Sałatka gryczana z czerwoną kapustą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka gryczana z czerwoną kapustą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
91 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

100 gramów

1 opakowanie

80 gramów

100 gramów

150 gramów

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę gryczaną ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Odstaw do ostygnięcia.

Krok 2

Czerwoną kapustę pokrój w cienkie paseczki, szpinak umyj, osusz i porwij na mniejsze gałązki. Pomidorki przekrój na pół. Fasolkę odcedź.

Krok 3

Sos sałatkowy Knorr połącz z olejem i trzema łyżkami wody.

Krok 4

Układaj składniki sałatki warstwowo w słoiku i każdą warstwę skrop sosem. Na wierzchu połóż porcję serka.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast fasolki możesz użyć soczewicy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka gryczana z czerwoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka gryczana z czerwoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka gryczana z czerwoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka gryczana z czerwoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka gryczana z czerwoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka gryczana z czerwoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka gryczana z czerwoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka gryczana z czerwoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka gryczana z czerwoną kapustąSałatka gryczana z czerwoną kapustą

Wyrazista kasza, świeże warzywa, orzeźwiający dressing – ten przepis na sałatkę gryczaną nie może się nie udać. Zwieńczenie jej delikatnym serkiem wiejskim jest w tym przypadku wisienką na torcie. Salaterki odłóżcie w kąt. Dużo ciekawiej prezentuje się sałatka podana w niewielkim słoiczku.

Dla kogo?

Patent ze słoikiem wpłynie nie tylko na walory estetyczne gotowego dania. W ten sposób możecie przetransportować sałatkę, gdziekolwiek chcecie. W sam raz, gdy dużo czasu spędzacie poza domem.

Na jaką okazję?

Tym razem niecierpliwie będziecie patrzeć na zegarek, oczekując na przerwę obiadową w pracy lub szkole. O estetykę dań warto dbać, nawet gdy planujecie kolację tylko we własnym towarzystwie. Sałatka gryczana z czerwoną kapustą uprzyjemni kameralny posiłek.

Czy wiesz, że?

Czerwona fasola obecna w przepisie charakteryzuje się delikatnym smakiem, przez co fantastycznie koresponduje z bardziej wyrazistymi dodatkami i przyprawami. Stanowi również świetny zamiennik mielonego mięsa.

Dla urozmaicenia:

Lubicie chrupiące dodatki? Do sałatki gryczanej można przygotować grzanki razowe lub grissini – paluszki chlebowe.