
Składniki
100 gramów
100 gramów
1 opakowanie
80 gramów
100 gramów
150 gramów
1 sztuka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaszę gryczaną ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Odstaw do ostygnięcia.
Krok 2
Czerwoną kapustę pokrój w cienkie paseczki, szpinak umyj, osusz i porwij na mniejsze gałązki. Pomidorki przekrój na pół. Fasolkę odcedź.
Krok 3
Sos sałatkowy Knorr połącz z olejem i trzema łyżkami wody.
Krok 4
Układaj składniki sałatki warstwowo w słoiku i każdą warstwę skrop sosem. Na wierzchu połóż porcję serka.

Dobra rada:
Zamiast fasolki możesz użyć soczewicy.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka gryczana z czerwoną kapustą
Wyrazista kasza, świeże warzywa, orzeźwiający dressing – ten przepis na sałatkę gryczaną nie może się nie udać. Zwieńczenie jej delikatnym serkiem wiejskim jest w tym przypadku wisienką na torcie. Salaterki odłóżcie w kąt. Dużo ciekawiej prezentuje się sałatka podana w niewielkim słoiczku.
Dla kogo?
Patent ze słoikiem wpłynie nie tylko na walory estetyczne gotowego dania. W ten sposób możecie przetransportować sałatkę, gdziekolwiek chcecie. W sam raz, gdy dużo czasu spędzacie poza domem.
Na jaką okazję?
Tym razem niecierpliwie będziecie patrzeć na zegarek, oczekując na przerwę obiadową w pracy lub szkole. O estetykę dań warto dbać, nawet gdy planujecie kolację tylko we własnym towarzystwie. Sałatka gryczana z czerwoną kapustą uprzyjemni kameralny posiłek.
Czy wiesz, że?
Czerwona fasola obecna w przepisie charakteryzuje się delikatnym smakiem, przez co fantastycznie koresponduje z bardziej wyrazistymi dodatkami i przyprawami. Stanowi również świetny zamiennik mielonego mięsa.
Dla urozmaicenia:
Lubicie chrupiące dodatki? Do sałatki gryczanej można przygotować grzanki razowe lub grissini – paluszki chlebowe.