
Składniki
3 sztuki
0.5 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
4 sztuki
0.5 sztuki
200 gramów
4 łyżki
2 łyżeczki
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa korzeniowe obierz, włóż do garnka, zalej 2 szkl. wody, dodaj bulion i gotuj aż zmiękną, ale pozostaną jędrne - odcedź i ostudź. Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz. Jabłko obierz ze skórki. Groszek osącz z zalewy.
Krok 2
Jajka, ogórki, jabłko i ugotowane warzywa pokrój w drobną kostkę, wsyp do miski. Dodaj groszek. Jogurt wymieszaj z musztardą, majonezem i sosem sałatkowym, dodaj do pokrojonych składników. Wymieszaj dokładnie i ew. dopraw sałatkę do smaku solą czy pieprzem. Podawaj schłodzoną.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos sałatkowy do mizerii Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka warzywna
Sałatka warzywna nie bez powodu cieszy się ogromną popularnością. Jej delikatnie słodkawy, ale wyrazisty smak dobrze komponuje się zarówno z podawanymi na zimno mięsami, różnymi gatunkami sera, jak i z kromką świeżego, chrupiącego chleba. Można ją więc nie tylko serwować podczas świątecznych posiłków i przyjęć, ale też zabrać do pracy i zjeść na drugie śniadanie. Jeśli nie przepadasz za groszkiem konserwowym, możesz go zastąpić np. kukurydzą. Sałatkę warzywną podaną w salaterce przyozdobisz natką pietruszki i wstążkami surowej marchewki, przy których układaniu możesz wykazać się inwencją. Dobrze będą wyglądały również ułożone przy brzegach miski ćwiartki pomidorków koktajlowych. Z sałatki możesz też stworzyć efektowne przekąski, podając ją np. w formie roladek z wędliny (przewiążesz je szczypiorkiem), nadziewając nią wydrążone pomidory albo podając ją na kwadratach upieczonego ciasta francuskiego. Sałatka według naszego przepisu jest tak smaczna, że przypadnie Ci do gustu w każdym wydaniu! Przekonaj się o tym!