
Składniki
3 sztuki
0.5 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
4 sztuki
0.5 sztuki
200 gramów
4 łyżki
2 łyżeczki
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa korzeniowe obierz, włóż do garnka, zalej 2 szkl. wody, dodaj bulion i gotuj aż zmiękną, ale pozostaną jędrne - odcedź i ostudź. Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz. Jabłko obierz ze skórki. Groszek osącz z zalewy.
Krok 2
Jajka, ogórki, jabłko i ugotowane warzywa pokrój w drobną kostkę, wsyp do miski. Dodaj groszek. Jogurt wymieszaj z musztardą, majonezem i sosem sałatkowym, dodaj do pokrojonych składników. Wymieszaj dokładnie i ew. dopraw sałatkę do smaku solą czy pieprzem. Podawaj schłodzoną.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka warzywna
Sałatka warzywna nie bez powodu cieszy się ogromną popularnością. Jej delikatnie słodkawy, ale wyrazisty smak dobrze komponuje się zarówno z podawanymi na zimno mięsami, różnymi gatunkami sera, jak i z kromką świeżego, chrupiącego chleba. Można ją więc nie tylko serwować podczas świątecznych posiłków i przyjęć, ale też zabrać do pracy i zjeść na drugie śniadanie. Jeśli nie przepadasz za groszkiem konserwowym, możesz go zastąpić np. kukurydzą. Sałatkę warzywną podaną w salaterce przyozdobisz natką pietruszki i wstążkami surowej marchewki, przy których układaniu możesz wykazać się inwencją. Dobrze będą wyglądały również ułożone przy brzegach miski ćwiartki pomidorków koktajlowych. Z sałatki możesz też stworzyć efektowne przekąski, podając ją np. w formie roladek z wędliny (przewiążesz je szczypiorkiem), nadziewając nią wydrążone pomidory albo podając ją na kwadratach upieczonego ciasta francuskiego. Sałatka według naszego przepisu jest tak smaczna, że przypadnie Ci do gustu w każdym wydaniu! Przekonaj się o tym!