Sałatka gryczana z czerwoną kapustą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka gryczana z czerwoną kapustą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
91 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

100 gramów

1 opakowanie

80 gramów

100 gramów

150 gramów

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę gryczaną ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Odstaw do ostygnięcia.

Krok 2

Czerwoną kapustę pokrój w cienkie paseczki, szpinak umyj, osusz i porwij na mniejsze gałązki. Pomidorki przekrój na pół. Fasolkę odcedź.

Krok 3

Sos sałatkowy Knorr połącz z olejem i trzema łyżkami wody.

Krok 4

Układaj składniki sałatki warstwowo w słoiku i każdą warstwę skrop sosem. Na wierzchu połóż porcję serka.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast fasolki możesz użyć soczewicy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka gryczana z czerwoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka gryczana z czerwoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka gryczana z czerwoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka gryczana z czerwoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka gryczana z czerwoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka gryczana z czerwoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka gryczana z czerwoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka gryczana z czerwoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka gryczana z czerwoną kapustąSałatka gryczana z czerwoną kapustą

Wyrazista kasza, świeże warzywa, orzeźwiający dressing – ten przepis na sałatkę gryczaną nie może się nie udać. Zwieńczenie jej delikatnym serkiem wiejskim jest w tym przypadku wisienką na torcie. Salaterki odłóżcie w kąt. Dużo ciekawiej prezentuje się sałatka podana w niewielkim słoiczku.

Dla kogo?

Patent ze słoikiem wpłynie nie tylko na walory estetyczne gotowego dania. W ten sposób możecie przetransportować sałatkę, gdziekolwiek chcecie. W sam raz, gdy dużo czasu spędzacie poza domem.

Na jaką okazję?

Tym razem niecierpliwie będziecie patrzeć na zegarek, oczekując na przerwę obiadową w pracy lub szkole. O estetykę dań warto dbać, nawet gdy planujecie kolację tylko we własnym towarzystwie. Sałatka gryczana z czerwoną kapustą uprzyjemni kameralny posiłek.

Czy wiesz, że?

Czerwona fasola obecna w przepisie charakteryzuje się delikatnym smakiem, przez co fantastycznie koresponduje z bardziej wyrazistymi dodatkami i przyprawami. Stanowi również świetny zamiennik mielonego mięsa.

Dla urozmaicenia:

Lubicie chrupiące dodatki? Do sałatki gryczanej można przygotować grzanki razowe lub grissini – paluszki chlebowe.