Sałatka warzywna przepis – Zobacz na przepisy.pl

Sałatka warzywna

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

1

16 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

0.5 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

4 sztuki

0.5 sztuki

200 gramów

4 łyżki

2 łyżeczki

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa korzeniowe obierz, włóż do garnka, zalej 2 szkl. wody, dodaj bulion i gotuj aż zmiękną, ale pozostaną jędrne - odcedź i ostudź. Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz. Jabłko obierz ze skórki. Groszek osącz z zalewy.

Krok 2

Jajka, ogórki, jabłko i ugotowane warzywa pokrój w drobną kostkę, wsyp do miski. Dodaj groszek. Jogurt wymieszaj z musztardą, majonezem i sosem sałatkowym, dodaj do pokrojonych składników. Wymieszaj dokładnie i ew. dopraw sałatkę do smaku solą czy pieprzem. Podawaj schłodzoną.

Izabella Kulińska

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka warzywnaSałatka warzywna

Sałatka warzywna nie bez powodu cieszy się ogromną popularnością. Jej delikatnie słodkawy, ale wyrazisty smak dobrze komponuje się zarówno z podawanymi na zimno mięsami, różnymi gatunkami sera, jak i z kromką świeżego, chrupiącego chleba. Można ją więc nie tylko serwować podczas świątecznych posiłków i przyjęć, ale też zabrać do pracy i zjeść na drugie śniadanie. Jeśli nie przepadasz za groszkiem konserwowym, możesz go zastąpić np. kukurydzą. Sałatkę warzywną podaną w salaterce przyozdobisz natką pietruszki i wstążkami surowej marchewki, przy których układaniu możesz wykazać się inwencją. Dobrze będą wyglądały również ułożone przy brzegach miski ćwiartki pomidorków koktajlowych. Z sałatki możesz też stworzyć efektowne przekąski, podając ją np. w formie roladek z wędliny (przewiążesz je szczypiorkiem), nadziewając nią wydrążone pomidory albo podając ją na kwadratach upieczonego ciasta francuskiego. Sałatka według naszego przepisu jest tak smaczna, że przypadnie Ci do gustu w każdym wydaniu! Przekonaj się o tym!