
Składniki
3 sztuki
0.5 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
4 sztuki
0.5 sztuki
200 gramów
4 łyżki
2 łyżeczki
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa korzeniowe obierz, włóż do garnka, zalej 2 szkl. wody, dodaj bulion i gotuj aż zmiękną, ale pozostaną jędrne - odcedź i ostudź. Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz. Jabłko obierz ze skórki. Groszek osącz z zalewy.
Krok 2
Jajka, ogórki, jabłko i ugotowane warzywa pokrój w drobną kostkę, wsyp do miski. Dodaj groszek. Jogurt wymieszaj z musztardą, majonezem i sosem sałatkowym, dodaj do pokrojonych składników. Wymieszaj dokładnie i ew. dopraw sałatkę do smaku solą czy pieprzem. Podawaj schłodzoną.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka warzywna
Sałatka warzywna nie bez powodu cieszy się ogromną popularnością. Jej delikatnie słodkawy, ale wyrazisty smak dobrze komponuje się zarówno z podawanymi na zimno mięsami, różnymi gatunkami sera, jak i z kromką świeżego, chrupiącego chleba. Można ją więc nie tylko serwować podczas świątecznych posiłków i przyjęć, ale też zabrać do pracy i zjeść na drugie śniadanie. Jeśli nie przepadasz za groszkiem konserwowym, możesz go zastąpić np. kukurydzą. Sałatkę warzywną podaną w salaterce przyozdobisz natką pietruszki i wstążkami surowej marchewki, przy których układaniu możesz wykazać się inwencją. Dobrze będą wyglądały również ułożone przy brzegach miski ćwiartki pomidorków koktajlowych. Z sałatki możesz też stworzyć efektowne przekąski, podając ją np. w formie roladek z wędliny (przewiążesz je szczypiorkiem), nadziewając nią wydrążone pomidory albo podając ją na kwadratach upieczonego ciasta francuskiego. Sałatka według naszego przepisu jest tak smaczna, że przypadnie Ci do gustu w każdym wydaniu! Przekonaj się o tym!