
Składniki
100 gramów
500 gramów
1 opakowanie
0.5 sztuki
0.5 szklanki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Komosę ryżową ugotuj według wskazówek na opakowaniu.
Krok 2
Szparagi obierz i odetnij zdrewniałe końcówki. Następnie pokrój pod kątem na 2-3 kawałki. Podsmaż na patelni z odrobiną oliwy.
Krok 3
Melona obierz, wyjmij pestki i pokrój na mniejsze kawałki.
Krok 4
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj w misce z trzema łyżkami wody i trzema łyżkami oliwy. Wymieszaj wszystkie składniki sałatki i podawaj gdy szparagi są jeszcze lekko ciepłe.

Dobra rada:
Zamiast orzechów włoskich możesz użyć nerkowców. Dodaj do sałatki garść świeżej rukoli.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka szparagowa z komosą
Sezon na świeże szparagi nie trwa długo. Pewnie dlatego warzywa te cieszą się opinią wykwintnego produktu, który nieczęsto pojawia się na stołach. W kolorowej, szparagowej sałatce z komosą ryżową postanowiliśmy zestawić je z soczystym melonem i chrupiącymi orzechami. Taka kompozycja robi wrażenie!
Dla kogo?
W sam raz dla kucharzy, którzy lubią przyrządzać dania proste, ale zarazem nietuzinkowe. Wytrawna sałatka szparagowa z owocowym akcentem szybko zyska szerokie grono wielbicieli.
Na jaką okazję?
Dzięki obecności komosy ryżowej, sałatkę ze szparagami możesz uznać za pomysł na niebanalny lunch. Najlepiej smakuje, gdy szparagi są jeszcze ciepłe, więc przygotuj ją tuż przed planowanym posiedzeniem przy stole.
Czy wiesz, że?
W sklepach spotkasz się także z białą odmianą szparagów. Zielone cechują się jednak bardziej zdecydowanym smakiem. Młode egzemplarze nie wymagają usuwania zewnętrznej warstwy.
Dla urozmaicenia:
Skropione oliwą szparagi do sałatki z komosą ryżową z równie apetycznymi efektami przygotujesz na grillu lub patelni grillowej. Będą jędrne i chrupiące.
























