znany jest w niektórych częściach kraju pod nazwą bober. Dziś nie znajdziecie go nigdzie w stanie dzikim, występuje jedynie w uprawach. Jest znanym na całym świecie składnikiem wielu dań, przede wszystkim wegetariańskich.

Dla urozmaicenia:

Dodajcie nieco prażonych orzechów nerkowca, a sałatka stanie się chrupiąca i nabierze oryginalnego smaku.