Sałatka szparagowa z komosą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka szparagowa z komosą

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
15 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

500 gramów

1 opakowanie

0.5 sztuki

0.5 szklanki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Komosę ryżową ugotuj według wskazówek na opakowaniu.

Krok 2

Szparagi obierz i odetnij zdrewniałe końcówki. Następnie pokrój pod kątem na 2-3 kawałki. Podsmaż na patelni z odrobiną oliwy.

Krok 3

Melona obierz, wyjmij pestki i pokrój na mniejsze kawałki.

Krok 4

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj w misce z trzema łyżkami wody i trzema łyżkami oliwy. Wymieszaj wszystkie składniki sałatki i podawaj gdy szparagi są jeszcze lekko ciepłe.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast orzechów włoskich możesz użyć nerkowców. Dodaj do sałatki garść świeżej rukoli.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka szparagowa z komosą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka szparagowa z komosą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka szparagowa z komosą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka szparagowa z komosą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka szparagowa z komosą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka szparagowa z komosą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka szparagowa z komosą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka szparagowa z komosą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka szparagowa z komosąSałatka szparagowa z komosą

Sezon na świeże szparagi nie trwa długo. Pewnie dlatego warzywa te cieszą się opinią wykwintnego produktu, który nieczęsto pojawia się na stołach. W kolorowej, szparagowej sałatce z komosą ryżową postanowiliśmy zestawić je z soczystym melonem i chrupiącymi orzechami. Taka kompozycja robi wrażenie!

Dla kogo?

W sam raz dla kucharzy, którzy lubią przyrządzać dania proste, ale zarazem nietuzinkowe. Wytrawna sałatka szparagowa z owocowym akcentem szybko zyska szerokie grono wielbicieli.

Na jaką okazję?

Dzięki obecności komosy ryżowej, sałatkę ze szparagami możesz uznać za pomysł na niebanalny lunch. Najlepiej smakuje, gdy szparagi są jeszcze ciepłe, więc przygotuj ją tuż przed planowanym posiedzeniem przy stole.

Czy wiesz, że?

W sklepach spotkasz się także z białą odmianą szparagów. Zielone cechują się jednak bardziej zdecydowanym smakiem. Młode egzemplarze nie wymagają usuwania zewnętrznej warstwy.

Dla urozmaicenia:

Skropione oliwą szparagi do sałatki z komosą ryżową z równie apetycznymi efektami przygotujesz na grillu lub patelni grillowej. Będą jędrne i chrupiące.