Sałatka szparagowa z komosą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka szparagowa z komosą

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
15 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

500 gramów

1 opakowanie

0.5 sztuki

0.5 szklanki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Komosę ryżową ugotuj według wskazówek na opakowaniu.

Krok 2

Szparagi obierz i odetnij zdrewniałe końcówki. Następnie pokrój pod kątem na 2-3 kawałki. Podsmaż na patelni z odrobiną oliwy.

Krok 3

Melona obierz, wyjmij pestki i pokrój na mniejsze kawałki.

Krok 4

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj w misce z trzema łyżkami wody i trzema łyżkami oliwy. Wymieszaj wszystkie składniki sałatki i podawaj gdy szparagi są jeszcze lekko ciepłe.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast orzechów włoskich możesz użyć nerkowców. Dodaj do sałatki garść świeżej rukoli.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka szparagowa z komosą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka szparagowa z komosą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka szparagowa z komosą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka szparagowa z komosą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka szparagowa z komosą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka szparagowa z komosą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka szparagowa z komosą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka szparagowa z komosą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka szparagowa z komosąSałatka szparagowa z komosą

Sezon na świeże szparagi nie trwa długo. Pewnie dlatego warzywa te cieszą się opinią wykwintnego produktu, który nieczęsto pojawia się na stołach. W kolorowej, szparagowej sałatce z komosą ryżową postanowiliśmy zestawić je z soczystym melonem i chrupiącymi orzechami. Taka kompozycja robi wrażenie!

Dla kogo?

W sam raz dla kucharzy, którzy lubią przyrządzać dania proste, ale zarazem nietuzinkowe. Wytrawna sałatka szparagowa z owocowym akcentem szybko zyska szerokie grono wielbicieli.

Na jaką okazję?

Dzięki obecności komosy ryżowej, sałatkę ze szparagami możesz uznać za pomysł na niebanalny lunch. Najlepiej smakuje, gdy szparagi są jeszcze ciepłe, więc przygotuj ją tuż przed planowanym posiedzeniem przy stole.

Czy wiesz, że?

W sklepach spotkasz się także z białą odmianą szparagów. Zielone cechują się jednak bardziej zdecydowanym smakiem. Młode egzemplarze nie wymagają usuwania zewnętrznej warstwy.

Dla urozmaicenia:

Skropione oliwą szparagi do sałatki z komosą ryżową z równie apetycznymi efektami przygotujesz na grillu lub patelni grillowej. Będą jędrne i chrupiące.