Sałatka gryczana z czerwoną kapustą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

12 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

100 gramów

1 opakowanie

80 gramów

100 gramów

150 gramów

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę gryczaną ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Odstaw do ostygnięcia.

Krok 2

Czerwoną kapustę pokrój w cienkie paseczki, szpinak umyj, osusz i porwij na mniejsze gałązki. Pomidorki przekrój na pół. Fasolkę odcedź.

Krok 3

Sos sałatkowy Knorr połącz z olejem i trzema łyżkami wody.

Krok 4

Układaj składniki sałatki warstwowo w słoiku i każdą warstwę skrop sosem. Na wierzchu połóż porcję serka.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast fasolki możesz użyć soczewicy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka gryczana z czerwoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka gryczana z czerwoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka gryczana z czerwoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka gryczana z czerwoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka gryczana z czerwoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka gryczana z czerwoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka gryczana z czerwoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka gryczana z czerwoną kapustąSałatka gryczana z czerwoną kapustą

Wyrazista kasza, świeże warzywa, orzeźwiający dressing – ten przepis na sałatkę gryczaną nie może się nie udać. Zwieńczenie jej delikatnym serkiem wiejskim jest w tym przypadku wisienką na torcie. Salaterki odłóżcie w kąt. Dużo ciekawiej prezentuje się sałatka podana w niewielkim słoiczku.

Dla kogo?

Patent ze słoikiem wpłynie nie tylko na walory estetyczne gotowego dania. W ten sposób możecie przetransportować sałatkę, gdziekolwiek chcecie. W sam raz, gdy dużo czasu spędzacie poza domem.

Na jaką okazję?

Tym razem niecierpliwie będziecie patrzeć na zegarek, oczekując na przerwę obiadową w pracy lub szkole. O estetykę dań warto dbać, nawet gdy planujecie kolację tylko we własnym towarzystwie. Sałatka gryczana z czerwoną kapustą uprzyjemni kameralny posiłek.

Czy wiesz, że?

Czerwona fasola obecna w przepisie charakteryzuje się delikatnym smakiem, przez co fantastycznie koresponduje z bardziej wyrazistymi dodatkami i przyprawami. Stanowi również świetny zamiennik mielonego mięsa.

Dla urozmaicenia:

Lubicie chrupiące dodatki? Do sałatki gryczanej można przygotować grzanki razowe lub grissini – paluszki chlebowe.