Sałatka gryczana z czerwoną kapustą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka gryczana z czerwoną kapustą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

75 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

100 gramów

1 opakowanie

80 gramów

100 gramów

150 gramów

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę gryczaną ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Odstaw do ostygnięcia.

Krok 2

Czerwoną kapustę pokrój w cienkie paseczki, szpinak umyj, osusz i porwij na mniejsze gałązki. Pomidorki przekrój na pół. Fasolkę odcedź.

Krok 3

Sos sałatkowy Knorr połącz z olejem i trzema łyżkami wody.

Krok 4

Układaj składniki sałatki warstwowo w słoiku i każdą warstwę skrop sosem. Na wierzchu połóż porcję serka.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast fasolki możesz użyć soczewicy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka gryczana z czerwoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka gryczana z czerwoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka gryczana z czerwoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka gryczana z czerwoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka gryczana z czerwoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka gryczana z czerwoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka gryczana z czerwoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka gryczana z czerwoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Planujecie danie z gotowanej dyni i zastanawiacie się, jak ugotować dynię, żeby smakowała wybornie? Sprawdźcie, jak gotować dynię, żeby zachować jej smak, kolor i zapach.

Czytaj więcej

Jak uprażyć orzechy? Do tej czynności przydadzą się patelnia albo piekarnik. Jak uprażyć orzechy włoskie, a jak zabrać się za laskowe lub fistaszki? Wszystkiego dowiesz się z naszego krótkiego poradnika dotyczącego prażenia orzechów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka gryczana z czerwoną kapustąSałatka gryczana z czerwoną kapustą

Wyrazista kasza, świeże warzywa, orzeźwiający dressing – ten przepis na sałatkę gryczaną nie może się nie udać. Zwieńczenie jej delikatnym serkiem wiejskim jest w tym przypadku wisienką na torcie. Salaterki odłóżcie w kąt. Dużo ciekawiej prezentuje się sałatka podana w niewielkim słoiczku.

Dla kogo?

Patent ze słoikiem wpłynie nie tylko na walory estetyczne gotowego dania. W ten sposób możecie przetransportować sałatkę, gdziekolwiek chcecie. W sam raz, gdy dużo czasu spędzacie poza domem.

Na jaką okazję?

Tym razem niecierpliwie będziecie patrzeć na zegarek, oczekując na przerwę obiadową w pracy lub szkole. O estetykę dań warto dbać, nawet gdy planujecie kolację tylko we własnym towarzystwie. Sałatka gryczana z czerwoną kapustą uprzyjemni kameralny posiłek.

Czy wiesz, że?

Czerwona fasola obecna w przepisie charakteryzuje się delikatnym smakiem, przez co fantastycznie koresponduje z bardziej wyrazistymi dodatkami i przyprawami. Stanowi również świetny zamiennik mielonego mięsa.

Dla urozmaicenia:

Lubicie chrupiące dodatki? Do sałatki gryczanej można przygotować grzanki razowe lub grissini – paluszki chlebowe.