
Składniki
100 gramów
500 gramów
1 opakowanie
0.5 sztuki
0.5 szklanki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Komosę ryżową ugotuj według wskazówek na opakowaniu.
Krok 2
Szparagi obierz i odetnij zdrewniałe końcówki. Następnie pokrój pod kątem na 2-3 kawałki. Podsmaż na patelni z odrobiną oliwy.
Krok 3
Melona obierz, wyjmij pestki i pokrój na mniejsze kawałki.
Krok 4
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj w misce z trzema łyżkami wody i trzema łyżkami oliwy. Wymieszaj wszystkie składniki sałatki i podawaj gdy szparagi są jeszcze lekko ciepłe.

Dobra rada:
Zamiast orzechów włoskich możesz użyć nerkowców. Dodaj do sałatki garść świeżej rukoli.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka szparagowa z komosą
Sezon na świeże szparagi nie trwa długo. Pewnie dlatego warzywa te cieszą się opinią wykwintnego produktu, który nieczęsto pojawia się na stołach. W kolorowej, szparagowej sałatce z komosą ryżową postanowiliśmy zestawić je z soczystym melonem i chrupiącymi orzechami. Taka kompozycja robi wrażenie!
Dla kogo?
W sam raz dla kucharzy, którzy lubią przyrządzać dania proste, ale zarazem nietuzinkowe. Wytrawna sałatka szparagowa z owocowym akcentem szybko zyska szerokie grono wielbicieli.
Na jaką okazję?
Dzięki obecności komosy ryżowej, sałatkę ze szparagami możesz uznać za pomysł na niebanalny lunch. Najlepiej smakuje, gdy szparagi są jeszcze ciepłe, więc przygotuj ją tuż przed planowanym posiedzeniem przy stole.
Czy wiesz, że?
W sklepach spotkasz się także z białą odmianą szparagów. Zielone cechują się jednak bardziej zdecydowanym smakiem. Młode egzemplarze nie wymagają usuwania zewnętrznej warstwy.
Dla urozmaicenia:
Skropione oliwą szparagi do sałatki z komosą ryżową z równie apetycznymi efektami przygotujesz na grillu lub patelni grillowej. Będą jędrne i chrupiące.